Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucie239
Asistenty platí škola?
mě v ppp říkala že je platí kraj ( nebo dostávají školy jakože na ně dotace )
Jinak učitelky mi říkali že třeba jedni rodiče žádali o asistenta až ted v dubnu, že nemají problém, tak nevím. Počkám si asi na nějakou první info schůzku co mi řeknou přímo učitelka kterou bude syn mít ( nevím jestli to bude nějaká která byla na zápise, nebo jiná ) ( na zápise byly dvě a budou otevírat 4 třídy ). Zjistím co a jak, jestli už tam nějaký asistent bude, to by dle žádostí už měli vědět.
Nebo si zavolám do ppp a poradím se s ní, jestli třeba nedat na začátek jen nějaký upravený účební plán, já nevím…ach jo. Říkala jsem si celou dobu že zažádám, ale na tom zápisu fakt překvapil ( nejen učitelky ale i nás s mužem )
Je fakt že tam byl sám a jinak tam bude 25 dalších dětí no..
Já tedy nevím, ale my o asistenta nežádali dle vyšetření ppp mu byl pořádnou navrhnuty a na kolik hodin schvaluje také poradna dle vyšetření. Každopádně mi hledali třeba školu a učitelku již rok předem a dojizdime i kdyz máme školu hned za domem ale tam by to byl ocistec. Syn mš asistentka od první třídy teď je ve druhé a jsme spokojeni. Adhd porucha chování a vysoké iq. Zatím samé 1 a s učivem žádný problém. Jinak asistentů a peněz je málo. Přednost dostávají medikovane děti což je náš případ. Prosím anonym nebo smazat.
@Anonymní píše:
Já tedy nevím, ale my o asistenta nežádali dle vyšetření ppp mu byl pořádnou navrhnuty a na kolik hodin schvaluje také poradna dle vyšetření. Každopádně mi hledali třeba školu a učitelku již rok předem a dojizdime i kdyz máme školu hned za domem ale tam by to byl ocistec. Syn mš asistentka od první třídy teď je ve druhé a jsme spokojeni. Adhd porucha chování a vysoké iq. Zatím samé 1 a s učivem žádný problém. Jinak asistentů a peněz je málo. Přednost dostávají medikovane děti což je náš případ. Prosím anonym nebo smazat.
tak mi také nemáme přiděleného asistenta dle vyšetření v PPP, ale dle vyšetření u klinického psychologa. Ten to napsal do zprávy právě pro PPP, která na základě toho přiděluje asistenta. protože samotná ppp nediagnostikuje, takže ona sama bez diagnozy napsat asistenta nemůže.
No tak jsem to myslela, platí nás kraj, ale řeší to škola. Můj chlapeček, kterého jsem měla řešil poradnu až později a potvrzení, že bude mít asistenta dostal až v půli července.
@lucie239
ne, myslela jsem, že řešili asistenta teď v dubnu, ještě na zbytek tohoto školního roku..( takže v podstatě na tři měsíce ) a že ho teda dostali..tak tady u nas asi problém nebude,
kdyby se žádalo v průběhu školního roku a ne hned na začátku. ![]()
@lucie239
jinak jak probíhá prosím ta spolupráce s dítětem? můžeš popsat co konkrétně děláš?
asistent nebude asi přímo pro dítě, ale jak se říká pro učitele..takže může mít na starosti více dětí…jak se teda konkrétně věnuješ tomu jednomu? V čem pomáháš, jak častou za den u něho jsi atd..
Ajoo, promiň špatně jsem to pochopila =), jako jde to, u nás na škole jsme řešili za toto pololetí 3 asistence, akorát jsme zatím nesehnali pro všechny děti asistenty, ale určitě záleží jak velká je škola a jak je velká vesnice nebo město, kam bude dítě chodit. =)
Skoro každý den jsem mluvím s maminkou, co se ve škole odehrálo a podobně, někdo to řeší i formou deníku, ale nám to vyhovuje takto. S dítětem jsem pořád ve třídě, jenom když je potřeba pomoci na nějaké školní akci, tak jsem na chvilku odvolaná. Pomáhám hlavně jemu, můj chlapeček teda nemá rád, když vedle něj sedím, protože ho to znervózňuje, takže pochoduji po třídě a když je potřeba snažím se pomoci i ostatním. Ale hlavně jsem tam pro toho určeného žáka. Pomáhám mu, když mu nejde počítání, psaní a podobně, prostě co on potřebuje. Můj chlapeček hlavně potřebuje hlídat o přestávkách, protože má sklony ubližovat ostatním. Každé dítě je jiné a je důležité, aby si s asistentkou sedli. Nejdůležitější je, aby i asistentka spolupracovala s učitelkou, protože se stává, že učitelka bere asistentku jen jako někoho, kdo jí znepříjemňuje práci. =)
@Anonymní píše:
tak mi také nemáme přiděleného asistenta dle vyšetření v PPP, ale dle vyšetření u klinického psychologa. Ten to napsal do zprávy právě pro PPP, která na základě toho přiděluje asistenta. protože samotná ppp nediagnostikuje, takže ona sama bez diagnozy napsat asistenta nemůže.
To je pravda. Ale ppp určuje stupeň podpory od 1 hod denně az po 8 hod. Syn ho dostal na 6 hod. 4hod. škola a 2 hod. družina. To samé teď ve druhé třídě. V červnu jdeme do ppp pro nový ivp na další rok a zároveň pro potvrzení na asistenta na další rok což myslím už nám pokrati na 4hoď denně ale už to bude asi stačit. Jinak v nás nejsou kvalitní asistenti a peněz také není moc takže žádat během roku je nulová šance a na další rok nejdéle do konce května.
@Anonymní píše:
Tak adhd není zas tak hrozná diagnóza, ale chápu tě, každý chce pro své dítě to nejlepší do života, já měla adhd také, žádní asistenti neexistovali, akorát mi chtěli dát ještě jeden odklad, to matka nepřipustila, v první třídě jsem nechápala třeba, proč nesmím opisovat od spolužákůještě jsem měla dyslexii, tak jsem chodila na doučování dyslektické odpoledne, domácí příprava trvala hrozně dlouho, ale
mám výuční list, a státní maturita mi utekla o 2 body z matematiky, právě proto, že jsem kvůli těm diagnózám seděla sama ve třídě a dohlížel na mne cizí profesor, ostatní spolužáci si poradili a i co byli hloupější, maturitu mají - dohlížel na ně profesor z naší školy
Nemám maturitu, protože jsem neměla od koho opisovat
Ne, nic ve zlém. Jen je to nešťastně napsané. ![]()
VER svemu diteti, ze vsechno zvladne… vsak to v kolektivu odkouka, jak se ma chovat… a verila bych i ucitelkam, kdyz rikaji, ze zvladnou a ze je dite,, v pohode,, ![]()
@llida no to říkali učitelky které ho viděli pul hodiny…na druhou staru učitelka ve školce nás pomalu posílala do nějaký ústavů a zvláštních škol, minimálně k psychiatrům a nejlépe k vícero, at všude potvrdí její pravdu no…Ta se uplně zděsila že jdeme na zápis do normální školy a ne do speciálky.. ![]()
Jako i dle dvou psychologů máme potvrzené adhd, i že je pozadu ve vývoji, ale vidíme na něm za ten rok co byl poprvé a co byl teď na přezkumu velký pokrok..takže pokud by byl asistent, myslím že max prví druhá třída..i ten psycholog říkal že od třetí to vidí, že už by mohl všechno dohnat a být v pohodě..že nejhorší budou první dva roky.. ![]()
@lucie239 píše:
Ahoj, určitě bych o asistenta požádala. Sama jsem teď dělala asistentku v první třídě u žáka, který má poruchu chování. Asistenty platí škola a myslím si, že ve většině škol, jsou rádi, že asistenta ve třídě mají.
Během roku o asistenta požádat lze, ale špatně se asistent hledá, protože v první třídě mají asistentky většinou půl úvazek.
Kdyby si měla jakékoliv otázky, tak se klidně ozvy a ráda odpovím. =)
Asistenta platí kraj. Ale jinak jsem toho názoru, že by měl být v každé první třídě.
Určitě bych v tomto případě byla ráda, aby AP moje dítě mělo. I jako učitelka bych chtěla, aby tam byl. Ale důležité je, aby mu ho poradna přidělila. Doporučení od klinického psychologa není pro poradnu závazné a nezakládá na AP nárok. V tom má konečné slovo právě poradna.
--