Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky, jsem tu nová mám jedno dítě dcerku a rodila jsem císařem protože jsem se nemohla otevřít. Můžu si teď vybrat jak budu rodit? Díky ![]()
@Pettulka1989 záleží na více věcí. Ve spoustě porodnic to jde, pokud splníš základní podmínky - velikost mrněte, stav jizvy atd..
Taky jsem zvědavá na verdit nade mnou. Kdy se to vlastně začíná nějak podrobně zkoumat? Víte někdo?
No slyšela jsem že až když začne porod tak se rozhodují jak porod postupuje bolest jizvy atd…
@Pettulka1989 to že jsi se hůř otvírala u prvního porodu neznamená, že to bude u druhého taky tak. Ale pokud chceš znova rodit císařem, stačí říct, že tě bolí jizva. Rupturu nikdo riskovat nebude.
@Tunrida většinou ke konci těhotenství. Když jsem chodívala na monitory, dr. zkoumala sílu jizvy každý týden na utz, jestli není někde ztenčená a tak. Chtěla jsem rodit podruhé normálně a podařilo se.
Ono asi záleží na domluvě s OG. Při předávání do porodnice mi napsala do zprávy, že preferuju vaginální porod a i tak ke mě přistupovali. Kdybych preferovala znova císaře, myslím, že by také jednali podle toho.
Jasne ze to jde, aleapon vetsinou. Pokud chces zase rodit cisarem staci rict, ze te ta jizva taha (pred porodem) a oni si nelajsnou te nechat rodit normalne. A pokud chces normalne a jizva bude dobre zhojena a budes dost dlouho po prvnim porodu tak te nechaji i normalne..
@Pettulka1989
Moje sestra měla první dítě akutním císařem a druhý zoufale chtěla taky císaře a oni ji naopak přemlouvali k normálním porodu, císaře si musela vydupat! (v Praze v Motole). děti má rok a půl od sebe. Takže tě podle mě nechat v pohodě rodit normálně, pokud bude všechno v pořádku
@Pettulka1989 jak kde. Někde dají vybrat (mě v ČB dali), jinde trvají na přirozeném porodu (třeba v Brně, tuším Bohunicích). Je dobře si to zjistit předem, abys případně nebyla nepříjemně překvapená.
Ja tedy moc nechapu jak nekdo muze dobrovolne chtit cisare
ale zalezi taky jak dlouho mas rozestup od porodu
Nechci dobrovolně císaře, právě proto se informuji co to obnáší když už jsem po císaři
Taky jsem měla první akutním císařem - neotvírala jsem se nebo velmi pomalu. Druhou jsem moc chtěla přirozeně a podařilo se. Taky mi kontrolovali jizvu, velikost mimča a nesměla jsem moc přenášet, nevyvolávali by, ale rovnou řezali. Ale tohle je pokaždé jinak.
A podruhé mi v 5 praskla voda, v 11 začaly bolesti a ve 13:30 byla venku - takže není pravidlem, že když to nejde poprvé, nepůjde to ani podruhé.
Mám 4 roky a tři měsíce po císaři, tak snad by mělo být vše v pořádku
Mám aktuální zkušenost termín příští středu. Pokud chceš rodit vaginálně, miminko nebude moc velké jizva bude ok, tak tě nechají rodit normálně. Pokud by se ale porod nerozběhl v termínu, mají omezené možnosti jak porod vyvolávat, stejně tak když by tě při kontrakcích začala bolet jizva ukončí porod akutním císařem. Co vím tak za poslední léta, se dost změnilo a pokud nejsou nějaké další komplikace směřují porod spíš přirozeně. Mě jizva dost bolí a stejně chtěli at rodím normálně. Ale ve finále jsem dostala na výběr.