Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebuju poradit od mamin, které už mají děti ve škole…Na naší základce je daná elektronická ŽK s čímž absolutně nesouhlasím a bojuju s tím sama v sobě, ale to není podstata věci, podstatné je, že mám dojem, že se učitelka baví psaním poznámek. Důležité je, že nevím, jak mám brát poznámky učitelky syna, který zítra končí 1.třídu a zároveň vždy vysvětlení syna. Nejprve první pololetí měl údajně problémy, že osahával holky, on mi to vždy vysvětlil, jednou to bylo v TV, že se naháněli, pak o přestávce, že se lechtali a tak…Ve druhém pololetí už tento případ nebyl, pro změnu je ve druhém pololetí údajně hrozný rváč, za posledních 14 dní mi přišla od učitelky už 3 poznámka, nejprve se pral proto, že se do syna a spolužáka nebo spolužačky připletl další spolužák a to prý podle syna dost nevhodně-mými slovy napsáno, pak se pral proto, že se jednomu spolužákovi nelíbilo, že se syn ksychtí na holčinu z vyšší třídy o přestávce a k tomu ještě spolužačce říkal lásko moje(to je údajně mmj. podle učitelky šikana),tak do něj syn strčil a byla mela a dnes se popral proto, že se zastal spolužáka, když viděl že ho druhý spolužák bouchl do hlavy, syn pak toho útočníka bouchl do zad-ale bohužel tak, až si útočník narazil obočí-naštěstí nerozbil…já už nevím, komu mám věřit-učitelka mi totiž napsala, že toho sama byla svědkem-je tohle normální? Tak snad když vidím, že se něco děje, tak okamžitě a kor u tak malých dětí zasáhnu, ne a nenechám to dojít tak daleko, ale zajímavé je, že syn mi tvrdí, že tam učitelka vůbec nebyla, že byla nahoře v kabinetu-přiznávám, vybouchla jsem, tak jsem Viktorovi zarazila nedělní cirkus, který měl slíbený, protože ať ty rvačky byly jakkoliv, tak násilím se nic neřeší a on moc dobře ví, že to tak řešit nemá a má jít přímo za učitelkou a k tomu jsem mu řekla, že bude číst, dokud neřeknu stop, pak teprve šel ven
-vím, že tohle nebyl adekvátní trest, proto jsem to odpískala, ale na tom cirkusu trvám
…Za celý rok nenapsala učitelka Viktorovi ani jednu pochvalu, ale zato poznámek mooooc, největší paradox je, že dostal před 3 dny napomenutí TU za vykřikování
…No já nevím, ale začínám mít dojem, že je učitelka vadná a že si na Viktora zasedla, protože mi nepřijde normální, že si svoje děti nehlídá. Měla by přece i o přestávce být s nimi ve třídě, hlídat je, aby k něčemu takovému nedošlo(za nás to přece tak bylo, že úča seděla u katedry i o přestávce).Další věc-učivo celkově, už 4 týdny neměl syn jiný úkol ze školy než čtení, je to normální v první třídě? A vedou si vaše děti ze školy deníčky na úkoly? Tahle učitelka totiž tohle vůbec neuznává, prý se děcka musí naučit samostatnosti. Jaké úkoly a jak často dávali vaše učitelky vašim prvňáčkům? Podle mě by měl mít každej den čtení, psaní i počítání, ne? a jak je známkovali? Ta naše koza je známkuje od začátku 4,5,hlava nehlava a dokonce jim dává známky z právě probraného učiva a to ještě dřív, než z něj přinesli DU, no řekněte, jsem debil já nebo ta učitelka? A co je vůbec nejhorší, ona s nima jde až do 5…
Holky já nevím, tohle bylo tak jako ve zkratce, vždy jsem učitelce napsala, že děkuji a se synem to proberu, ale dnes už jsem jí napsala, že už vážně nevím, co na to říct, ať mi tedy poradí, co mám dělat-je to už 4 hodiny a odpověď žádná-zatím, ale ta tam bude zítra…
@chatline No já bych asi došla za ní osobně a taky bych zjistila od ostatních rodičů, jak reaguje na jejich děti… deníček na úkoly by rozhodně v první třídě měly být, děti v tomhle věku si ještě vše nemohou zapamatovat…známkování 4,5 je taky divné… fakt bych si s ní zkusila promluvit a pokusit se o jakousi spolupráci, zároveň se snažit synovi vysvětlit, aby se vyhýbal konfliktům, i když to většinou dítě stejně nedodrží, pokud je živější… no a pokud by spolupráce s učitelkou nefungovala, tak zajít za ředitelem a přeřadit ho do jiné třídy, případně změnit školu…
Nechápu, proč jsi po třetí poznámce nebo špatné známce nešla do školy. U nás docela často chodí mámy do školy - často se tak předejde větším problémům a i jak mi řekla zástupkyně, tak je ráda, že vidí, že rodiče mají zájem a pak se spousta problémů řeší jinak. Pokud se nedomluvíš s učitelkou, jdi na její nadřízenou - u nás to je zástupkyně ředitele pro 1. st.
Jinak v 1tř. měli úkol každý den ze čtení a střídavě každý den z matematiky nebo psaní
Já mám taky prvňáčka, taky přinesl poznámku (taky se poprali), ale tu mi učitelka osobně vysvětlila a sama mě požádala ať to dál nijak neřeším, že si to s ním už vyříkala. Ty jsi se na tu kupu poznámek nezkusila informovat přímo u učitelky a co jiní rodiče, taky s tím mají problém? Známkování bylo u nás první půl rok dost mírné druhý půlrok už to bylo o hodně přísnější (včetně pětek). Za úkol nosil jen občas psaní a často čtení. Matiku snad jen jednou a jednou nějaké vybarvování v prvouce, protože to nestihl při hodině. Dva tři týdny před koncem psali každý den nějaký výtstupní test a pak už se skoro neučili. Jen něco málo a hodně je brali ven (jsme z vesnice) a tak si četli pod stromem nebo poznávali stromy v místním lesíku. K tomu měli zábavné úkoly jak z matiky tak z češtiny. Úkoly už žádné. Mě hlavně přijde trošku pozdě to řešit den před výzem.
U nás měly v 1. třídě deníček jen ty děti, které si ho donesly a samy si zapisovaly(teď před koncem roku), jinak všechny DÚ jsou vždy označeny razítkem přímo v učebnici, sešitě. A se rvačkami mám taky své zkušenosti, někdy mi připadá, že jsem na vlastní oči viděla něco jiného než ty děti, že jsme každý viděli něco jiného, tam by to chtělo pohled aspoň ještě jiného dítěte, nějakého kamaráda. Je smůla, že je má až do pětky.
Ta učitelka mi přijde fakt divná. První bych došla osobně za ní, kdyby to nepomohlo, tak za ředitelkou. Navíc bych se poptala ostatních dětí, jak to s tím praním bylo a kde byla učitelka (aby se ukázalo, kde je pravda).
Dcerka je teďkon taky byla v první třídě, měla úkolníček, aby si pamatovala úkoly, rozhodně měla volnější hodnocení, učitelky mají na chodbách dozory a pravidelně o přestávkách kontrolují třídy, kdykoliv se něco takovýho děje ihned zasáhnou. Syn to měl stejně.
Rozhodně je třídní tvého syna přísná, takže příští rok bych udělala hned ze začátku - možná ještě teď, nějaká opatření a synovi bych řekla, že praní není řešení atd.
Já osobně si myslím, že paní učitelka moc nezvládá svoji práci. Syn přinesl taky poznámku, ale pí. učitelka to s ním probrala i se mnou. Domácí úkoly má na střídačku, deníček nemá, ale má je označené. A dávat 4,5 to je mazec. Nejhorší měl 2. Ta vaše děti teda vůbec nemotivuje a asi je nezvládá. Některé učitelky si libují v poznámkách. Šla bych za ní a jak už bylo napsaný zeptala se i jiných rodičů. Ale určitě bych to tak nenechala.
Kdo ví, jak to je… nikdo z nás v té třídě s nimi není… a jak je všeobecně známo, dětičky svět vidí jinak než my.
Pokud vykřikuje, občas někoho buchne, tak to tak asi je. Nehledala bych vinu na učitelce, ona si pravděpodobně nevymýšlí a holt jen sděluje, co se děje.
Přestávky všeobecně drží jeden dozor, jsou i pro pedagogy, aby si odpočinuli, napili se, přinesli věci, které potřebují na další hodinu.
To, že v první třídě nemají v červnu úkoly není přece žádný problém. Pokud by mi to vadilo, budu se synem pracovat na tom, co mu nejde, což jako rodič vím a nepotřebuji k tomu úkoly od učitelky.
Výchova syna je i na vás, nejen na ní (ve stylu zavřou se za ním dveře a už mě nic nezajímá).
Jaké pak bude mít syn v první třídě vysvědčení?
Jinak podobný postoj měla moje mamča k mému bratrovi, všechny učitelky byly vadné a chudáčkovi křivdily… v osmé třídě, 3× změněné škole a cca 8 učitelkách jí došlo, že buď jsou všechny učitelky vadné nebo je vadná ona, protože si nepřipouštěla, že by její zlatíčko mohl být grázlík… ale už bylo bohužel pozdě… grázlík její vinou vyrostl v ještě většího grázlíka a použitelný začal být až kolem 25…
K ještě těm úkolům… to je přece blbost, pracují ve škole a polovina z nich musí být ve družině a pak by měli ještě prosedět hodinu doma? Ideální je 3× úkol jen z jednoho předmětu v týdnu a nedávat na víkend, aby si opravdu dítě odpočinulo…
Navíc moudrý rodič chce po dítěti alespoň vidět, co ten den dělali, každý den by měl s ním číst… pokud mu něco nešlo, zkusím to s ním znovu. Kdyby mělo dítě denně 3 úkoly, tak na tohle nebude prostor
Svět není jen černobílý… chyba bude pravděpodobně na všech třech stranách (syn, učitelka, matka)
Co se týká poznámek, tak paní učitelka očividně nezvládá výchovnou stránku věci, nejradši by byla jen přednášejícím a problémy ať vyřeší rodiče - všechny, i ty malicherné, co by snad mohla ona vyřešit nějakým výchovným zásahem (domluvou, trestem, co já vím).
Známkovat prvňáky jen dle toho, co reálně umí, no nevím, přijde mi to na hlavu, cpát jim hned pětky, měla by snad hodnotit hlavně jak se snaží, domácí úkoly a teda základní znalosti, zda splňují, aby mohli postoupit.
Celkově se mi ten přístup nelíbí, je takový neempatický, sebestředný a celkově hloupý
Příští rok ji budou mít zase?
Ono všude je něco.
Zakladatelko Tvůj klučík má asi učitelku malinko trhlou a dost aktivní. Naše holka zas domů nenocí nic, ani známky v žákovské(za celý rok jich má ve 3tí třídě cca 15) aby se pan učitel psal s poznámkou nehrozí. I přes mé prosby aby ji psal hodnocení i ty poznámky (chci mít přehled co kde vyvádí a co zas nedonesla) - NIC. Jelikož se stěhujem tak už jsem to tento půlrok nijak neřešila, ale jinak bych, určo dala řeč s učitelkou případně zažádala o přestup do druhé třídy.
Holky,všem vám děkuji za názory,rady a tak…Vrátím se k některým ale vše jen tak zběžně-asi začnu od konce…Můj syn není vůbec žádný anděl a vím to naprosto jistě,vím sama nejlíp,co mám doma za poklad a upřímě i když je to jedináček,tak maminčin mazánek rozhodně není-i když jsem mladá mamča,tak se „starou“školou.Co se týče učitelky,tak ona učila naposledy zhruba před 11 lety-myslím 5.třídu,má 38 let,takže není nějak stará.Myslím,že prostě nemá zkušenosti s vedením 1.třídy a bohužel ji děti budou mít až do 5.třídy,takže nevím,jestli se brzo nezcvoknu
Už v pololetí jsem měla sto chutí dát syna do jiné školy,protože u nás je jen jedna třída z každé,takže přeřazení do jiné třídy nehrozí,ale pak jsem to nějak rozdejchala,promyslela,s učitelkou jsem několikrát vážně hovořila a dva měsíce to vypadalo,že je klid,ale potom zase
Když s učitelkou mluvím osobně,tak si docela sedíme i názorově,takže si nemyslím,že by byla tak úplně nejhorší,ale prostě z ní mám dojem,že řeší jen to co chce a kdy chce a že asi záleží,jak jí to klape doma s manželem-který mmj.učí na téže škole a má na starosti právě zmiňovanou elektronickou ŽK a říká se,že občas píše poznámky za ni,což by odpovídalo,protože občas mám opravdu dojem,že to píšou dva různí lidé.Např.v pololetí jsme syna po vzájemné dohodě vzali do PPP-ped.psych.poradny kvůli jistým záležitostem-např.neustálé vyrušování a podezření na hyperaktivitu.Pan psycholog jednoznačně určil ADHD a když jsem donesla pí.učitelce výsledek,tak mi na to řekla,že tohle pro ni stejně není podstatné,že bych to musela mít potvrzené od psychiatra,aby na to mohla brát jakýkoliv ohled-proč nás tedy do poradny doporučovala???Prostě si v určitých situacích dost protiřečí.Dokonce v papíru z poradny měla napsaný přesný návod jak u syna zajistit pozornost a pod.,ale vůbec se podle toho neřídí,protože kdyby se podle toho řídila,tak by nemohla synovi dát napomenutí tř.uč.za neustálé vyrušování,já se podle toho řídím a musím říct,že to pomáhá a zabírá na 1.
Už mě napadlo,že bych syna dala od září do jiné školy,ale zase jsem si to promyslela a došla jsem k názoru,že každá učitelka je jiná a tahle se třeba o prázdninách uklidní,odpočine si a bude v pohodě a přecejen,děti už zná a světe-div se,můj syn ji má rád.Docela mě udivuje,když syn příjde a říká-mami,dneska mě paní učitelka moooc chválila,vůbec jsem nevyrušoval,nepral jsem se a pod.,tak čekám,že konečně bude mít v žk pochvalu a ono houby,ale za dva dny je vše jinak a zase má poznámku…tak já nevím,je vina na mojí straně?Na jinou školu ho můžu dát kdykoliv,ale pomůžu tím něčemu?Je v kolektivu,který zná od 3 let,všechny děti spolu chodily do školky,všechny se vzájemě znají,takže o to víc se popichují,škádlí a zlobí,ale není to v tomhle věku normální?Ukončím to větou paní učitelky,kterou mi odepsala na jednu z mých reakcí na poznámku:„škola dnes již nemá za úkol vychovávat,ale učit“ ![]()
@chatline píše:
Např.v pololetí jsme syna po vzájemné dohodě vzali do PPP-ped.psych.poradny kvůli jistým záležitostem-např.neustálé vyrušování a podezření na hyperaktivitu.Pan psycholog jednoznačně určil ADHD a když jsem donesla pí.učitelce výsledek,tak mi na to řekla,že tohle pro ni stejně není podstatné,že bych to musela mít potvrzené od psychiatra,aby na to mohla brát jakýkoliv ohled-proč nás tedy do poradny doporučovala???
ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou)je v podstatě normální diagnóza souvisejíci se SPU (specifické poruchy učení) a učitelka musí na základě doporučení z PPP na to brát zřetel… nemůže se vymlouvat, že ne… je to stejné jako kdyby dítě např. s dysgrafií dostalo poznámku za neúhledné písmo…s těmito dětmi se opravdu musí jednat jinak, poznámky a tresty nic nevyřeší… pokud s ní nebude domluva, tak bych to řešila s ředitelem… navíc byste ve škole měli mít výchovného poradce, nebo školního psychologa, v některých školách bývá i speciální pedagog…
@bezuška píše:
ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou)je v podstatě normální diagnóza souvisejíci se SPU (specifické poruchy učení) a učitelka musí na základě doporučení z PPP na to brát zřetel… nemůže se vymlouvat, že ne… je to stejné jako kdyby dítě např. s dysgrafií dostalo poznámku za neúhledné písmo…s těmito dětmi se opravdu musí jednat jinak, poznámky a tresty nic nevyřeší… pokud s ní nebude domluva, tak bych to řešila s ředitelem… navíc byste ve škole měli mít výchovného poradce, nebo školního psychologa, v některých školách bývá i speciální pedagog…
Já si myslím totéž, protože ségra je taky dyslektik a NIKDY s tím nemusela k psychiatrovi, dokonce na doporučeni PPP navštěvovala specialní třídu pro děti s tímto problémem. Ředitelka? Výchovná poradkyně? JJ obě tam jsou, ale vzhledem k tomu, že jsme opravdu malá školička, tak jsou všechny nejlepší kamarádky a NIKDY nepůjde jedna proti druhé!!!Je zajímavé, že paní vychovatelka z družiny, které jsem ze své vůle výsledky z poradny poskytla-i přesto že jsem nemusela-ale brala jsem to tak, že ona, stejně jako učitelka nebo já je s dítětem nejvíc jako dospělý v kontaktu a je za něj v ty určité hodiny zodpovědná, se tímto papírem řídí a sama říkala, že s ním v družině problém nemá a když ano, tak si ho s ním řeší sama. Mě kontaktovala v jisté záležitosti pouze jednou a to ještě před vyšetřením z PPP, od té doby s ním neměla takový problém, aby mi musela psát… ![]()
Tedy to je dílo - ta učitelka. Nejspíšnezvládá kázeň ve třídě. Ale pokud nechce respektovat oporučení ohledně ADHD, šla bych za vedením školy. Dělám v PPP, píšeme doporučení ohledně ADHD běžně, respektovat to MUSÍ. I když někteří učitelé to bojkotují. Není pravda, že potřebuješ papíry od psychiatra! Dítě s ADHD je náročnější (mám jedno doma, první třída nás právě čeká), ale proto je tam učitelka, která je snad odborník, ne?! Pokud to nezvládá, ať dělá něco jiného nebo třeba učí na střední škole, kde už je to jiné. POkud se nejde domluvit rozumně s efektem s ní, jděte na vedení a pokud se nic nezlepší, změnila bych učitelku (popř. školu). Jde o vašeho chlapce, aby nakonec neměl ze školy ještě strach a neztratil zájem o učení. Už jsem to viděla a je to šílené (dítě s IQ 140 mělo 4 a 5 v páté třídě, protože mělo děsnou úču v 1. třídě. Tím nechci schazovat učitele, vesměs si jich moc vážím a hodně jich je super).
Ahoj, prosím o radu, mám už třetí dítě, teď prvňáčka, nejsem tedy žádná začátečnice, včera jsme byli po druhé ve škole a už velký problém, když jsem si jej vyzvedávala, učitelka na mě před ostatníma, před školou kam je vodí /dovnitř nesmíme/ doslova vylítla, že se chová jako poloviční blázen, autista, neumí se ani pořádně ustrojit, zdržuje, pak si mě vzala i se synem do třídy, že si musíme okamžitě promluvit, kde začalo dopodrobna líčení co „vyváděl“. Pro úplnost chci dodat, že syn má od narození ledvinový reflux III. stupně, do školky nechodil, umí číst a počítat /naučil se sám od starších sourozenců/, má na dítě až dospělé vyjadřování. Ihned jsem volala do pedag. poradny, kde si na nás udělají čas koncem týdne. Po tel. kontaktu psycholožky, jsem se dozvěděla, ať jej na tuto školu už zásadně nedávám. To jsem ani neměla už po výstupu v úmyslu. Ještě se vrátím k rozhovoru s paní učitelkou - povídala, že je pomalý, dostával by 4,5 /přitom mu z matematiky dala razítko, že to měl prý kupodivu vpořádku/, je nebezpečný svému okolí - vykříkoval, bavil se spolužákem, při zvonění si zacpal uši - mentálně pozadu, ignoruje ji, apod. řeči…syn dnes v noci špatně spal, já ostatně také, jsem z toho v šoku, zdá se mi to chování velmi neprofesionální a pro učitelku v 1.třídě vůbec, jak může po 3hod. ve škole dítě takhle vůbec odhadnout? Kór když ví, že není zatím zvyklý v kolektivu. Velmi se těšil, ale včera jeho slova - mami, už tam nepůjdu, učitelka mě nemá ráda, mě vehnaly slzy do očí. Sama jej moc dobře znám a vím, že si s ledvinama dost zkusil a jak je citlivý…