Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Takže holky, ženy…
potřebuju psychickou podporu
![]()
Synek nastoupil do 1. třídy.
No od začátku říká že se mu do školy nechce, dnes ale ráno doma pláč…
Když jsem se ho ptala proč brečí řekl mi že nechce do školy, ptala jsem se ho na důvod ale ten mi v podstatě neřekl.
Jen jsme se blížili ke školy říkal,,nechci do školy, blbá škola" ![]()
Do školky chodil moc rád, měl tam spousty kamarádů, tady bohužel ve třídě nezná nikoho
Prosím kdo to měl s prvňáčkem stejně nebo podobne a za jak dlouho cca se to srovnalo? Vím že to chce čas, že to nebude trvat věčně, jen mi to trhá srdce vidět ho takhle smutnýho…
Já dnes u školy byla taky svědkem sáhodlouhého přemlouvání prvňáčka, aby konečně udělal ten krok přes práh a šel do třídy
Osobně nevím, co s tím, doufám, že dcera bude chodit v pohodě i nadále. Asi bych si s ním o škole hodně povídala, ptala se, co by mu udělalo radost a jak mu můžeš pomoci, aby tam chodil rád. Ono se to určitě utřepe. Holt mu došlo, že už to není samé hraní a zábava, ale hlavně povinnosti. Chodí do družiny? Pokud ne, vřele doporučuju. Lépe se socializuje a jakmile bude mít kamarády, bude i samotná škola zábavnější ![]()
Se mu nedivím, když tam nikoho nezná. Proč tam nemá aspoň nějaké spolužáky ze školky?
Mluvte o tom, že do školy se musí, stejně jako ty musíš chodit do práce, i když se Ti taky kolikrát nechce.
Mluv s ním, co se ve škole děje (aby jsi případně utla nějaké náběhy na šikanu). Dítě musí chápat, že pokud Ti neřekne proč se mu nechce, ty nejsi schopná mu adekvátně pomoci, dát podporu.
Pomoz mu najít kamarády a zapojit se do kolektivu (lze třeba poprosit i paní učitelku/družinářku o pomoc).
Máme to podobné, ještě o prázdninách se moc těšil a stačil týden, aby byl úplně otrávený
syn je hodně živý a nechce ve škole sedět x hodin v klidu, což musí no, tak ho to nebaví, ve školce mohl celý den lítat, tak to bylo jiné. Včera před školou ukápla i slza, plus roušky, ty taky nechce nosit, i když musí jenom na přesun po chodbách.
@toma0105 píše:
Se mu nedivím, když tam nikoho nezná. Proč tam nemá aspoň nějaké spolužáky ze školky?
To přece může mít mraky důvodů
Můj syn, když nastupoval, taky absolutně nikoho neznal - děti z jeho třídy ve školce zčásti ještě nešly do školy, zčásti měly odklad, z části šly do jiné školy
Dceru letos dali do druhé třídy, než její spolužačky ze školky. Ale u nás to problém nebyl no.
Syn teda nebreci, ale tak není úplně nadsenej. Je toho na něj asi moc. Nejvíc se mi zatím osvědčilo dát mu odpoledne dost prostoru pro nijak neorganizovanou totálně volnou zábavu. Žádné říkani, co má nebo nemá dělat, prostě ať si hraje, jak chce. I ta družina je sice hraní, ale organizované. Mozek potřebuje úplný relax. Tedy aspoň toto pomáhá u nás. Snaž se přijít na důvod, proč tam nechce, a ten pak konkrétními kroky řešit. Ono dětem často pomáhá i jen to, že se snažíš najít řešení a že se o tom. vubec mluví.
Jinak teda syn kvůli stěhování ve třídě taky nikoho neznal. Ale už tam má aspoň dva kamarády, hodně pomáhá družina a prý i přestávky, to si povídají a hrají.
Napsala jsem ti zprávu a souhlasím s ostaními. Odpoledne potřebuje relax a volnou zábavu.
Holky děkuji za komentáře i soukromou zprávu.
Ve třídě nikoho nezná jelikož v našem městě je cca 6 základních škol a předškoláku v jeho třídě moc nebylo.
Do družiny nechodí jelikož jsem doma na mateřské, mám těsně před porodem.
Odpoledne mu nechávám volný čas. Buď si hraje, nebo jde ven na hřiště před barák za dětma.
Do školy se moc těšil a nakonec to nadšení zcela vyprchalo.
Teď si jen vybarvují obrázky a to ho nebaví, vlastně ve školce říkal že už chce do školy, že chce počítat a učit se číst že ho nebaví pořad vybarvovat obrázky - chce po mě pořad psát příklady 2+6, 5-3, atd. prostě do 10 počty umí. (ve školce byl od 2,5 roku ) teď mu bude 7 v lednu.
Doufám že změna přijde brzy ![]()
Holky, já mám taky prvnacky dvojčata kluky a taky se mi osvědčilo odpoledne relax, ať si hrají jak chtějí. Kluci se
Ale zatím do školy těší, ikdyz jeden už začíná brblat, tak uvidíme příští týden. Dnes jsem je musela nechat doma, přepadla nás ryma ![]()
@Daniela.Novohradska Pokud je napřed, tak se nudit bude. Tohle musí podchytit učitelka, promluv s ní. Moje dítě nenávidělo čárkování, kroužkování počtů apod.
Ty zase musíš se synem promluvit v tom smyslu, že všichni nejsou tak šikovní jako on a potřebují víc času a i to vybarvování je pro ně. Že na to počítání taky dojde.
@Daniela.Novohradska No jak jsem psala, já bych ho do té družiny klidně zapsala, nemusí tam být dlouho, stačí třeba hodinka, dvě denně. Nevím, jak u vás, ale u nás v družině žádná organizovaná zábava není, děti mají k dispozici dvůr a hřiště, pískoviště a nějaké hračky, míče, křídy - mohou si hrát, jak chtějí. Děti, co do družiny nechodí, jsou pak opravdu trochu mimo dění, logicky čím víc času spolu ty děti stráví hrou, tím spíš si k sobě najdou cestu. A ve třídě se pak podle toho srocují mi přijde.. Dcera sedí v lavici s holčičkou, co jí mamka bere po obědě, a byť to vypadalo, že budou super kámošky, tak chtě nechtě dcera tíhne k těm, se kterými si pak může hrát i odpoledne ![]()
Z mé zkušenosti bych se snažila zjistit, jestli nemá nějaký problém s dětmi ve třídě…u nás byl problém ten, že se jeden spolužák pokouší o šikanu v podstatě hned od druhého dne…pokud je problém ten, že se zatím nudí, protože už nějaké učivo zvládá, tak vysvětlovat, že se to musí doučit i ostatní děti a pak se budou učit něco nového…to si sedne..je to pro ně velká změna…
A k tomu nudění, to taky znám. Obě mé děti v první třídě téměř plynně četly, psaly (tiskace) a počítaly do 20 (syn i do 100). Dcera je taky trochu zpruzelá, že 15 minut kroužkují dva vysoké domečky do jedné bubliny a tři nízké domečky do druhé, ale holt vysvětluji, že je to nutné, aby se děti srovnaly a mohli se začít učit něco zajímavějšího. Hodně si pak užívá prvouku (kde se může vykecávat
) a výtvarku ![]()
@toma0105 píše:
Heled ja jako mala chodila do logopedicky tridy… byla jedina ve meste vedle tatkovi prace, ktera byla na druhym konci mesta. Logicky jsem pak sla do skoly, ktera byla skoro hned vedle domova… Znala jsem tam segru (jsem starsi o rok a pul a mela jsem odklad a sly jsme spolu) a jen jednu kamaradku ze tridy. Celkem si dokazu predstavit, ze nemit odklad a nejit se segrou tak bych tam znala jen tu kamaradku a mozna ani tu ne protoze jsme meli dve paraleky a mohla kamaradka taky skoncit v ty druhy.
Zakladatelko zkus se obrnit proti slzam a proste do skoly se musi chodit tak mu to takto podat a jen se fakt zkusit dopatrat proc teda breci..ono to casem prejde az si zvykne, ze proste skola je nutnost.