Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Myslim že to zvládne. U nás měli děti tak to první pololetí na zvykání. My taky měli ve školce jednu učitelku co doporučovala pro dceru odklad, že je emočně nevyzrálá a kvůli neúspěchu pláče. Byly jsme i v poradně kde nám řekli, že nevidí důvod k odkladu, ale pokud chceme tak jí ho daji. Dcera je narozená v červenci a dali jsme jí do školy bez odkladu. Všechno zvládla ona i ostatní spolužáci. A nikdy ve škole nebrečela ![]()
Tak když už jsi ho do té školy poslala, tak mu nezbude nic jiného než to nějako zvládnout. Chleba se začne lámat po pololetí.
U našeho syno to bylo to samé. Paní učitelka tvrdila že do školy nepatří a má mít odklad. My jsme si to udělali po svém protože jsme věděli jak dokáže pracovat doma, že zvládá plno věcí které třeba i 1. nezvládli. Teď je ve 3. třídě a má samé jedničky zatím. ![]()
@Tojsemja3 píše:
Tak když už jsi ho do té školy poslala, tak mu nezbude nic jiného než to nějako zvládnout. Chleba se začne lámat po pololetí.
Tak to není tak úplně pravda, dítě může být z první třídy vráceno do školky.
Nicméně tady bych to tak černě neviděla, pokud PPP nedoporučila odklad, tak spíš bude problematická učitelka z MŠ, než zakladatelčino dítě.
Vše se projeví první cca 2měsíce, kámošce tak vraceli dítko do školky v listopadu. Prostě to nedávala a i přes rady o odkladu, ji dala do školy. Kámoška teda váhala, nebyla přesvědčená. My jsme odklad dali (bez váhání) a vidím za ten rok obrovský pokrok, i když by to syn zvládl i o rok dřív. Teď je to ale naprosto jiný „levl“. Uvidíš no, je ale zbytečné se stresovat předem. Sama musíš vědět jestli to syn zvládne nebo ne. A pokud jsou pochybnosti, tak je dobré přihlédnout i k radám okolí
@Anonymní píše:
Mám prvňáčka. Zatím je spokojeny, ve škole se mu líbí - dokonce je to prý lepší než ve školce. Paní učitelka nemá žádný problém, ale tak je to krátká doba. Ve školce byla učitelka, která měla neustále nějaký problém a dle ní do školy nepatří a měl mít odklad. Vím, že v něčem je to horsi, je pomalejší, v něčem je zase šikovný - snažive holcicky (zvlášť ty starší a ty s odkladem) nepřekoná. Pokud ho něco baví, tak to má perfektně vypracované. Pokud ho to nebaví, tak to udělá rychle a nesnaží se. Ve škole se podle mě snažit bude. Myslím, že částečně mu nesedel přístup paní učitelky ve školce. Pokud by byl opravdu nějaký problém, kdy by se zhruba tak mohl projevit? Během měsíce, dvou, půl roku? Jde mi o vaše zkušenosti. V poradně jsme samozřejmě byli.
Co říkali v té poradně?
@Sonmi píše:
Tak to není tak úplně pravda, dítě může být z první třídy vráceno do školky.Nicméně tady bych to tak černě neviděla, pokud PPP nedoporučila odklad, tak spíš bude problematická učitelka z MŠ, než zakladatelčino dítě.
No vrácen být může, ale musí s tím souhlasit rodiče. A vrácení do školky je extrémní případ. To už se spíš žák nechá zopakovat první třídu.
@Anonymní píše:
Mám prvňáčka. Zatím je spokojeny, ve škole se mu líbí - dokonce je to prý lepší než ve školce. Paní učitelka nemá žádný problém, ale tak je to krátká doba. Ve školce byla učitelka, která měla neustále nějaký problém a dle ní do školy nepatří a měl mít odklad. Vím, že v něčem je to horsi, je pomalejší, v něčem je zase šikovný - snažive holcicky (zvlášť ty starší a ty s odkladem) nepřekoná. Pokud ho něco baví, tak to má perfektně vypracované. Pokud ho to nebaví, tak to udělá rychle a nesnaží se. Ve škole se podle mě snažit bude. Myslím, že částečně mu nesedel přístup paní učitelky ve školce. Pokud by byl opravdu nějaký problém, kdy by se zhruba tak mohl projevit? Během měsíce, dvou, půl roku? Jde mi o vaše zkušenosti. V poradně jsme samozřejmě byli.
Dys poruchy jsou jasné nejdřív na konci druhé třídy. K přesné diagnostice musí dítě umět číst a psát.
Co vyšlo v testech PPP?
Věřím, že to zvládne.
Možnost dodatečného odkladu je do konce kalendářního roku.
@Veru1987 píše:
Co říkali v té poradně?
Ze budeme muset víc pracovat než ostatní, ale že to zvládne. Na zapisu zvládnul vše dobre. V logopedii se zlepšil. Jen ještě upevnit nějaké hlásky, které umí, což si myslí logopedka, že mu čtení pomůže. A pak teda ještě R a Ř.
Ale to už trénujeme a logopedka je spokojena. Přes léto taky poskočil v samostatnosti.
@Anonymní píše:
Ze budeme muset víc pracovat než ostatní, ale že to zvládne. Na zapisu zvládnul vše dobre. V logopedii se zlepšil. Jen ještě upevnit nějaké hlásky, které umí, což si myslí logopedka, že mu čtení pomůže. A pak teda ještě R a Ř.Ale to už trénujeme a logopedka je spokojena. Přes léto taky poskočil v samostatnosti.
Dle tohodle všeho myslím že to zvládne vše v pohodě! Neboj se ničeho, bude šikovný a vše dáte.
@Pears206 píše:
Dys poruchy jsou jasné nejdřív na konci druhé třídy. K přesné diagnostice musí dítě umět číst a psát.
Co vyšlo v testech PPP?
Věřím, že to zvládne.
Podezření na dys je už možné vyslovit v pololetí. V PPP jsou schopny diagnostikovat už na konci 1. třídy.
@Pears206 píše:
Co vyšlo v testech PPP?
Věřím, že to zvládne.
O dodatečném odkladu vím, ale to je ta nejhorší možnost, o které nechci ani uvažovat. Je hrdý na to, že je starší než někteří kamarádi ze skolky a chodí už do školy. To by nesl spatne. Nevěří si v některých věcech, hlavně v tom, že si nebude něco pamatovat. Ale já ho musím pochválit. Pamatuje si, co má za úkol (i když to nebylo nikde napsané). Udělal to všechno správně. Všechno mi vyřídi. Ve škole je spokojený - chodí s úsměvem do školy i ze školy.
@Tojsemja3 píše:
Podezření na dys je už možné vyslovit v pololetí. V PPP jsou schopny diagnostikovat už na konci 1. třídy.
Na školním poradenském pracovišti máme běžně děti ve druhé i třetí třídě s neuzavřenou diagnózou.
Testy pro první a druhou třídu jsou pouze modifikované a dost nepřesné. Ne každé ŠPZ s nimi disponuje. Vyslovení diagnózy není podmínkou dát dítěti PO a napsat předmět speciálněpedagogické péče.
V posledních letech se preferuje postup nedávat dítěti diagnózu příliš brzy, nechat stav otevřený.