Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Určitě! se sama nestaví, přidržuje jí a ničí jí tím páteř..a dávat takhle malé mimino do chodítka??? je šiblá!
Není to ještě nějakej ten reflex? Chodící? Ale v tomhle věku asi už je vymizelý?
@xantipi píše:
Moje kamarádky dcerka stála v 5 měsících v postýlce. Sama a nešlo ji to nijak zatrhnout.
Malá též od necelých pěti měsíců se chytla a zvedla. Dělala to i v sedačce, chytla se okrajů a zvedala se. Musela být přikšírovaná. Od necelých šesti měsíců běhala po čtyřech a o dva týdny později popocházala v ohrádce, prostě tomu neporučíš. Jsou děti, co od osmi-devíti měsíců sami chodí. Někdo sedí v šesti měsících někdo v roce. Na druhou stranu dělat s dětmi něco, co ještě neumí „sami“ mi přijde zbytečné machrování.
@Bunny puella píše:
Určitě se SAMA nestaví.Sousedka zase dávala na FB fotku své měsíční dcerky, kterou obstlala polštáři a do komentáře napsala, malá už SAMA sedí.
Jako, některý matky by zasloužily švihnout přes ruce, fakt že jo.![]()
![]()
Chudák dítě. ![]()
@dendule4 píše:
Určitě! se sama nestaví, přidržuje jí a ničí jí tím páteř..a dávat takhle malé mimino do chodítka??? je šiblá!
já právě chodítko VŮBEC ani nechci, taky jsme se o tom bavily, ale on jí její doktor řekl že proč ne..nějakej kokos zřejmě.. ![]()
@andice píše:
Malá též od necelých pěti měsíců se chytla a zvedla. Dělala to i v sedačce, chytla se okrajů a zvedala se. Musela být přikšírovaná. Od necelých šesti měsíců běhala po čtyřech a o dva týdny později popocházala v ohrádce, prostě tomu neporučíš. Jsou děti, co od osmi-devíti měsíců sami chodí. Někdo sedí v šesti měsících někdo v roce. Na druhou stranu dělat s dětmi něco, co ještě neumí „sami“ mi přijde zbytečné machrování.
Malá se dnes pokusila o první krok, oproti starsí, která se v 8 měsících teprve sama posadila, je to mazec. Čekala jsem, že si budu užívat miminka tak do roka a prd, budu se za ní honit už teď. Mimovhodem, je děsná prča se pustit a mávat rukama ![]()
@Leniczka23 já tedy nejsem úplně radikálně proti chodítkům, dceru jsem tam dala v 9měsících, kdy už sama! seděla a stála..ale tohle je prostě moooc brzy
Mě se obě děti sami postavili na sedmi měsících, ale jeden začal chodit na 13ti a druhý na 11.5 měsících.
@andulik8 Já si myslím, že to dělá většina dětí. U starší si to nepamatuju, ale mladší to dělá(la) taky hodně. Jak sjem ji pochovala v sedě, tak hned…
Ale jinak sama si ještě nesedla, plazí se, kleká si k věcem… v ničem ji nepomáhám, nechvávám. Akorát ji posazuju na krmení (má skoro 9 měsíců), rpotože jinak by se prostě nenajedla.
@Leniczka23 pokud kamarádka nekecá, tak je to od ní holý nerozum a malá bude pravděpodobně mít zdravotní problémy. Její pohybový aparát na tohle ještě není zralý, zvlášť páteř. Ideální je, když si dítě projde všechny vývojové fáze (pasení, otáčení na obě strany, plazení, sed, lezení… atd. Je jasné, že každé dítě je originál a nejde ho třeba přinutit lézt, když nechce, ale ve 4,5 měs ji stavět(i posazovat) je prostě špatně.
Tak dobře to není. Naše se nám taky pokouší zvedat, stát a sedět. Jak může, tak se přitáhne ručičkami a břišními svaly (taky je má docela pevný). Jenže my to po…ly hned od začátku. My i návštěvy jsme ji nosili vertikálně, aby měla výhled a ona to teď vyžaduje pořád i když sedíme. Koupeme ji v belíčku a tam jí musíme vyloženě podrazit nožičky, protože chce stát. Bohužel nám nikdo neřekl, že to je špatně a to k nám chodí dost kamarádek a příbuzných, co mají děti a až tady jsem četla diskuze, že je to blbě. Snažíme se, aby buď ležela nebo pásla koníky, když se chova, tak aspoň v polo leže a to chceme i od tchýně, ale ta jí s oblibou staví a dává do sedu a je nadšená, že malá umí sedět krásně sama. Když jí řeknu, ať to nedělá, že to není na záda dobré, tak mi řekne, že ví, ale dělá to dokolečka.
Přijde mi, jako kdyby jí to šlo jedním uchem dovnitř a druhým ven.
@rachele píše:
Tak dobře to není. Naše se nám taky pokouší zvedat, stát a sedět. Jak může, tak se přitáhne ručičkami a břišními svaly (taky je má docela pevný). Jenže my to po…ly hned od začátku. My i návštěvy jsme ji nosili vertikálně, aby měla výhled a ona to teď vyžaduje pořád i když sedíme. Koupeme ji v belíčku a tam jí musíme vyloženě podrazit nožičky, protože chce stát. Bohužel nám nikdo neřekl, že to je špatně a to k nám chodí dost kamarádek a příbuzných, co mají děti a až tady jsem četla diskuze, že je to blbě. Snažíme se, aby buď ležela nebo pásla koníky, když se chova, tak aspoň v polo leže a to chceme i od tchýně, ale ta jí s oblibou staví a dává do sedu a je nadšená, že malá umí sedět krásně sama. Když jí řeknu, ať to nedělá, že to není na záda dobré, tak mi řekne, že ví, ale dělá to dokolečka.Přijde mi, jako kdyby jí to šlo jedním uchem dovnitř a druhým ven.
člověk se učí a učí..:-D a s lidmi je to těžký taky někdy uplně trnu jak ho tchýně bere a co s ním vše dělá..
@hofka Ten chodící reflex mizí krátce po narození. Okolo 6. měsíce mají takový ten stavěcí (pokud se postaví na chodidla, napnou nohy - hodně dětí při něm jde ještě na špičky) - ten se taky nemá podporovat, ale hodně rodičů si myslí, že dítě už chce chodit - šup s ním do chodítka. ![]()