Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Ano, ten první půlrok je toho hodně. Zvážit si rizika vs. přínosy musíte především vy jako rodiče, zbytku rodiny je po tom kulové a opravdu jim nemusíš říkat, kdy a co očkujete ![]()
@unuděná no já jim to neříkala, ale když se už 2× trefili do návštěvy, když bylo ockovani, tak se mě pak ptali sami ![]()
Takže je to normální, že je toho prostě tak moc teď jo? Já si právě říkala jestli mám říct, že chci třeba něco odsunout, ale tak jako nwm. Na jednu stranu aspoň to bude mít z krku, na druhou mi toho přijde na to mali tělíčko moc..
No ano, je to normální podle očkovacího kalendáře. Ta nepovinná dávat teď nemusíš (nemusíš tedy ani ta povinná), ale musíš si ohlídat věk, dokdy je proplácí (nebo částečně) pojišťovna, tuším, že zrovna u toho meningokoka je tam nějaké časové okno. Za mě - donošené zdravé dítě to v pohodě zvládne, není důvod k obavám. Ale jistě se najde mraky žen, co ti napíšou, že ten toxický koktejl do něj vůbec cpát nemáš
![]()
„a hlavně asi těžko by tohle doktorka dopustila“
Lékař vám očkování doporučí, ty jako rodič musíš zvážit všechna rizika očkování vers. rizika nemoci. Já osobně dala dětem pouze povinná očkování. U meningokoka jsem zvažovala, nakonec nedala ani to. Nicméně, pokud bych dávala, tak ne v tomto věku, ale až později.
Píšeš, že jde už na 4. očkování, takže to už jste asi něco nepovinného očkovali? Protože pro miminka je povinná hexavakcína, kde se dávají 2 injekce a pak další s 1/2 ročním rozestupem?
Já na meningokoka pošlu děti teď mezi 14-16 rokem, to hradí pojišťovna taky a přijde mi to smysluplnější, než u miminek. Ale zase jsem v miminkovském věku doočkovávala pneumokoky.
@unuděná děkuji za odpověď. Já jsem ty nepovinný tyto dvě chtěla. Jenom mě právě překvapilo kolik se do něho dává a jak často. Ale jako zvládá to jenom teda ta třetí byla horší, tak jsem dávala čípek. Ale žádný extrém. No máme 3 druhy a teď jedeme druhy kolo právě. Od každé už měl jednu a teď se opět vracíme k té 1.
Malej je donoseny nebo ještě spíš prenoseny
jsem byla vyvolávat a žádný problémy..
A jinak doktorka říkala, že to musí být zavedeno do roka, proto právě jsme teď začali
Teď jsem mrkla, že aby ti to hradila pojišťovna, musíš ty tři dávky naočkovat do roku věku, takže určitá možnost to posunovat tam je. Osobně bych nedávala nikdy dvě očkování najednou, ale jak udržíš rozestup alespoň 14 dní a pokud je dítě zcela fit, tak je šance na nějaké blbé nežádoucí účinky dost malá
@unuděná já mám dítě první a říkala jsem si, že pak zase nastoupi zuby, tak aby jsme něco stihli i do pul roku.. očekávám peklo totiž
![]()
Jj do toho roku právě říkala, ano odstup tam 14 dní je určitě bych řekla.
Jako ta paní doktorka a sestřička jsou moc hodný a milý. Jenom jsem chtěla znát názor od někoho nezávislýho ![]()
Jo, u toho mimina je toho hodně. A má to svůj důvod. O povinných bych nepolemizovala. Nepovinné jsem dávala všem dětem v roce cca pneumokoky. A ještě že tak. Nejstarší měl ve 4 letech nějakou hnusnou pneumokokovou infekci, prý jen díky očkování se to nezvrhlo. A u dcery jsme jeli akutně do nemocnice s podezřením na meningokoka, ty nervy už nikdy nechci zažít. Původně jsem chtěla všechny naockovat v pubertě, ale asi to uděláme už dřív. To jsou dvě nepovinna očkování, která mi dávají smysl. Pak ještě později hpv.
@Midaku no já mám z toho prave strach, proto jsem to chtěla mu dat. Jenom jak jsem psala výše mě překvapilo a nečekala jsem kolik toho bude.
Jako určitě toho nelituji a jsem za to ráda. Však taky nám to doktorka doporučila a já bych to stejně i chtela.
Já mám už nervy teď, když bude poprvé nemocný… natož aby chytl nějaký blbý virus
My jsme dávali povinný a prevenar. Bexsero jsem nedala, mám v plánu dát později, vzhledem ke špatným reakcím a četnosti toho očkováni do toho cca roka. Ale většina lidí kolem napráskali hexu, prevenar, bexsero najednou a dětem nic není, krom 2 dnů teplot a řvaní. Vy jste rodiče a rozhodnutí je na vás. Neber v potaz ženský z netu, neber v potaz babičky a tetky. Každýmu je do toho kulový. Pročtěte si o tom něco, poraďte se s lékařem a rozhodněte se na základě faktů, ne kravin, který někde četla Mařka od sousedů.
A hlavně, když už to máte rozočkované, je blbost to nedoočkovat jen proto, že rodina hrozí postižením ![]()
Já ockuji povinné i nepovinné. Z nepovinných ma starší naockovany rotaviry, pneumokoky, meningokoky, FSME, chřipku a neštovice, miminko zatím rotaviry a RS viry.
Já v tomto směru důvěřují svému pediatrovi a evidence based medicine - prověřeným postupům. Nějaká dojmologie typu male tělíčko, moc škodlivin, očkování fuj fuj a podobně, na to moc nehraju. Jinak u očkování, kde se nečekají velké reakce, taky nechávám píchnout víc najednou. Když už má tělo dostat zátěž, ať je to jednou, a ne každých 14 dní něco.
Nicméně všechno to záleží na zdravotním stavu dítěte a psychickém stavu rodiče ![]()
@unuděná píše: Více
Stačí do 1 roku to očkování zahájit. Nemusí se dát ty 3 dávky do 1 roku. Stačí 1 a pojišťovna to proplatí.
Zdravím, otázka na ty, kdo nechal očkovat mimco na nepovinna, avšak doporučená ockovani - meningokok a meningitida (sorry, jestli to píšu špatně gramaticky).
Jedná se mi o to, že malý bude mit za 14 dni 5.mesicu a už jde na 4.ockovani. Není to pro to tělíčko moc?? Mám některé odložit nebo důvěřovat doktorce, když to má odzkouseny.
Do mě už totiž valí rodina, že je to na něho moc, aby neměl pak problémy, postižení a tak a už mě děsí, ikdyz mi to přijde jako blbost zase jedna paní povídala a hlavně asi těžko by tohle doktorka dopustila.
Jenom tedy, měli jste to taky tak? Že ty ockovani šli strašně brzo po sobě?