Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
dcera 26m jde zítra prvně do školičky. Jak to bylo u vás první den, volaly jste třeba vychovatelce během dopoledne, jestli je dítě ok, slzičky ustaly..nebo je to ujetý?
Přece by „teta“ volala sama, kdyby to bylo jó špatný, nebo ne? Já už asi nejsem dneska soudná, mám za sebou půl čokošky, dva pytlíky bonbonů, hlavní položku v seznamu jsem nekoupila, dvakrát vyluxovanej barák
Už to chci mít za sebooou!
Óóó chápu tě! synovi je sice jen 5m ale úplně mě to dojímá! máš už velkou slečnu
držím vám oběma palce ![]()
V září šel syn poprvý, nikdo nevolal, tak jsem si říkala pohoda a až po druhém dnu jsem se dozvěděla, že tam řve a řve
Pak jsem ho chtěla stáhnout, ale jedna učitelka se mu začla věnovat individuálně a pak už se mu tam líbilo, ale museli jsme dát docházku každý den, původně chodil úterý a čtvrtek a mezi řtvrtkem a úterkem to na něj byla moc dlouhá mezera.
Neboj ona to zvladne. Ja jdem dala dcerku do jesli na 2 dni v tydnu kdyz ji bylo 15 mesicu. Volala jsem tam pokazdy kdyz jsem ji tam nechala. Ted uz ji bude 24 mesicu a uz nevolam protoze hned vidim ze je ok kdyz odchazim. Ze zacatku byly slzicky ale hned se to srovnalo.
Neboj princezna to zvladne. Drzim palce ![]()
Dcera jde za mesic (23 mesicu), tady maji ale super zvykaci system, ze budu nejdriv s ni, na plnou dobu asi taky nebude…stejne jsem na to zvedava, jestli to nebude treba kontraporduktivni a jestli si zvykne rychle, pac ted na me celkem visi.
Já byla taky jak na trní, ale klukovi se tam od prvního dne líbilo. Ona učitelka aji říkala, že kdyby něco, tak zavolají oni. Určitě bych nevolala, můžeš je rozptylovat od programu.. Přeju, ať se tam slečně líbí ![]()
Já jsem dala syna poprvé do miniškoličky na dopoledne, s učitelkou jsme si vyměnily telefonní čísla a ona slíbila, že mi zavolá, kdyby řval nějak neúnosně, já vylezla ze školky a zjistila, že mám vybitý mobil
ale přežil to on i učitelka ![]()
Chápu Tě, taky jsem měla nervy, když šla starší dcerka loni poprvé do školičky, byly jí necelé tři roky. Ona teda měla fakt festovní záchvat, „teta“ mi ji musela doslova vyrvat z náručí, řvala jak tur, chvíli jsem pak čekala před třídou, lámalo mně to srdce, ale zvládly jsme to. Teta mi pak říkala, že se uklidnila až po půl hodině a že ještě chvíli, už by volaly. Druhá návštěva už byla o něco lepší a cca po měsíci už to byla těžká pohoda. ![]()
Myslím, že volat nemusíš. Určitě by Ti dali vědět, kdyby to dcerka nějak nezvládala. Zvlášť, když holčičce jsou teprve dva roky. Ale pokud Ti to pomůže, tak klidně zavolej, „ujeté“ to určitě není, aspoň se nebudeš celé dopoledne nervovat, jak to holčička snáší.
Držím palce, ať to proběhne v klidu. ![]()
Omlouvám se za OT, ale chci zeptat, myslíte, že je lepší nechat dítě hned od prvního dne na celý den a nebo to zkoušet postupně, na zvyknutí?
@Gladys každý den dávat nechci, nemusím pracovat, to je kvůli kolektivu..navíc by to byla i docela pálka
Zatím bude úterý čtvrtek a až bude ok, chci to stáhnout na jednou týdně.
@suik to bych už nedala vůbec, zůstat tam
pitomý je, že pak mažu nakoupit, takže to bude pohled, roztržitá a ubulená matka zmateně běhá po krámě ![]()
Ještě mě teď slečna dorazila tím, že mi zdrhla ven k silnici
Já jak jsem mimo, já na ní úplně zapomněla. Krmila psy granulema u vchodu do baráku, říkám si dobrý, slyším jí, chroupání taky slyším. Pak mi začlo šrotovat, jestli mám všecko oblečení, na ven, na spaní a tak a najednou ticho. Našla jsem jí u branky, kterou se pokoušela zavřít. Zvenčí
Normálně to dítě bude přede mnou v tý školce spíš v bezpečí ![]()
Jééé. Moje Majda jde do školičky jednou týdně od září… No už teď na to pořád myslím.
Dostala jsem takový informativní dopis a tam píšou, že volat nemám, že se ozvou. První den neodcházet od školky a být v blízkosti, kdyby se náhodou něco dělo. První měsíc nenechávat ve školce (od 8 do 13) na celou dobu a nevyzvedávat až v 13, ale dřív - kolem 12. Musíme si nosit vlastní svačinky - první měsíc ne jogurty a neoloupané ovoce)…
Hele, ty naše holky jsou šikovný a určitě to zvládnou. ![]()
@Ewule0712 píše:
Omlouvám se za OT, ale chci zeptat, myslíte, že je lepší nechat dítě hned od prvního dne na celý den a nebo to zkoušet postupně, na zvyknutí?
Ahoj, syn bude od prosince (od dvou let) chodit do školky a právě na tohle jsem se dneska ptala ředitelky. Říkala mi, že první týden je dobré jen na dopoledne a po obědě domu a od druhého týdne už se spaním.
Taky jsem zvědavá, jak to tam prcek zvládne. Mám spíš pocit, že to ponesu hůř než on. ![]()
@Janik123 píše:
Ahoj, syn bude od prosince (od dvou let) chodit do školky a právě na tohle jsem se dneska ptala ředitelky. Říkala mi, že první týden je dobré jen na dopoledne a po obědě domu a od druhého týdne už se spaním.
Taky jsem zvědavá, jak to tam prcek zvládne. Mám spíš pocit, že to ponesu hůř než on.
Všechny maminky to nesou hůř, než děti. Kámoška pravidelně pláče první a poslední den školky…
A příští rok bude mít úplný psycho. Starší bude nastupovat na poslední rok do školky a mladší na první rok…
Jsem učitelka ve školce. Být tebou jsem v klidu. Uvidíš ráno, jak to bude malá zvládat. Kdyby nějak moc plakala, tak bych se domluvila s učitelkou (tetou), ať zavolají nebo jestli můžeš pro klid duše zavolat ty.
Já jsem s rodiči domluvená, že zavolám, kdyby děti plakaly. Většinou je to tak, že někteří ječí jak sirény a jakmile za maminkou zaklapnou dveře, tak je ticho a jdou si hrát a celý den si na ni nevzpomenou. Doporučuju třeba zůstat chvilku za dveřma a uslyšíš, co se děje a že bude brzo vše ok. ![]()
Zichisku, a co první den? Jsou hodně děti uplakané? Stydějí se mezi sebou nebo si začnou hned hrát? Mě by strašně zajímalo, jak vypadá první den ve školce z pohledu učitelky. Díky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.