Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je mi 37 a jsem druhá nejmladší, zbytek ve sborovně je 33, 52, 44, 42, 63, 66, 67
Nejsem teda kantorka, ale na ZŠ byl věkový průměr učitelů tak 30 let - hodně učitelů po čerstvě po fakultě. Na SŠ byl průměr už tak 45 let.
@SAJ Nejsem učitelka, ale mám pár kamarádek na místní základce. Je tu cca 30 učitelek a před důchodem je vlastně jen ředitelka, převažují učitelky mezi 40 a 45 lety. Poslední rok přibyly 3 holky pod 30 let.
U nás. Já čerstvě 40 let. 2 kolegyně do třiceti, dvě do čtyřiceti, hodně kolegů a kolegyní nad 40 a nad 50 let. Kolektiv cca 30 kantorů.
Na všech školách, kde jsem studovala, byl mix. Byla tam velmi mladé učitelky, ale zároven i staré/staří. Hlavně na střední bylo těch mladších hodně. Jestli máte hodně lidí v důchodovém věku, tak z mého pohledu docela nestandardní
zároven, opravdu jsou u vás jen proto, že by nebylo koho za ně najmout? Kdyby odešli, tak by se jistě noví učitelé našli.
Jsem teď na rodičáku, byla jsem na škole druhá nejmladší (32 let), jinak většina 50+.
Na ZŠ kam chodily mé děti učily i důchodkyně přes 70 let. Ostatní učitelé byli většinou přes 40. Občas přišel někdo po škole, ale většinou skončili po prvním roce, někteří hned po pololetí.
Příspěvek upraven 16.05.19 v 19:32
@Lalelale @Paola21 Jde mi o současnou situaci, ne o to, jak to bývalo dřív.
Začínám si říkat, že funguje neviditelná ruka trhu a že nás čeká fakt velký průser.
@SAJ Ano, děcka měly 2 roky na chemii a asi zeměpis učitelku ve věku 75 let. Nikoho jiného totiž nesehnali.
Věkový průměr u nás je bídný. Do deseti let odejde do důchodu půlka učitelů ![]()
@SAJ u nás jsem v kolektivu prvního stupně nejmladší a to už 12 let. Je mi 35 let. Když to vezmu na první stupeň, tak pod 40 jsme jen dvě, pod 50 jsou čtyři a devět je kategorie 50+ (z toho 4 důchodkyně a 3 mají do důchodu krůček). U nás je s učitelkami velký problém a bude hůř. Nemáme nikoho na mateřské a ani nevím o nikom, kdo by studoval. Byly roky, kdy byl u nás často někdo na praxi, ale už několik let nic.
Máma je taky učitelka, když v 67 šla dobrovolně do důchodu, tak jí volali z několika okolních škol, jestli nechce k nim.
Na druhém stupni je to o dost lepší. Tam mají tři kolegyně pod 30 let a převažují učitelky a učitelé 30 - 45 let. Důchodkyně mají dvě na částečný úvazek, ale jsou zdaleka nejstarší.
U nás jsou 4 kolem třiceti, 3 jsme přes 40 a zbytek 50+, některé už důchodového věku. Hlavně někteří jdou na peďák a už vědí, že učit nechtějí. A z těch dalších někteří na praxi nebo v prvních letech zjistí, že to pro ně není a pak opravdu není kde brát. I na fakultách jsou docela hotoví z toho, co jim tam chodí.
74, 67, 65, 54, 47, 46, 42, 39, 39, 39, 38, 37, 33 a mladí přicházejí a odcházejí, ale nikdo v posledních 5ti letech nezůstal.
U nás je většina 50 plus, v srpnu končila ředitelka i zástupkyně, obě odešly do důchodu. Máme jen tělocvikáře okolo 40 a dvě holky 30 - 35.
Nikdo k nám nechce, ZŠ praktická a speciální.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.