Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky jak jste to dělali s prvňáčky jedináčky… Syn jde do první třídy, s obědem končí ve 12 a pak do družiny a čekat na mě. Ale ted jsem zjistila že spousta maminek z okolí to bude dělat tak že děti dostanou mobil a jdou domu samotné a doma budou na rodiče třeba 4-5 hodin čekat až se vrátí z práce… Pro mě je to nemyslitelné, bojím se, podle mě je na to malý, přestože je velmi rozumný a chytrý ale nikdy nevíte co je napadne…Co na to říkáte? Nechali by jste své dítě v družině nebo by jste ho poslali samotné domů…
Já nechávám dítě v družině, nevím, proč by měl být sám doma. V družině mají zábavu, aktivity, chodí na hřiště a je s kamarády. Co bude dělat doma? Nechápu, jakou by to mělo výhodu, pro tebe je to stres a dítě taky asi nebude nadšené, že je samo.
Taky je pro mě nepředstavitelné nechat prvňáka celé odpoledne samotného doma.
Přijde mi lepší družina, protože se zabaví, ale já i můj manžel jsme v první třídě chodili domů sami, myslim, že dnešní děti nejsou blbější. Samozřejmě byla škola kousek a nepřecházela jsem frekventované silnice.
Ja mam zatim skolkove dite, taky jedinacka. Uvazuju nad tim, ze az bude chodit do prvni tridy, tak bude chodit do druziny, ale bude mit povoleno, aby ho pustili domu treba ve ctyri hodiny. Ja dorazim z prace domu az v 17:15 nejdrive, tak bude hodinu doma sam
Já jsem takhle začala s dcerkou nacvičovat na konci první třídy. Druháci u nás už totiž družinu nedostávají, nejsou místa. Je fakt, že to nebylo, že by 5 dní v týdnu byla odpoledne sama, měla kroužky mimo školu a tréninky.
Syn chodí do družiny, protože ho to tam baví. Při hezkém počasí jsou venku na hřišti. Nicméně není problém, aby vydržel sám doma pár hodin. Teď o prázninách to bylo často, zvládnul to i s mladší sestrou. Teď jde do 2. třídy.
Také jsem v první třídě chodila na obědy a ve 12 pak domů. Došla jsem sama, pustila si Vražedné pobřeží a koukala, dokud máma nepřišla. Když nepršelo, šlo se hned ven a přišla jsem až večer, když se vrátila máma. K čemu družina, když je jen do 15, pak se zamkne a dítě bude samo až do 6-7 večera, než se vrátíš z práce.
Děkuji všem že jste mi potvrdili mé rozhodnutí. Snad nebude syn jediný ![]()
@DankaF píše:
Děkuji všem že jste mi potvrdili mé rozhodnutí. Snad nebude syn jediný
no určitě nebude, vzhledem k tomu, že jsou družiny narvané k prasknutí, tak naopak většina rodičů nechává dítě v družině a ne samotné doma.
Dcera zacala jezdit domu sama ve 4. tride. Do te doby byla v druzine. Ale bydlime v praze, tak ta doprava je komplikovanejsi a bezpecnost take… Syn jde do 1. tridy, automaticky bude v druzine. V nejvyssi nouzi bude dcera vyzvedavat, jinak ja nebo manzel. Uz ted syn zebra, ze chce jezdit ze skoly sam jako starsi sestra ![]()
@AstraG píše:
Syn chodí do družiny, protože ho to tam baví. Při hezkém počasí jsou venku na hřišti. Nicméně není problém, aby vydržel sám doma pár hodin. Teď o prázninách to bylo často, zvládnul to i s mladší sestrou. Teď jde do 2. třídy.
Nevím, kolik je Tvému mladšímu dítěti. Ale tohle už mi připadá hodně riskantní.