Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@dlouha To už asi potom jo no. Hlavně až pojede na střední bude na intru tam už bych začala zvažovat ![]()
@friedlova007 Tak nějaký ten kalendář, já si ho zrovna stahla do mobilu nebo jsou i na netu nebo v tištěné podobě… Hlavně at se chrání, kdyby něco! Ale antikoncepci bych jí hned necpala - hormonální mám na mysli. Když jí teprve cyklus naskakuje, tak si myslím, že je lepší ho nechat vyvinout a ustálit.
@lovesmile Já jsem jeden dostala u gynekologa už je to asi 8 let zpátky, ale dává ho do ted ![]()
@friedlova007 první menses jsem měla ve 14 a ten první rok to byla divočina - cykly od 21 dní do 40, některé sotva špinění jiné tak silné krvácení, že jsem málem šla k doktorovi, ale pak se to nějak usadilo, antikoncepci jsem měla až v 19, po nich cykly přesné míň ovlivnitelné stresem nebo antibiotiky a slabší krvácení, po vysazení HA najednou krásná pravidelná MS i bez hormonů a krvácení celkem normálka, teď po porodu začínám trpět na PMS což je otrava, ale pro vás zatím nedůležitá informace ![]()
@friedlova007 tak první MS jsem dostala skoro v 15,5 letech. Další přišla až po půlroce a nikdo to neřešil, akorát jsem s sebou všude musela tahat vložky, kdyby náhodou. Cyklus se mi ustálil po nějakých 4 letech a do teď ho mám +- délkou stejně i po porodech.
HA bych nedávala dokud se cyklus sám neupraví a nezpravidelní ![]()
@radkka píše:
Já si pamatuju, že jsem se rozbrečela, když jsem to poprvé dostala, byla jsem z toho uplně v háji, nevim proč![]()
(bylo mi 14).
Já taky.
Ale já obecně brečím nějak u všeho. Máma tak oslavně pak: „Tak už jsi ženská! A neřvi.“ ![]()
@Litta u nás to bylo obráceně - já tak smířeně: „mami, tak jsem dostala měsíčky“ a máma to obulila
u nás to bylo i s těhotenstvím - já rozechvěle radostně: „mami, tak my asi fakt budeme mít miminko“ a máma slzící: „ty moje malá chudinko“ ![]()
kdo ví jak to jednou budu brát, jestli budu mít i holku, taky jsem bulící typ ![]()
@Litta píše:
Já taky.Ale já obecně brečím nějak u všeho. Máma tak oslavně pak: „Tak už jsi ženská! A neřvi.“
To já taky
Jestli se někdy budu vdávat, tak fakt nevim, to celý prořvu…to budou pěkný fotky
Na menstruaci už jsem čekala, ale pak když to přišlo ![]()
@radkka jo tak to jsem si taky myslela a nakonec jsem byla hrozně veselá, všechno mi přišlo strašně vtipný a nejvíc růžoví sloni na kravatě oddávajícího, prostě jsem byla jak sjetá a byla to nádhera ![]()
Ježiš, to je už dávno, kdy mě tahle milá dámská pozornost potkala. Dostala jsem to prvně ve 12ti letech, jako nerozhodilo mě to, doma jsem si vzala ségřinu buničitou vložku v síťce
a počkala, až přijdou naši. Mámě jsem to řekla, ona mi koupila bonbony ( takový ty růžový planetky, jestli pamatujete
) a řekla mi, že nebudu večer mýt nádobí ( v tý době jela pověra, že horká voda zrychluje tok krvácení, nicméně to platilo jen jednou, pak jsem myla nádobí jak divá menstruace nemenstruace
). Nicméně asi mi řekla, že to nemusí být pravidelné zezačátku, tak jsem to nějak neřešila. No dostala jsem to znovu za dva měsíce a pak už to bylo každý měsíc. Jsou ale případy, kdy druhá menstruace následovala třeba až půl roku po té první a bylo to naprosto v pořádku ![]()
Prostě jí dáš vložky ( tampony nevím, jak by na začátku chtěla zkoušet), ať má něco do školy, kdyby náhodou a nepřekvapilo jí to. ![]()
@hrnoulek Tak to je uklidňující
Růžoví sloni? To bych se asi smíchy neudržela
(pokud bych teda nebulela)
Moc nevím na co se ptáš, ale zkusím odpovědět. Ano bude to teď mít takové rozházené budu pravděpodobně i náladová. Pokud je jí skoro 16, určitě by si měla zařídit nějaký menstruační kalendář, aby o tom měla přehled, aby věděla (v budoucnu) kdy má třeba další dorazit, až se jí to srovná a kdyby třeba měla přítele a chtěli sexovat tak aby z toho nebylo vnouče na cestě.