Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera nastupuje do první třídy a chci jí začít dávat kapesné. Bude čistě na výuku finanční gramotnosti a drobnosti, nebude si z toho platit svačiny, atd. Kolik dáváte nejmenším školákům vy? Zvažovala jsem 30 Kč na týden, ale nějak se nemůžu rozhodnout, jestli je to dost nebo málo, aby se za to dalo něco koupit, ale aby musela přemýšlet.
Jak řešíte mladší sourozence? Určitě nastanou situace, kdy jí nebudu chtít koupit pátou sadu nálepek a bude si je mít koupit ze svého, ale mladší buď nebude mít nic, když nebude mít své peníze nebo bych mu je musela koupit já, což mi zas přijde nefér vůči starší (ona si je musí zaplatit sama a jemu je koupím). Uvažovala jsem o 10-20 Kč pro mladšího. Jak tohle řešíte vy?
Otázka nezní jesti kapesné ano nebo ne, ale kolik ![]()
Dcera půjde do 4 třídy a pravidelné kapesné nedostává. Nějaké peníze si šetří z narozenin, vysvědčení v prasátku a kdyz jde ven s holkama ze třídy tak ji nějaké peníze dám, ty má zvlášť v peněžence, to taky neutratí vždy vše. Kapesné plánuji až tak v 6 tride kdy bude dojizdet do města, možná i platebni kartu. Občas koupí ze svých peněz i neco sourozencům.
Syn půjde teď do první třídy a taky nemám v plánu mu davat kapesné. Občas dostane nějakou minci do prasátka i s nejmladší dcerou.
Premyslej, co chceš, aby si dítě bylo schopné za jedno týdenni kapesné koupit (i s ohledem na jeho zájmy, povahu).
Chceš aby každý týden zvládlo financovat balíček bonbónů, 2l coly nebo návštěvu mekáče?
Na co si má při troše vůle třeba ušetřit za rok? Na velkou krabici Lega nebo nový telefon?
25-30 Kč/týdne pro prvňáčky mi přijde adekvátní.
Edit: a ještě kolik te jako rodiče nebude tankovat, když to utratí za úplně ko. kotiny. nebo ztratí.
Ji
Mladší skolový sourozenec si u nás tenkrát tenkrat vyrval taky kapesné, 5kc na týden. ![]()
@Svistice ona je hlavně na sladkosti a blbosti z Actionu, atd (nálepky, figurky, ozdoby do vlasů, atd.), takže spíš nějakou drobnost. Plán je, aby se dalo našetřit na nějakou hračku, atd., mobil ještě pár let nedostane.
Aby kapesné fungovalo jako vyuka finanční gramotnosti tak nesmí být fixní ale musí být vazané na činnosti co za ten týden udělá. Klidně od školních úspěchů, pomoc doma apod…
V opačném případě to buduje mentalitu čekatele na dávky.
Mě přijde důležitější, co s těmi penězi malá hodlá dělat, jestli má v plánu si z kapesného šetřit třeba i na dárky pro své nejbližší, jestli si chce sama občas koupit i nějaké potřeby do školy. Tohle by stálo za to s ní probrat a podle toho společně určit částku a pravidla jak se s ní naloží. Jestli to má být kapesné výchovné, tak ten účel a nějaký systém je důležitější, než samotná výše kapesného. Dítě by mělo díky kapesnému získat pocit větší samostatnosti v rozhodování a zároveň větší zodpovědnosti. Ať si sama navrhne, co by chtěla během roku kupovat a podle toho spolu určete tu částku.
@Saidy píše: Více
Tak to myslím, že i 20-30 Kč týdne bude na začátek ok.
Stejně pak časem budeš přehodnocovat navýšení s ohledem na inflaci, jak dítě hospodaří/kde ty peníze konci, jak se bude měnit přístup knakupovacim možnostem, zájmy dítěte.
Já bych dala klidně 100Kč týdně s tím, že x procent si spoří, x má na útratu, ale neznamená to, že to co má na útratu si musí utratit. A ty peníze na útratu bych možná ještě rozdělila na blbosti x smysluplné věci. Brambůrky blbost x věci na tvoření smysluplná věc.
A klidně bych dávala bonusy/malusy za studijní výsledky nebo za pomoc nad rámec povinností.
@zaludova píše: Více
V tom případě alediteti narizujes, co s penězmi má/smí/ musí dělat a pak to přestávají být jeho peníze a hospodařit za něj ty. Ne ono za sebe (čímž pro mě takovéto „kapesné“ zcela postrádá smysl.
A chci, aby si prvňák za rok koupil třeba tablet/počítač/telefon v hodnotě 4800 Kč?
@Svistice píše: Více
Malé děti vůbec nechápou koncept spoření/šetření. Samozřejmě asi to bude fungovat, pokud budeš držet jejich kasu a schvalovat co si můžou koupit nebo ne, tak to pak a učit spořit na příkladech, ale tam máš riziko že se to prostě otočí jakmile dostane poprvé své vlastní peníze a volnost.
Lepší je od počátku učit a spojovat peníze s určitým diskomfortem. Tedy dostanu 20 korun, ale musím mít každý večer uklízený pokojíček. Tedy že peníze nerostou samy na stromech. Jakmile se v toto do dítěte dostatečně zapíše, tak pak ve vyšším věku příjdeš s tím jak fungují banky, bankovní produkty, investice apod… tedy že i peníze můžou vydělávat vlastní peníze.
Mám to teda ověřené praxí, ale my jsme kvůli rodiným pataliím v případě neteře začali tohle řešit až byla v třetí třídě. Ale předpokládám že to půjde aplikovat i na mladší dítě.
@zaludova píše: Více
Pro dítě jsou brambůrky a blbosti smysluplnější než to co je smysluplné pro tebe.
S 25-30kč toho moc nevymyslí.. navíc to hned utratí, když už výuka k fin. gramotnosti, pak i s měsíčním plánováním.. daleko zodpovědnější přístup - dala bych 200 na měsíc a probírala s ní, co pořídila
.. z toho se už dá líp našetřit třeba na malý vánoční dárek apod.. vést ji i tímto směrem..
@Saidy píše: Více
Tak ale od toho je kapesné, aby si dítě mohlo koupit co chce ono samo ![]()
Ja pravidelne kapesne davam az od druheho stupne, ale deti dostavaly od prababicky 1.000 k narozeninam i vanocum a od dedy 500 za vysvedceni, takze byly relativne „bohate“ a dalsi penize fakt nepotrebovaly. Za svoje si kupovaly veskere suvenyry na vyletech, pokud je nutne potrebovaly, platily mi ze sveho pripadne vyzebrane sladkosti v obchodech (pokud na neco dostaly chut a nemely s sebou penize - vedela jsem, ze maji v kasickach dost, na dluh bych jim nekupovala) a sly za ne obcas na zmrzlinu, do hrackarstvi. Ale do druheho stupne nezvladly zdaleka roztocit ani tech cca 2.500 tisice, co na rok mely, je to asi i tim, ze v okoli bydliste (do cca 15-20 minut) jsme nemeli zadny obchod.
Tydenni kapesne mi prijde kazdopadne takove zvlastni, davala bych mesicni a prvnakovi cca 150 Kc. At se rovnou uci dite pracovat nejen se setrenim, ale take s tim, co se stane, kdyz vsechno utrati hned.
Ted na druhem stupni maji deti kartu a 600 mesicne na kino, jidlo, drobnosti, jinou zabavu, darky pro kamarady… co je napadne. K tomu stale cca 2.500 rocne od pribuznych. Syn jde obcas na sushi, tak tam to pak lita, ale na nulu se jeste nikdy nedostaly. Na co by setrily nevedi, nic nechteji
.