Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
Jak už jsem tu před pár týdny psala tak přítelova dcera má 15let. Je od minulého týdne u nás a já taky čekám že se i papírově stanu její matkou. Jenže když jí nemám od mala a sama mám s přítelem malé dítě tak nevím jak je to s menstruací protože už si to u sebe všecko nepamatuji. Ona jí v skoro už v šesnácti stále neměla tak jsme byly na gyndě no a tam paní řekla že každou chvilkou.
Opravdu! Dnes se první menstruace dostavila a přítelova dcera se mi svěřila. (rozumíme si moc dobře)
Ale já se ptám…vím že teď to bude takové rozčarované tak jak to bude s těmi dalšími menstruacemi. Kdy se má případně člověk začít bát kdyby nepřišli případně různé vaše zkušenosti a zkušenosti vašich dcer s vkročením do života s ms ![]()
Jako a čeho by se měla bát, to jsem moc nepochopila…?
Normálně, vysvětli jen, jak si má počítat cyklus, nebo si to může sama najít na netu, už je velká… ¨mě to život nijak nezměnilo.. ![]()
Já si pamatuju, že jsem se rozbrečela, když jsem to poprvé dostala, byla jsem z toho uplně v háji, nevim proč
(bylo mi 14). Jestli spolu máte hezký vztah, tak se ti asi svěří i s tím, jestli má kluka, ne? Nebo jestli prostě žije sexuálním životem… jestli ne, tak bych nějaké opoždění menstruace vůbec neřešila. Porad jí, jak se to počítá, možná by bylo fajn, kdyby si to někam zapisovala.
@Lejaa Ne ptám se já. Chápeš když se ti po první ms nedostaví za nějaký čas další tak by měl být člověk připravený co kdyby to tak bylo a protože nemám moc zkušeností s puberťačkama ale rozumíme si tak se chci zeptat ostatních jak tom měli s těmi prvními menstruacemi. Sama se mě na to ptala ale já na to už nejsem moc schopná odpovědět…
Já si to teda pamatuju - byl to děs, pořídila bych jí menstruační kalendář, já jsem třeba neměla pravidelné a vynechaly mi i na dva měsíce a moje máma se mnou šla prostě na gyndu a tam mi předepsal antikoncepci…a zabila dvě mouchy jednou ranou
pak se nemusela ničeho bát ![]()
@radkka Jj, ať si to někam zapisuje. Za mých mladých let
byly takové menstruační kalendáře, ale to asi ještě existuje. ![]()
Co si pamatuju já, tak pravidelnost se dostavila az s antikoncepci, po vysazeni si zase chodila jak chtela a po porodu to bylo jeste horsi, upravila se az jsme se dohodli na dalsim diteti
No zadarilo se na druhy pokus, takze uz jsem zase bez MS. Pokud se bude pri sexu chranit, tak by se dle me nemela ceho bat ![]()
@radkka Jo bavíme se opravdu o všem a kluka nemá a ani neměla. To už jsem jí vysvětlovala ale stejně to právě že nebejvá pravidelné. Proto chci vědět jiné zkušenosti.
@dlouha píše:
Já si to teda pamatuju - byl to děs, pořídila bych jí menstruační kalendář, já jsem třeba neměla pravidelné a vynechaly mi i na dva měsíce a moje máma se mnou šla prostě na gyndu a tam mi předepsal antikoncepci…a zabila dvě mouchy jednou ranoupak se nemusela ničeho bát
Jo, jo o tom už jsme se taky bavili ale i paní dr. říkala že asi jen tak mít antikoncepci nebude je ve vývinu trochu opožděnější a tak jí chce nechat ještě bez
myslím že to zatím na těch pár měsíců lepší bude bez prášků.
Nepravidelná, pokud to půjde, tak ať nebere antikoncepci, co nejdéle to půjde. Jinak jsem měla ms před antikem nepravidelnou a nyní po 5 letech nebraní je to skoro pravidelně, je potřeba aby se jí cyklus nějak ustálil. ale pokud nemá kluka, tak je to zatím v pohodě.
@dlouha No ptala se mě jestli nevím kdy příjdou další ms tak jsem jí řekla že to neví nikdo a potom jestli když nepříjdou hodně pozdě tak jestli to je problém a jaké je přesné časové rozmezí kdy už by ten problém nastan nebyla jsem schopná odpovědět
@Susan23 píše:
Nepravidelná, pokud to půjde, tak ať nebere antikoncepci, co nejdéle to půjde. Jinak jsem měla ms před antikem nepravidelnou a nyní po 5 letech nebraní je to skoro pravidelně, je potřeba aby se jí cyklus nějak ustálil. ale pokud nemá kluka, tak je to zatím v pohodě.
Ano přesně to si taky myslím ![]()
@friedlova007 však ano, taky bych jako ještě počkala, ale třeba u mě ne a ne se to srovnat pomalu dva roky, tak mamka zavelela ![]()
@dlouha To už asi potom jo no. Hlavně až pojede na střední bude na intru tam už bych začala zvažovat ![]()