Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím
mám 4,5m holčičku a stojím před rozhodováním ohledně očkování, očkovat chci ale mám z toho přirozeně strach. Je problém nechat malou očkovat jako první Prevenarem 13 a potom až Hexou?
Samozřejmě, s doktorkou jsem se o tom bavila, ale ona by ji klidně dala i dvě vakcíny naráz. 🤦🏼♀️ S čímž nesouhlasím.
Problém to není, u Prevenaru ale už trošku nestíháte, 2. dávka má být podána ideálně do 7. měsíce (aby to pojišťovna platila). Šel bych určitě do vícevalentních vakcín (např. Vaxneuvance), nabízel by se Prevenar 20, ale tam je pouze schéma 3+1.
@Doctus o té Vaxneuvance jsem neslyšela, známější bude ten Prevenar 20 ale i ten je relativně nový co jsem tak pochopila 🙈
@Kachnek
Prevenar 20 je schválený pro děti pár měsíců, Vaxneuvance delší dobu. V současné době se nedoplácí na žádnou pneumokokovou vakcínu. Prevenar 13 už se jeví jako hodně zastaralý.
Ja som jedno dieťa očkovala najprv prevenar a potom hexu práve preto, že inak by sa nestihla schéma preplácaná poisťovňou. Doktorka s tým nemala problém.
@Kachnek my nestihli prevenar a doplácíme pouze 200 kč za dávku. To mi zase tak vysoké nepřijde. Nejdřív jsem dala Hexu.
@Magda124
Počkat, jak doplácíte pouze 200 Kč na dávku. To mi nějak nesedí. Od března jsou všechny pneumokokové vakcíny hrazené plně.
@Doctus no je to omezené věkem, do kdy to plně hradí pojišťovna
@Magda124
No to vím, ale pak si musíte hradit plnou cenu očkovací látky. A ta skutečně 200 Kč nestojí. Žádný rozdíl nebo tak. Pojišťovny přispívají na některá očkování paušální částkou, když je to mimo „hrazený interval“, ale proplácí se to zpětně.
@Doctus no naše doktorka po nás chce 200 kč. Zrovna dneska jsme u ní byli a domlouvali jsme mimo jiné i 2. dávku Prevenaru a říkala mi zase 200 kč
@Magda124
Tak je asi samaritán (nebo alkoholik), neboť vám hradí ze svého přes tisíc korun na dávku.
Spíše mi to přijde, že si to vyúčtuje pro pojišťovnu včetně aplikace a po vás chce „něco bokem“. A tváří se jako poslední spravedlivá.
@Doctus no určitě nemáme nárok na plně hrazenou dávku, protože první dávku dostal až po roce. A jak to dělá doktorka mi je jedno
@Magda124
To, že doplácíte 200 Kč, neznamená, že je to cena vakcíny. Nákupní cena je totiž 1 500 Kč.