Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminy,
mám doma 2,5 roku starou holčičku a teď jsem v devátém měsíci. Mimčo čekáme každým dnem a trápí mě bolesti břicha. Já vím, že to v 39.tt není nic neobvyklého, ale nejedná se ani o poslíčky, ani tvrdnutí či nadýmání.
Bolí mě (většinou) pravá strana bříška a je to bolest jakoby „svalová„, tzn. že mi to připadá jako bolest břišních nebo děložních svalů. Podobné bolesti jsem měla asi ve 4.-6.měsíci, kdy se rozpínala děloha. Není v intervalech, někdy mě to zlobí hodinu, jindy celé dopoledne. Jiné problémy nemám. Jakmile si sednu, bolest ustane - prostě nesmím nic dělat. Jednou mě to s menšími přestávkami zlobilo celý den - přestože jsem nedělala nic namáhavého („jen“ jsem se musela starat o dcerku). Druhý den u mě byla mamka, tak jsem ho celý strávila na pohovce s nohama nahoře a k večeru bolest úplně přestala. Z toho mi jednoznačně vychází, že mi tělo dává najevo, že nemám nic dělat, jen čekat až se prcek rozhodne vyklubat.
Samozřejmě, že jsem o tom říkala svojí doktorce. Poprvé (asi před 14dny) mi řekla, že jsem asi snědla něco špatného (i když jsem jí tvrdila, že o jídle to není) a včera jsem jí volala, abych se s ní poradila, jestli mám odpočívat nebo radši jet ať už k ní či do porodnice. Nejdřív mi oznámila, že to jsou poslíčci a když jsem jí řekla, že se o poslíčky nejedná (tím jsem ji asi dost vytočila…), tak mi řekla, že to mám zvážit a kdyžtak se jí přijet ukázat…
U prvního těhu jsem to neměla a zajímalo by mě, jestli nemá některá z Vás podobnou zkušenost.
Díky za případné odpovědi.
M.
P.S. Asi jsem to napsala dost zmateně - to víte - 3roky doma a k tomu těhotná;)
Ahojky!
Taky me to trapilo ve druhem tehotenstvi- a opravdu pomahalo NIC nedelat a lezet nebo sedet s nohama nahore ![]()
Muj gyn. mi rekl, ze tim telo dava najevo, ze mas odpocivat a sbirat sily…poprve to nedela, protoze vetsina mamin opravdu odpociva…ale jak odpocivat s druhym ditkem? Filipek se ke konci tehotenstvi porad chtel mazlit, venovala jsem se mu na 250%
a brisku se to nelibilo…
Poradit neumim, protoze vim, ze lezet s jednim raraskem doma dost dobre nejde…
Pohodovy porod a hodne miminko…
ahoj
trápilo mě to na konci prvního a v druhém těhu od cca 7 měsíce
bolest jako kdyby na místě slepáku , nekdy vlevo někdy vpravo… jednou jsem šla z procházky v předklonu a 100 metrů jsem šla asi 20 minut… boello to , sedala jsem si na schody domů a zídky, protože když jsem si sedla bylo to jakž takž…
Nějakej den to vůbec nebolelo, někdy půl dne…
Dr. mi nevřekl od čeho to může být… ale bylo to fakt nepříjemné… ale už jsi na konci…
tak pohodový porod
Mně se poslední měsíc stává úplně to samé. Pravá strana břicha, jako když píchá v boku po běhu. Také nejvíc, když jsem celý den v zápřahu kolem malé. Chce to jen si trochu odpočinout, pokud to jde ![]()
Už to máme za pár, tak jen vydržet ![]()
Terka
ahoj,
moc jste mi pomohly - s bolestí jsem problém neměla a spoléhala jak na intuici, tak na zdravý selský rozum („pohyby cítím, jiné problémy nejsou, pomáhá klid“). Spíš mě rozhodila moje MUDr. svým přístupem…
Takže ještě jednou díky moc za odpovědi, přeji Vám zdravá děťátka a těm, co jim roste štěstíčko v bříšku přeji bezproblémové těhu i porod;)
M.
Mám pocit, že bolesti které popisujete jsou od vazů, které drží dělohu. Když je už miminko velké, tak bývá v pravo X vlevo a tím směrem se stáčí i děloha a to právě dělá ten tah na vazy. A to jak se mění bolest (vpravo-vlevo je s tím spojená, přotože miminko se může i ve 40týdnu přetáčet ze strany na stranu, což je častý( není časté přetáčení z hlavičky na KP a obráceně, ale strany mění pořád) Pokud nemáte jiné potíže, nebo se bolesti nezesilují, tak bych zůstala asi klidná.. Přeju hezký a klidný porod. Jowana
Zdravím všechny maminky a budoucí maminky-když jsme četla tenhle příspěvek, měla jsme pocit, že jsem ho sem dala já ![]()
Jsem teď 38+3, taky mám doma 2 a půl letou holčičku a taky mě trápí podobné bolesti-někdy na bocích břicha, někdy v tříslech. Je to něco úplně jiného než poslíčci, a bývá to dost intenzivní. Pomáhá mi taky klid, ale s malou a domácností (no-tu už dost flákám) to někdy nejde. Nejhorší je to v noci, když se obracím z boku na bok, nebo vstávám…podotýkám, že vstávám bokem-ne přez břicho-tak je to jako by mi do třísel bodali nožem-jako silné křeče v lýtkách.
V minulém těhotenství se nic takového nedělo, ani jsem neměla poslíčky-asi jsme byla víc v klidu. Doktorovi jsme o tom ani neříkala, taky sleduju, jestli se miminko hýbe a když mi pomůže klid a nekrvácím, tak předpokládám, že to budou ty vazy. Navíc jsem minule rodila císařem, tak můžu mít srůsty.
Ahojki všem, i já se přidávám do klubu. Mám doma malého raráška a když to malinko přeženu bříško mi to dá pěkně pocítit. Musím poslední dny hodně odpočívat, ale odpočívejte s ročním kloučkem. Jako vtip dobrý. ![]()
Ale jinak pokud jsou bolesti po stranách měly by to být vazy, děloha roste ale to většina z nás zná z prvního těhu, tvrdnutí bříška taky ale tohle bolení je vážně z toho, že to ten den prostě malinko přeženeme. U mě stačí jít na procházku v botách na podpadku a to nejsou nijak vysoké. Ještě mám před sebou deset týdnu takže to nejhorší mě teprve čeká. Takže moje rada je hdoně odpočívat a mám vyzkoušený střik z bílého vína. Ne samozřejmě po litrech a každý den, ale jednu skleničku a většinou se to srovná. Opatrujte se Jarrka
Koukla jsem na tuto diskuzi, protože mě trápí to samé.
Bolest v pravo, v tříslech, až jakoby to přechází do podbřišku. Mě nevadí chůze, teda pokud už nejsem na nohách celý den. Ale dělá mi to zle právě při ležení, takže noci jsou strašné. Když se mám z lehu zvednout, tak se ani nemůžu narovnat. Když se chci přetočit, nebo nohou zvednout peřinu, tak to strašně bolí. Vím, že to není děloha, je to až pod dělohou, takže vazy. Malý je už hodně nízko a jeho váha táhne bříško dolů, tak asi od toho ta bolest. Teď poslední týden je to ale tak bolestivé, že už se docela těším, že se mám za týden termín.
Přeji všem rychlý a pohodový porod! Kati 39+0tt
ahojky,
taky jsem sem koukla s podobným problémem a když to čtu, tak jsem klidnější.Prcek je po kontrole a v pohodě, no a já se alespoň „musim“ šetřit tak taťka doma maká za mě
Jen v noci, kdž letim na záchod, tak za mě nikdo nevstane (letim je asi dost silné slovo, spíš se plazim v předklonu
)
Přeji všem hezký den a pohodové „finále“
Evulinka,
taky mě to uklidnilo, když jsem si to všechno přečetla. Já se snažím i cvičit i pracovat, při tom mě ta bolest netrápí. Teď se zrovna chystám na umývání schodů. Ale v noci to je horší!
Ty už to máš opravdu za pár!!! Tak hodně štěstí! Kati
Kati,
máš pravdu, v noci je to nejhorší, ale fakt to chce odpočívat a odpočívat! Termín se mi sice blíží, ale prý to bude přes
Ale mě se od včera nějak podezřele ulevilo a dokonce jsem v noci i spala a nějak málo jsem se budila.Třeba je to předzvěst blížícího se porodu.Kéž by!!
Přeji všem hezjý den a málo bolístek!
Ahoj,chtěla bych se zeptat,v ut.mám termín.Od noci mám takový zvláštní tlak v břiše pod prsama.V noci mě k tomu šíleně bolely záda pod lopatkama.Je možné,že by to byly poslíčci?Jsem z toho hodně nervozní.Je to velice nepříjemný pocit.
Děkuji za odpověď.
Hm, nevím, jestli to jsou poslíčky. Bolest pod lopatkama jsem měla asi pár dní před porodem- docela nepříjemné. ![]()
Pokud máš divné pociti, bolístky a pod- tak se neostýchej navštívit gyndu. Nám vždycky na kurzu říkali že i divný pocit, je důvod k návštěvě gyndy. Přecijen maminky mají šestý smysl ![]()
moc děkuji,jsem z toho fakt nervozní,počkám ještě do oběda potom asi vyrazím ![]()