Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to by me ani nenapadlo, moje deti maji neuveritelne napady…a to nemyslim obdivne, mluvim o napadech, ktere zavaneji pruserem. Jsou v tomhle neuveritelne vynalezavi, a kdyz si predstavim, kolik casu a moznosti by meli
…osobne nechat na par hodin samotneho doma si troufam az ted starsiho (ten ze sve podstaty, ne diky veku, rozumnejsi), kteremu bylo 12.
Záleží kde bydlíte a jaké je dítě. Známé na vesnicích běžně nechávají děti samotné doma. Družinu taky mají maximálně půl 4. A v práci končí většina v 5 a ještě cesta…
Ale v Praze je normální družina do 3.třídy, někde i do 5. Já dceru nechávala v 1.třídě samotnou doma tak cca hodinu. Většinou se stejně nehla od televize nebo tabletu
@hudečice píše:
Také jsem v první třídě chodila na obědy a ve 12 pak domů. Došla jsem sama, pustila si Vražedné pobřeží a koukala, dokud máma nepřišla. Když nepršelo, šlo se hned ven a přišla jsem až večer, když se vrátila máma. K čemu družina, když je jen do 15, pak se zamkne a dítě bude samo až do 6-7 večera, než se vrátíš z práce.
mas dite?
jinak teda druzina do 15 byva mozna nekde na vsi, ve meste byva bezne do 17h…
prvnacka bych doma sama nenechala, dcera jde do 3.tridy a do druziny chodit bude - není to jen „hlidarna“ deti, ale decka se tam i vzdelavaji, tvori, sportuji apod.
No, popravdě, aby mé dítě se zamklo doma a čumělo na blbiny, tak z toho bych ráda nebyla…
Dám přednost družině se smysluplným programem, u nás je do 16.hod., vyzvednou buď rodiče či prarodiče.
V prvnim pololeti urcite ne. Deti si zvykaji, je toho dost. Nicmene pokud je to jen trochu mozne, je dobre pak dite naucit alespon narazove chodit do a ze skoly samotne, pobyt doma hodinu dve. Muzou nastat situace, kdy se ti to bude hodit.
Syn minuly rok chodil od pololeti obcas, posledni dva mesice stabilne. Ale teda ne driv jak v pul druhe, do te doby byl v druzine, v te i leccos delali vytvarneho, zpivani atd. Plus mel ve skole dve odpoledne krouzek. Doma byl hodinu, maximalne dve sam. 5h mi prijde na prvnaka hrozne moc. Navic mi prijde, ze v prvni tride chodi do druziny alespin na chvili vsechny deti a byl by nechozenim castecne vylouceny z kolektivu.
Ve chvili, kdy uz dite po skole muze samo ven, tak je to jine, to bych dite do druziny nenutila, kdyz by hodilo tasku domu a slo behat ven s kamarady.
Neni to nahodou tak, ze ty deti stejne maji doma babicku nebo maminku na materske? Nebo nejsou to socialne slabsi rodiny, pro ktere je i ta druzina vydaj navic?
V tomhle případě určitě družina, jako varianty, jestli bude dítě v družině, s kamarády, bude mít aktivity, při hezkým počasí budou venku, nebo jestli bude dítě smrdět 5 hodin samo doma, patrně minimálně větší část času u počítače nebo televize, to je snad jasný, že za A) je to lepší ne?
máme odkladovýho prvňáka, dovedu si představit, že bude chodit do školy a ze školy sám(asi 200 metrů, sídliště, 2 menší cesty, při jejichž přecházení bych na něj viděla z okna, neviděla bych jen posledních 80-100m, který jsou malý kopec dolů ke škole), ale fakt si nedovedu představit, že by šel sám do baráku, do paneláku, a byl sám doma
bych ho nechala doma tak 10, max 15 minut, samotnýho, nebo s 5,5 letým bráchou, dýl ne.
Určitě druzina. A myslim si, ze vetsina rodicu to bude resit podobně. Zaviraji v 17. hodin.
Určitě družina, nenechala bych dítě doma 4-5 hodin každý den, 5 dní v týdnu. Nárazově ano, to by asi s mobilem zvládnul, ale každý den ne. Navíc u nás je cesta ze školy MHD a ani neumí odemknout vchodové dveře.
Dcera chodila v prvni tride do druziny. Jeste pulku druhe tridy, tam chodila. Ale to uz sla v 15h. i sama domu. Od pololeti druhe byla doma, uz nechtela chodit do druziny a zacla vyzvedavat skolkare a vedla mi je vedle do prace do skoly.
Takze to je dost individualni, jake dite je.
Na prvni rok bych do druziny dala, kdyz pak nebude chtit chodit, at jde domu.
Urcite nebude sam. U nas je druzina hlavne pro prvnaky, druhaky, par tretaku, vic nemame kapacitu a pak si myslim, ze uz neni treba, velka cast druhaku, tretaku odchazi stejne ve 14-15h.sami.
Moje holka se chytla hned v prvni tretacek. Kdyz ji velke holky odesly uz se ji nechtelo.
Holky potkava, pak odpoledne na krouzcich.
Ze je doma sama nez prijdu, je rada, chvilku si odpocine nebo mi pise, ze jdou litat na hriste.
No u nás dokonce maminky děti vodily celou první třídu ke škole.. NO některé dokonce ještě s nima chodily i k šatnám.. v půlce roku
U nás kluk chodil sám asi 3 týden ze školy sám a to má 5 minut a málem mě žneské sežraly.. Byla jsem doma, nebyl sám, ale i tak..
takže na otázku nenechala, a asi nikdo v mém okolí a v naší bývalé 1.třídě ![]()
@ivašot. Znám svoje děti a vím jak je mám vychované. Je jim 8 a 5. Mají k dispozici telefon a taky jím jsou kontrolovány. Nebojím se, jsou vedeni k samostatnosti už od mala.
@Jana206 píše:
Určitě druzina. A myslim si, ze vetsina rodicu to bude resit podobně. Zaviraji v 17. hodin.
Cha chá, tak třeba u nás je družina do 3 hodin, což je prostě pro pracující rodiče bomba!!! Ovšem jsme na vesnici a tady má téměř každé dítě babičky a dědečky, kteří mně přijdou, že ač v důchodovém věku, tak jejich náplní je být na 100% úvazek znovu rodiče ![]()
@AstraG Ale mit doma minimálně dve děti je trochu rozdíl. Ty moje chodi taky společně vsude samy, jsou spolu samy doma, vcetne pětileté. Uz rok ji ti starsi odvadi do skolky. Starsi 11 a 9 let jsou uz schopni doma nebo na hristi chvili pohlidat 2,5 letou, nebo ji prevest o dva bloky dal k babicce.
Tady se pta maminka jedinacka prvnacka, co je lepsi, jestli byt dlouhe hodiny sam doma nebo druzina. Jednoznačně druzina.
Jsou situace, kdy ani mobil nepomůže. Taky bych mela blby pocit nechavat dlouhé hodiny doma jedno samotne dítě.
Družina. U nás jen odpoledne, ráno nebyla třeba, protože manžel chodil do práce později.
Do třetí třídy. Nebo do poloviny třetí třídy? Chodila jsem po syna v 15:45 a hezky jsme si cestou domů ze školy popovídali.