Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky,
jak se to pozna?
Jsem ve 20 tydnu (prvni vymodlene tehotenstvi) a podle „moudrych knih“ uz bych mela neco citit.
Diky za radu a uklidneni
AHoj ja prvni pohyby citila jen vleze s rukama na brisku…je to takove jemne bouleni, neco jako kdyz se ti krouti streva ale tohle je pravidelne ![]()
Bylo to strasne zvlastni a krasne…:) Byla jsem v 18 tt, ale je to individualni.
Tak brzke bouleni.
Nat
Je možné, že si ještě týden nebo dva počkáš - ale až to přijde, poznáš to.
Zpočátku je to velmi jemné, takové šimrání zevnitř, jemné, něžné… Pak to bývají pořádné čutance, které občas dokonce bolí… Zvlášť, když se mimi strefí zevnitř do pupíku nebo do močového měchýře. Nebo do žeber… Ale ráda na to vzpomínám!
Lesina
Ahojky,
podle mě se Ti poštěstí a každým dnem ten první-nezapomenutelný šťouchanec přijde
Já byla v 18.týdnu, ale fakt je to individuální, sestřenka si to vychutnává až od 22.týdne.
Ahojky,
mě říkala zkušená sestřička v poradně, že je to jako když malinká rybička v akvárku zevnitř naráží na sklo. Radila mi lehnout si na záda, být v úplném klidu, bez hudby, TV apod., uklidnit dech, dát si ruce na břicho a čekat na jemný dotyk zevnitř.
Zpočátku jsem si taky nebyla jistá, o jaký pohyb že se to jedná.
Ale bylo to krásný
Tak si to pěkně užij.
Radka
Já poprvý cítila už v 16-17tt a ze začátku jsem ani nepochopila, že jsou to pohyby, mně to připadlo jako když ti bublá ve střevech ![]()
Ahojky,
já jsem si poprvé byla jistá, že je to ono někdy v 19.týdnu - pořád jsem čekala na bublinky, které každý sliboval, ale bylo to spíš, jak psaly holky, takové jemné ťukání zevnitř. A chce to opravdu v klidu, vleže s rukama na bříšku - určitě to poznáš - je to moc krásné.
A mám kamarádku, která se dočkala taky až někdy v 22.týdnu a má krásnou zdravou holčičku, takže v klidu.
http://tickers.TickerFactory.com/…176/preg.png
U našeho staršího kluka Kubíka jsem první pohyby cítila na 18. tt a doktor mi to nevěřil a tvrdil mi, že je to ještě brzy, že by to mělo být u prvorodičky mezi 20.-22.tt
no a u našeho Honzíka to bylo už na 15. tt
Ono to je u každého určitě individuální, hodně záleží i na postavě, protože prý těhulky s nadváhou to cítí dýl než ty co jsou jako „vyžlátko“ (já jsem teda nepatřila ani do jedné kategorie
byla jsem ten zlatý střed)
Vzpomínám si , jak jsem tuto otázku taky řešila tady v diskuzích někdy v prosinci ![]()
U prvorodiček se nemusí objevit až do 24tt. Myslím, že ale je už máš, ja to jen těžko rozeznatelné. Já ani neměla takové ty první šťouchance, malý se jen tak převaloval a už v 16tt jsem měla obr bouli na břiše. Moc se mi nechtělo věřit, ža by to už byl on, ale i manža to viděl. Pak tak v 17-18tt takové ťukání z druhé strany. Nejlépe to jde poznat v leže, je to podobné jako když ti pulzuje žíla. Poprvé jsem cítila jen takové tři ťuknutí. Pak už každý den v určitou dobu. No a teď se vrtí asi pořád, mám podežření, že toho moc ani nenaspí ![]()
Přeji ti hezké těhu a užívej si prvních kopanečků!
Kati
Ahojki všem, tohle je tak strašně individuální. Já jsem první mimi cítila někde od 18.tt a tenhle brouček do mě buší už od 15.tt. Vydrž, určitě se dočkáš! Hlavně když je na kontrolách vše OK a bušení ještě bude! Jarka ![]()
Já jsem první pohyby cítila asi ve 20. týdnu a vypadaly, jako bych měla tik v podbříšku ![]()
ahojky, já měla první pohyby asi ve 20 - 21tt. Taky jsem byla nervozní a paní doktorka mi řekla, ať přestanu číst chytré knihy, že je to u každé stejně jné. A je to super pocit, když se malá šmrdlá a točí, i když se mrská skoro celý den, snad jen mezi 1-4h ráno spí.I tak si to užívám. Tak se neboj, určitě to brzo poznáš.