Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Leniczka23 No já jen doufám, že bude mít páteř ok. Nevím kdy se to může projevit, zatím ji má prý dobrou, podle doktorky. Ale bojím se, aby se to neprojevilo až bude větší. Nejhorší je, že jsem jí to fakt ukázali i my a teď jí to nejde odnaučit. Najde si způsob, jak se do sedu dostat.
@rachele kolik je holčičce? já myslím že budete v pořádku dřív se spousty věcí nevědělo a taky jsou děti ok..a když už to dělá sama tak s tím nic neuděláte..
@Leniczka23 5,5 měsíce, ale takhle blbě jí držíme od 2 měsíců. Nejdřív jsme ji nosili na tygříka, aby měla výhled, v klubíčku se nosit nechtěla a brečela. Ale pak už byla moc těžká, tak jsme ji nosili vertikálně. Přišlo nám to ok, nikdi nás neopravil, malá držela bez pomoci hlavičku a líbilo se jí to…jen teď vím, že to nebylo dobře. + teď už jinak nosit nechce
@rachele Já se ptala doktorky a ona řikala, že když maj opřený celý zádíčka tak že to nevadí..musej mít oporu zezadu, nejhorší je prý právě to, jak jsi psala, že jí tchýně posazuje..ale za chvilinku stejnak budete hačat, tak uvidíte..přeju samé zdravíčko..
@Svistice píše:
@hofka Ten chodící reflex mizí krátce po narození. Okolo 6. měsíce mají takový ten stavěcí (pokud se postaví na chodidla, napnou nohy - hodně dětí při něm jde ještě na špičky) - ten se taky nemá podporovat, ale hodně rodičů si myslí, že dítě už chce chodit - šup s ním do chodítka.
já mám právě pocit, že něco takovýho zkoušela doktorka, ona může:-) malýmu je 5m, asi jak propne nohy teda?
@hofka Jestli si dobře pamatuji, tak na cvičení mimin říkala, že se nějak testuje jestli „stojí“ už na plném chodidle, nebo ještě na špičkách (to pak od určitého věku výš není úplně ok - tyhle děti pak můžou mít tendenci chodit po špičkách).
Malého takhle testovala jen neuroložka a ve zprávě bylo, zda nohy unesou/neunesou váhu těla.
Holky a může se jakoby přitahovat ležící dítě, které zvedne samo hlavičku a kr, a část zad jakoby do sedu.. Nemyslím nechat sedět, ale jakoby trénovat do sedu a položit..
někdo tvrdí ne a nekěo naopak, že ano, že se procivčují svaly…
Malému bylo 5 měsíců
@kvaček Ne, není k tomu důvod. Zadělávala bys tím akorát na to, že dítě by chtělo posazovat nebo se snažilo sednout si samo špatným způsobem. Přitahování zkouší pouze doktoři, je to test, nikoliv trénink.
@kvaček Já jsem striktně neposazovala, ani na chvíli. Krmila jsem v lehátku a pak v židličce uzpůsobené pro nesedící dítě.
@Svistice jenomže, v leže to prý neni dobré a nedávno tu byla diskuse o lehátkách, jak ničí záda, tak člověk pak teda neví no..
Zatím krmím normálně z láhve i příkrmy, dávám zeleninové polévky, radši než si teda ujasním jak budu krmit ![]()
Vajíčko???
@kvaček Mám lehátko, které jde dát do několika poloh - z úplného lehu do skoro úplného sedu. Nakrmení jsem nastavila pozici asi jako ve vajíčku (v tom jsem krmit nechtěla, protože jsem ho nechtěla mít věčně zaprasené). Židličku mám taky polohovací až skoro do lehu.
U lehátek je spíš problém déla pobytu (některé maminky tam mívají i poměrně velké děti dost dlouho). Pokud v tom potřebuješ dítě nakrmit, nebo ho tam mít chvilku, abys doma něco udělala, tak by to mělo být ok (potvrdila mi to i naše rehabilitační - problémy mívají děti, co jsou tam třeba půl dne).
Jinak já teda mám problém na klíně nakrmit už sedící dítě. Přeci jen, tak jedna ruka mi chybí. ![]()
@rachele píše:
@Leniczka23 5,5 měsíce, ale takhle blbě jí držíme od 2 měsíců. Nejdřív jsme ji nosili na tygříka, aby měla výhled, v klubíčku se nosit nechtěla a brečela. Ale pak už byla moc těžká, tak jsme ji nosili vertikálně. Přišlo nám to ok, nikdi nás neopravil, malá držela bez pomoci hlavičku a líbilo se jí to…jen teď vím, že to nebylo dobře. + teď už jinak nosit nechce
Nestresuj se prosímtě.. taky jsem tak kluka nosila protože žádný „povolený“ polohy neakceptoval, ani tygřík a klubíčko už vůbec ne, nesnášel zavinování apod.. od 6m obcházel nábytek, v 9 začal pomalu chodit sám, ted je mu 28m a motoricky je na tom mnohem líp než jeho vrstevníci, na hřišti lítá s tříletákama a staršíma a některý průlezky dává snad líp než oni, a vypadá NAPROSTO ZDRAVĚ ![]()
Jako je fajn vědět co je pro dítě dobrý a co ne, ale zas bych to nehrotila ![]()
@marmelada78 No tak to jsem ráda, že jste to měli stejné a syn je naprosto v pořádku. Mě spíš mrzelo, že máme kolem sebe tolik maminek a ani jedna nám neřekla, že by jsem ji takhle držet neměli a tchýně ji naopak ještě v sedu a stání podporuje.