Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mužů mít dotaz na loňské přijímačky na SŠ se zaměřením na Informační technologie v Praze? Jak to bylo náročné? Za které školy jste po roce nebo i po letech rádi a kde jste na pochybách?
Zvažujeme SSPŠ, Dušní, Úžlabina, Novovysočanská..
Zkrátka se kterou jste spokojeni.
Moc děkuji. Už nám to začíná.. ![]()
@tabitta dcera letos maturuje na SSPŠ a jsme z té školy úplně nadšení. Ale přijímačky masakr… Syna letos přijímačky čekají, také budeme zkoušet IT školu. Tak budu ráda za osobní zkušenosti s jiných škol.
Syn chodil na Smíchovskou střední průmyslovou školu. Už je to delší dobu, maturoval skoro před deseti lety, takže k přijímačkám asi nemá smysl nic psát, změnily se. Po maturitě vystudoval IT na VŠ a v oboru pracuje. Říkal, že střední škola mu dala velice solidní základ z oboru.
Anonym, protože píšu o rodinném příslušníkovi a asi by se mu to nelíbilo. ![]()
No, koukala jsem jaké všechny požadavky jsou pro přijetí na SSPŠ nutné splnit krom přijímacích zkoušek. Test studijních předpokladů, motivační dopis, bodový pohovor, portfolio ![]()
@tabitta jojo, vždyť říkám, že jsou hustý… Oni tam chtějí nadšené a motivované studenty. Jděte se podívat na den otevřených dveří.
Jasny, s tím počítám, půjdeme. Obávám se ale, že to syn, tichý introvert, úplně nebude ideální adept ![]()
@tabitta píše: Více
Ano, došli jsme ke stejnému závěru a tam jsme přihlášku ani nedávali. I když jinak se mi škola moc líbila.
@tabitta nakonec to není průmyslovka, ale SOŠ Weilovka
https://skolahostivar.cz/
A co jiné průmyslovky nebo školy s oborem IT?
OA Dušní, V úžlabině, Novovysočanská, Fr. Křižíka…?
@tabitta píše: Více
Tak jsem se teď ptala dcery a i tichý introvert tam může být hodně spokojený. Když si najde oblast, která ho hodně baví a zajímá, škola ho podpoří v dalším rozvoji.
Muj introvertni ajtak vzesel ze SPŠ Prosek, byl velmi spokojen a rad na skolu vzpomina, dostal se z ni hladce na CVUT i jinou dalsi vysokou skolu, ted studuje tretim rokem IT a prakticky od prvaku ma i brigadu v IT,.. spokojen, slusne vydelava uz ted.
Syn chodí na Úžlabinu a říká, že školu by vcelku doporučil, že odborní učitelé jsou dobří. Zaměření je prý na síťařinu (neptej se, já se na detaily radši nevyptávám), je to asi polovina maturitních otázek a většina učiva a i když on si třeba volitelně zvolil herní grafiku, do maturit se to nijak nepropíše. Třeba dcera na chemický průmce měla část maturitních otázek podle zaměření (tedy každá třída jiné), tady jsou pro všechna zaměření stejné. Samozřejmě, je možné praktickou maturitu nahradit maturitním projektem nebo dílčí části praktické maturity odbornými certifikáty. Ty certifikáty si samozřejmě děti musí skládat ve svém volném čase a za své peníze, ale pro studenty tam jsou nějaké slevy a pokud vím, tak minimálně na některé z nich se připravují přímo ve vyučování (soudě dle popisků u známek), takže je to pak spíš o tom, nakolik děti možnost využijí nebo nevyužijí. Druhý cizí jazyk mají volitelně buď němčinu nebo angličtinu B2 (příprava na certifikát FCE, kterým lze nahradit školní maturita). Co si stěžuje, tak prý je na škole problém s wifinou, ale konečně to pro něj není nic zásadního. Jako rodič jsem řešila, že syn má problém s depresemi a imunitou a často chybí a bez problémů jsem se na řešení dohodla jak s třídní, tak s ředitelkou (teď už je tam tedy ředitel, ale ten bez problémů jede v už nastavených pravidlech), měli pochopení a přišlo mi, že i zájem, jak se synovi daří.
Ale jinak doporučila bych obcházet dny otevřených dveří, na mnoha školách se jich účastní přímo studenti, dá se tam dost doptat a člověk i vidí, jaká tam je atmosféra. Před lety jsme takhle byli na škole, kde nám učitel na výpočetku hodinu vykládal, jak jsou chlapci nezvedení a jaká při vyučování používá výchovná opatření
Docela kontrast oproti ostatním školám, které se naopak chlubily tím, co jejich studenti dokáží. Tehdy byla i možnost na některých školách se účastnit nějakých akcí, třeba Smíchovská průmyslovka mívala nějaké akce pro děti ze základky, kdy si tam mohli přijít vyzkoušet programování (syn tam o prázdninách chodil na letní školy - v podstatě příměstský tábor a asi dvakrát se tam zúčastnil nějaké programovací soutěže… nějaké obdobné akce pořádají stále) a pokud vím, do nějakých ukázkových kurzů chodil syn i na průmyslovku na Proseku. Teď jsem koukala, loni je Prosek stále měl, od prosince do února, ukázkové hodiny, kde si uchazeči mohou vyzkoušet náplň jednotlivých oborů. To mi přijde docela fajn, protože třeba já z těch všech IT oborů byla mírně zmatená ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.