Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, píšu článek o HA, zajímají mě vaše zkušenosti, co vám na HA přijde fajn anebo co vás donutilo ji vysadit. Také prosím uveďte, jestli chcete být anonymní, nebo můžu zveřejnit vaši přezdívku nebo jméno.
Všem moc děkuji.
@klavmi anonymně prosím. Nejvíce mi vyhovuje, že si mohu posouvat menstruaci jak potřebuji, případně si naplánuji aktivity podle toho, kdy ji budu mít. Předtím jsem ji měla dost nepravidelnou.
Ahoj, prosím o zachování anonymity, je to pro mě citlivý. ![]()
HA jsem brala 11 let, nízkohormonovou, nikdy žádný problém, na kontroly jsem chodila pravidelně, vše v pořádku. Před nějakým časem mi našli nezhoubný útvar (nádor) na játrech, má několik cm, lékař k tomu řekl jen tolik, že to je časté u žen, které berou hodně let HA. Takže já jsem okamžitě vysadila a už to brát nechci. Myslela jsem, že je to hysterický mýtus, to o té škodlivosti, ale jak to vypadá, není. Budou mě sledovat, operace snad nebude nutná (čekají mě vyšetření), ale to víte, že to klidu nepřidá.
@klavmi klidně veřejně. Já nikdy s HA problémy neměla, otěhotněla jsem v pohodě, cyklus se mi vždycky krásně srovnal, nemám bolesti a hlavně mě chrání už léta před nechtěným početím. Já nevidím jediný negativum. ![]()
Další : http://zena.centrum.cz/…clanek.phtml?…
a tisíce dalších faktů o negativech, která mnoho žen nechce, vnímat a brát v potaz.
Klidne veřejně, od 15ti jsem brala HA Regulon, neměla jsem problém až po 4 letech jsem najednou celý měsíc krvácela, tak jsem jí vysadila a pomalu to ustalo.Pak jsem měla ms jednou za 3 měsíce, někdy i dýl a srovnalo se to až po porodu prvního syna. Lékař mi nebyl schopen říct z jakého důvodu to krvácení. HA už rozhodně nikdy brát nebudu.
HA neberu. Nevidim jediny duvod, proc si zas..at telo takovym sajrajtem. S manzelem pouzivame kondom, ani jednomu to nevadi a on by ani nebyl rad, kdybych to brala. A kdyz pominu tyto sve duvody, tak uz jen to, jaky ma HA dopad na zivotni prostredi je alarmujici. Zminovana byt nikde nechci, dekuji ![]()
Neberu, je to sračka. akorát pak holt mám děti rychleji za sebou, než je mi milé
![]()
Prosím anonymne: HA jsem brala asi 5 let, pak začala dělat neplechu, před každou ms mě šíleně bolela prsa. Po konzultaci s dr. jsem HA vysadila a žádnou už 7 let neberu. Nebudu si ničit organismus svinstvem. S partnerem pouzivame kondom, ještě nás nikdy nezklamal ![]()
Brala jsem ji 5 let. Pak jsem ji sama od sebe vysadila aby se tělo pročistilo nějaký ten měsíc než se začneme snažit o miminko. Ve stejný měsíc, kdy jsem ji vysadila, mi našli v děloze i ve vejcovodu varixy-nic hrozného, ale ani nic příjemného-pobolívání při různých činnostech. Také přišli na změny na čípku-opět zatím nic hrozného, jen se to musí sledovat, jestli z toho něco bude nebo ne. Miminko se naštěstí podařilo hned první měsíc snažení, ale k HA se rozhodně nevrátím.
Klíďo veřejně…
pro:
pro i proti
Já brala od 16 lindynette 20, brala jsem ji necelý 3 roky, snižovala mí chuť na sex a po vysazení už rok a půl nemůžu otěhotnět, takže za mě už HA ne! ![]()
Prosím anonymně. HA jsem brala přibližně 12 let. Asi 4 druhy.
Pro: dá se říct téměř bezbolestná menstruace (oproti tomu, co bylo před HA), mohla jsem menstruaci vynechat tím, že jsem nedělala pauzu, což bylo v době dovolené vítané, a samozřejmě mě chránila před otěhotněním, což byl ten důvod, proč jsem ji začala brát (čili žádné zdravotní důvody jsem neměla).
Proti: konkrétně u mě velmi časté a silné bolesti hlavy, to, že mi to způsobuje HA jsem zjistila při jejím vysazení (bolesti hlavy každý druhý třetí den zmizely, dneska mě bolí hlava snad jednou za půl roku). Také vím, že způsobuje trombozu atd., což je případ mé kamarádky, která se s tím rok léčila. Faktem zůstává, že pokud by jí lékař udělal krevní testy, zjistil by, že HA brát nikdy nesměla. Podle mého názoru je ale nedělá téměř žádný z doktorů. Krev jsem měla odebíranou na jaterní testy tedy ale pravidelně.
Vysadila jsem a otěhotněla. Cyklus pravidelný, bez problémů. Jestli se k ní někdy vrátím, nemůžu teď říct, každopádně se jí striktně nebráním.
Brala jsem HA 3 roky, poslední rok jsem na sobě pozorovala (a nejen já) plačtivost, náladovost, vztahovačnost a mírnou depresi. Po vysazení úleva. Jo a asi 2-3 krát během užívání HA se mi zhoršil zrak, to trvalo vždy tak 10 minut, pak to polevilo-na 100% nevím, zda to bylo HA, ale nikdy předtím a ani teď, kdy HA neberu se mi to nestalo.