Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
v kolika letech dostaly vaše děti první mobil? A doporučíte nějaký levnější smartphone? Syn je v páté třídě a tvrdí, že už ho mají všichni. Ptala jsem se ostatních maminek a fakt je to tak. Letos mají děti i svoji skupinu a syn by tam chtěl být taky.
Obě děti měly mobil určitě od druhé třídy. Možná i dřív. Už si to nepamatuji přesně. V páté třídě už by byl fakt out bez mobilu…
@nozu píše: Více
Doma máme tablet a počítač. Do her se hrozně rychle zabere a pak je těžké ho od toho dostat, proto jsme s mobilem čekali. Ale ve druhé třídě tady většina dětí mobil ještě neměla.
@emmi304 Dcera dostala mobil od tchyně k 7 narozeninám. V té době ho skoro nepoužívala, nebyl důvod… Od třetí třídy využívá mobil dost, nejen že se sama začala pohybovat sama venku, ale i skupinky na wa apod. Levnější smartphone třeba nějaký Xiaomi.
Pokud mate moznost, tak mu dejte nejaky váš starší. At ma nejdřív zodpovědnost, nebude vas tolik mrzet, kdyz mu spadne nebo nekde zapomene. A slibila bych mu, ze podle toho chování bude mit pak nový (vánoce/narozky).
V mem okoli deti většinou dostávají i kvuli tomu kontaktu se spolužáky okolo 3. třídy.
A rozhodne nastavit limit pouzivani a omezit stahovani aplikací/her.
V 5. třídě bych klidně koupila už nový mobil, kupujeme mobily cca okolo 3-4 tisíc, značky Xiaomi, Vivo, Redmi atd. Hlavně je důležité založit synovi Google účet (a mít na paměti, že taky vyroste, aby ten email měl vhodný tvar
), nedávat do mobilu své účty, časem v tom vznikne akorát nepořádek. Pak se dá vytvořil rodina a určitá kontrola mobilu, kde se dá nastavit časové omezení, jednotlivé aplikace, poloha atd.
@ALIPELI píše: Více
Zajímavé. Tady už určitě některé děti v tom věku mobil měly, ale nemyslím si, že jich byla většina. Když něco nevěděl ohledně úkolů nebo se chtěl s někým domluvit, zavolala jsem maminkám jeho kamarádů a vždycky to fungovalo.
@AnastazieB píše: Více
Díky za tip s tím emailem, to mě vůbec nenapadlo.
@emmi304 píše: Více
Obě dcery dostaly svůj první mobil k 10 narozeninám. Samozřejmě pěkný nový. Samsung. Ale už bez jakékoli kontroly, omezení. Měly naši důvěru.
Jinak už asi všichni mobily ve třídě měly.
Moje starší děti mají 12 a 9 a obě dostaly první mobil v 1. třídě. Hry na mobilu je tehdy moc nezajímaly, pro mě bylo hlavní, že se jim můžu kdykoliv dovolat. Dcera měla ve 3. třídě období, kdy u nich frčel Brawl Stars, tak jsem jí na nějakou dobu přes Family Link nastavila limit. Když potřebuje něco kvůli úkolům nebo se s někým domluvit, napíše si sama přes WhatsApp. Docela bych věřila tomu, že v 5. třídě je jediný bez mobilu ![]()
Nejstarší dcera dostala myslím ve druhé třídě. Vyzvedávala mladší sourozence ve školce a chodila sama na kroužky. Potřebovala jsem, aby mohla kdykoliv zavolat nebo my se ji dovolat. Prostřední asi taky ve druhé třídě a nejmladší měl první volací hodinky, chvilku na to i mobil. Asi rok střídal oboje. Myslím, že u syna to byla čtvrtá třída.
První mobil jsme každému dali nějaký po nás vyřazený, sice placku, ale první nebyl ani u jednoho hned nový. Pak Ježíšek nadělil nebo k narozeninám byl nějaký nový, lepší.
Jo a nejstarší měla vlastně úplně první tlačítkový. Se vyhrabal někde ve skříni. Ten měla půl roku. Pak teprve měla placatý.
V 5té třídě a ještě nemá tel?
Ty jo …
Naše dítě má telefon se simkou a daty od první třídy. V první ho moc nevyužívala. Ale od druhé chodí sama, tak aby mohla kdyžtak zavolat.
Svoje skupiny tam má taky, hry, Duolingo …
A nový tel jsme nekupovali. Dostala iPhone po nás. Teď jí ho asi vyměním za můj a koupím si nový.
Dítěti nevadí, že není novej. Neřeší to.
Mobil jako takový pro každodenní používání nemá k dispozici ještě v sedmé třídě.
Telefon má můj původní služební Samsung. Hry na něm nehraje určitě na každodenní bázi Bere si ho, když někam jedeme, aby mohl fotit, pouští si hudbu rádio.
Hry maximálně při dlouhé cestě vlakem/ busem max půl hodiny, pak ať si čte, kreslí, poslouchá hudbu, audioknihy, nebo kouká z okna.
Není jediný, který ve škole nemá telefon.
Ono stejně má přijít v platnost zákaz mobilních telefonů na školách, takže máme vyřešeno.
Aby byl k dispozici a k zastižení, má hodinky se SIM kartou. Lokaci GPS nevyužíváme, pohybuje se po celém městě, dojíždí si od třetí třídy s přestupem na hlavním nádraží.
Už zase vidím, jak se tu na mě všichni sesypou, jak bude digitálně mimo. Je to naše rozhodnutí a když vidím, co děti na telefonech/ tabletech/ obecně na internetu sledují, tak jsem jedině ráda, že tomuhle není vystavený.
Používání technologií je o něčem jiném, než dát dítěti mobil a nainstalovat rodičovskou " kontrolu"…
Dcera dostala v 7mi letech. Do školy ho nenosila ani nikam ven. Tak nějak ho i málo používala. Ale ve třetí třídě už ho ve škole měli všechny děti.. @emmi304 jako chudák tvůj kluk trochu za mě… děláš z něj outsidera… Oni se domlouvají přes whatsupp děti.. a ne jen že by hráli ale třeba ve čtvrté třídě mělo asi deset děti ze třídy skupinku na whatsuppu a připravovali pro učitelku překvapení na narozeniny.. kdo upeče muffiny, kdo donese balonky atd… úkoly si posíláji když je někdo nemocný… Ale hlídám dceři co na mobilu dělá, a má i omezený čas na youtube, na roblox.. ale i ten roblox hraji společně se spolužáky… Ono tak nějak všeho s mírou no…
@Menton tak záleží jak to taky jemu vadí či nevadí.. ale pořád má tu simku v hodinkách a s těmi kamarády může v kontaktu nějak být. Ač tedy dcera nejvíce volala přes whatsupp s mobilu no přes wifi.