První let letadlem

12
26.5.22 08:15

první let letadlem

Ahoj holky/dobrý den,

za necelých 14 dní bych měla poprvé v životě SAMA letět sama letadlem. Chtěla jsem se zeptat na pár maličkostí. Vzhledem k tomu, že letím prvně a sama tak jsem celkem ve stresu a možná nějaké otázky přijdou někomu hloupé. Neberu si s sebou odbavené zavazadlo, protože letím jen na týden. Na stránkách aerolinky jsem zjistila potřebné parametry pro příruční zavazadlo a váhu. Akorát mi není jasné, zda musím mít přímo kufr, nebo stačí sportovní taška se kterou běžně cestuji? Taška je o 2cm větší, ale je hadrová, takže se dá lehce zmáčknout, bude toto problém? Dále jsem se chtěla zeptat jak zvládáte tlaky v uších? Mám problém i s tunelem, hrozně mě vždy bolí hlava. Koukala jsem že se prodávají špunty do uší do letadla. Stojí kolem 400,– má cenu do nich investovat nebo stačí nějaké levnější třeba plavecké? :D Nějaké tipy na co se připravit a co by mě „poprvé“ mohlo překvapit? děkuji mnohokrát! 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7221
26.5.22 08:29

Je to jak vlak díky jede na jinou kolej, taky se zhoupne. Zarazí to do sedadla když se to zvedá. Na tlak by mohla pomoct žvýkačka. Mě, teda strašně bolela hlava. Ale fakt brutal. O tašce :cert: :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
26.5.22 08:37

Taska bude v pohode, premerovat to nebudou, musi se vejit do ulozneho prostoru nad hlavou…problemy s tlakem mam taky, ale v letadle mi to vadilo jen jednou, kdyz klesal nejak prutceji..to jsem myslela, ze mi prasknou bubinky, ale nepraskly :) chce to bonbony, zvykacku..a polykat, se spunty zkusenosti nemam..hlavne se rid pokyny na stranka, hlavne co se tyce tekutin v prirucnim zavazadle, at treba nemusis vyhodit parfem apod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
26.5.22 08:47

Taška je v pohodě. Špunty jsou zbytečné, stačí žvýkačka. Problém bývá nejčastěji u vzletu a při klesání. Jinak pokud bys chtěla krom tašky propašovat i kabelku, což u některých aerolinek bývá probém a nutí tě tu kabelku strčit do zavazadla, kam se ti ovšem už vůbec nemusí vejít, tak mě po dva roky, co jsem létala každý měsíc procházela finta, že jsem kabelku nebo taštičku s osobními věcmi držela v ruce a přes tu ruku jsem měla přehozený svetr, kabát, bundu cokoliv, aby kabelka nebyla vidět a vypadalo to, že mám na ruce jen ten přehozený svršek. Pas a mobil s letenkou už připravený v ruce, abych nemusela prozradit svoje pašování. Vždycky mi to prošlo, nikdo si ničeho nevšiml.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6875
26.5.22 08:47

Letíš úplně poprvé, nebo poprvé sama?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
26.5.22 08:54

Super děkuji moc za vaše zkušenosti! Letím úplně poprvé a vždycky jsem si říkala, že do letadla nikdy nesednu. Mám z toho hrůzu, ale na druhou stranu mě to hrozně láká.

*Co se týká té kabelky, tak ta je naštěstí u této letecké společnosti povolená, děkuji každopádně za tip, bude se hodit pro příště :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.5.22 09:17

Tak jen pocitej s tim, ze se to pomalu nerozjizdi jako auto, ale start je z nuly na sto. At nemas prekvapko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
26.5.22 09:33

Holky může mít člověk na palubě v příručním zavazadle opalovací krém, takový ten malý 50ml? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
26.5.22 09:35

Pochopila jsem, že v příručním zavazadle musím všechny tekutiny mít v obale max 100ml (dohromady 1l) v uzavíratelném sáčku. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40536
26.5.22 09:38
@kikaw píše:
Pochopila jsem, že v příručním zavazadle musím všechny tekutiny mít v obale max 100ml (dohromady 1l) v uzavíratelném sáčku. :P

Koupila jsem si takový set v DM.

Jsou tam lahvičky a průhledné šroub. malé dozičky, vše v průhledném sáčku.

Dává se to pak na pás u bezp. kontroly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
698
26.5.22 10:17

@kruel ano může, vše do 100ml

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6875
26.5.22 10:59

@Nefesh nechápu to s tou kabelkou…když máš jen příruční zavazadlo, tak už nemůžeš mít kabelku? To mi příjde divné :think: my jako vždy lítáme s odbaveným zavazadlem, příručním, děcka mají batohy a já větší kebelu s prkotinama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40536
26.5.22 11:31
@kve-tinka píše:
@Nefesh nechápu to s tou kabelkou…když máš jen příruční zavazadlo, tak už nemůžeš mít kabelku? To mi příjde divné :think: my jako vždy lítáme s odbaveným zavazadlem, příručním, děcka mají batohy a já větší kebelu s prkotinama.

Záleží na společnosti, pak to je na letence, co můžeš mít.

Taky jsem zažila uklízení kabelek, malých batůžků do příručního zavazadla a i převažování.
Dělají to, když je plné letadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
26.5.22 12:01

@kve-tinka ano, některé společnosti berou k příručnímu zavazadlu i malou kabelku jako další zavazadlo a buď ti nabídnou odbavení zavazadla, což si zaplatíš a nebo se ti podaří kabelku narvat do toho příručního.
Pokud lítáte s odbaveným zavazadlem, tak to je jiná situace. Každý cestující může mít většinou jen jedno příruční, takže vaše kabelky a batůžky jsou v pohodě, když máte hlavní zavadlo v podpalubí letadla.

Jednou se mi podařilo kabelku fakt narvat dovnitř, podruhé už ne, řekli, že mám dát batoh na hromadu s dalšíma zabavenýma kuframa na odbavení, ale když se personál otočil, čmajzla jsem svůj batoh, strhla z něco tu lepicí pásku pro odbavení a normálně ho propašovala na palubu. No pak všechny další lety jsem praktikovala svůj „bunda přes ruku“ trik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
26.5.22 12:09
@Melodie91 píše:
Taska bude v pohode, premerovat to nebudou, musi se vejit do ulozneho prostoru nad hlavou…problemy s tlakem mam taky, ale v letadle mi to vadilo jen jednou, kdyz klesal nejak prutceji..to jsem myslela, ze mi prasknou bubinky, ale nepraskly :) chce to bonbony, zvykacku..a polykat, se spunty zkusenosti nemam..hlavne se rid pokyny na stranka, hlavne co se tyce tekutin v prirucnim zavazadle, at treba nemusis vyhodit parfem apod

přeměřovat to budou - zvlášť pokud letí s nějakou nízkonákladovkou. Ale není to tak, že tam stojí paní s metrem, ale zavazadlo se ti musí vejít do takovéhle kovové konstrukce (pozor každá společnost může mít jinou velikost - mají to v podmínkách. Takže taška lepší než skořepinový kufr, který nemáš šanci nijak smáčknout.
S tou kabelkou - ano také jsem to u nízkonákladovky zažila že člověk fakt musel mít jen jedno zavazadlo a kabelky (i maličké) jsme museli narvat do toho kufru, případně jinak zamaskovat, aby ji letuška při nástupu do letadla neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí