Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ono to je stejně člověk od člověka. Můžeš mít paní učitelkou skvělou, která bude s chlapcem pracovat tak, jak potřebuje, ale můžeš chytnout i jinou, která to s ní umět nebude. Stejně tak práce s kolektivem je do značné míry dána osobností učitele. Důležité je, abys ty jako maminka dokázala respektovat, že tvůj syn není ve třídě jediný, že pro jeho další život je nutné, aby se snažil pracovat a aby se snažil pravidla dodržovat v té míře, které je schopen a abys byla trpělivá, pokud hned všechno nepůjde jako po másle. První třída je náročná s kolektivem zdravých dětí, o to náročnější pro učitele je, když v ní má děti, které potřebují speciální péči a učitel hledá cesty, jak s dítětem vyjít, protože ho dosud nezná. Držím vám palce, ať to zmáknete. ![]()
@hanka.br.
a jak to bývá s těmi asistenty? ( ty platí škola ? - může se tedy stát, že na něho nebudou finance, tudíž ho nedostane, nebo ho platí ty poradny, které je přidělují ? ). Bude to asistent jen pro něho, nebo třeba pro více dětí ve třídě? Bude u něho sedět celé dejme tomu 4h v lavici? neumím si to představit..
jak říkám, nečekám zázraky, nechci na něho při přípravách nebo učení doma křičet že mu něco nejde, nechci mu to já znechutit..Je fakt že se prostě bojím jakou dostane učitelku, dle mě na tom na prvním stupni hodně záleží no..na dni otevřených dveří se zeptám, jestli mají nějakou učitelku prvních tříd, která třeba už má nějaké zkušenosti, která už tam měla takové žáčky, aby když tak byl přidělený tam..Víc asi udělat nemůžu
![]()
@Anonymní píše:
@hanka.br.
a jak to bývá s těmi asistenty? ( ty platí škola ? - může se tedy stát, že na něho nebudou finance, tudíž ho nedostane, nebo ho platí ty poradny, které je přidělují ? ). Bude to asistent jen pro něho, nebo třeba pro více dětí ve třídě? Bude u něho sedět celé dejme tomu 4h v lavici? neumím si to představit..
jak říkám, nečekám zázraky, nechci na něho při přípravách nebo učení doma křičet že mu něco nejde, nechci mu to já znechutit..Je fakt že se prostě bojím jakou dostane učitelku, dle mě na tom na prvním stupni hodně záleží no..na dni otevřených dveří se zeptám, jestli mají nějakou učitelku prvních tříd, která třeba už má nějaké zkušenosti, která už tam měla takové žáčky, aby když tak byl přidělený tam..Víc asi udělat nemůžu![]()
Obvykle se jedná o asistenty pedagoga - tedy jsou k ruce učiteli, není to myšleno jako osobní obsluha žák V praxi se asistent řídí pokyny učitele, pracuje s dítětem, když je potřeba, jde s ním třeba ze třídy ven nebo na koberec. Rodiče je neplatí, myslím si, že jsou hrazeni z peněz, které školy dostávají na inkluzi z krajů, ale jistě to nevím. Jestli jsou u žáka celý den nebo jenom část dne je individuální. Snaž se být v klidu. ADHD je z mého pohledu dneska běžná diagnóza a pokud je učitelka trochu zkušená, určitě se s ní setkala taky.
@hanka.br.
no v klidu..
ono ti psychologové z toho dělají celkem věc..
jakože mentálně slabší člověk, a jaké bude mít problémy, že nebude stíhat atd..když si to pak prostě představím tak je mi smutno no..
on když mu něco nejde, tak to prostě dělat nebude, a co já jako rodič s tím zmůžu..už se vidím jak jsme na koberečku co chvíli, ale nikdo neporadí. Doma pod dohledem pracuje, ale chápu že to ve škole není to samé, a tak ho třeba budou špatně hodnotit..z toho pak není žádná motivace pro to dítě …už ted z toho mám prášky, protože vím, jak špatně si bere když ho někdo špatně hodnotí..on se snaží, ale nejde mu to, tak to nakonec ani neudělá, nebo nechce, já ho třeba ještě nějak donutím, ale chápu že ve škole nebude jediný a aby se učitelka starala jen o něho..
@Anonymní píše:
@hanka.br.
no v klidu..
ono ti psychologové z toho dělají celkem věc..
jakože mentálně slabší člověk, a jaké bude mít problémy, že nebude stíhat atd..když si to pak prostě představím tak je mi smutno no..
on když mu něco nejde, tak to prostě dělat nebude, a co já jako rodič s tím zmůžu..už se vidím jak jsme na koberečku co chvíli, ale nikdo neporadí. Doma pod dohledem pracuje, ale chápu že to ve škole není to samé, a tak ho třeba budou špatně hodnotit..z toho pak není žádná motivace pro to dítě …už ted z toho mám prášky, protože vím, jak špatně si bere když ho někdo špatně hodnotí..on se snaží, ale nejde mu to, tak to nakonec ani neudělá, nebo nechce, já ho třeba ještě nějak donutím, ale chápu že ve škole nebude jediný a aby se učitelka starala jen o něho..
Chápu, že máš z toho starosti. Až bude zápis, promluv si s učitelkami. U nás je třeba obvyklé, že už víme, kdo bude první třídu mít a maminky si s paní učitelkami mohou pohovořit. Třeba se uklidníš. Neboj se ptát se a zajímat se. O dny otevřených dveří, o možnost navštívit výuku, o způsobech, jakým škola tvému synovi může pomoci. Mělo by být standardem, že škole s dětmi, jako je tvůj syn, pracovat umí. Předem nepanikař. Spousta dětí to zvládlo, tvůj syn to dokáže taky. Kdyby něco, klidně napiš i později. Bude to dobré, neboj.
Pokud budete chtít asistenta, je nejvyšší čas objednat se do poradny, aby mohli napsat papír na něj. A dejte ho škole při zápisu, škola si musí požádat kraj o peníze. Klidně se může stát, že bude ve třídě i další dítě s potřebou asistenta, potom bude společný pro více dětí. Většinou asistent pomáhá všem dětem, hlavně v té první třídě je to dobré, když tam je další člověk.
@vokishka
Jj do poradny jsem volala hned dneska po poslednim sezeni u psychologa. Zapsali si nas a ozvou se na termin, ale ze pry maji prednost ti, co zadaji o odklad no…tak pry max do kvetna
, nejvic se bojim ze proste tam zadny asistent nebude, ze na neho skola nebude mit penize, nebo si o ne nepozada..
@Anonymní píše:
@vokishka
Jj do poradny jsem volala hned dneska po poslednim sezeni u psychologa. Zapsali si nas a ozvou se na termin, ale ze pry maji prednost ti, co zadaji o odklad no…tak pry max do kvetna, nejvic se bojim ze proste tam zadny asistent nebude, ze na neho skola nebude mit penize, nebo si o ne nepozada..
pokud dostanete asistenta z poradny, tak na to kraj dá peníze. Ale je opravdu třeba se domluvit při zápisu.
@vokishka
no jestli bude poradna nejdřív dělat odloženou školní docházku, tak nevím jestli to stihneme vyřídit už u zápisu přes tu poradnu..
ale určitě se na zápise zeptám jak to tam chodí a uvidím no..
tak za pár dní máme zápis..už ted nespím. Ve čtvrtek nesu zprávu od psychloga teprve na ppp..že nemají dřív termín. Tak snad nebude muset syn projít znova jejich kolečkem a bude jim stačit to jeho vyšetření a asistenta napíšou..Doufám že to stihnout do toho zápisu..
@hanka.br.
tak jsme přijati.
Na zápise byli dvě učitelky a obě se vyjádřili za tu dobu ( zápis cca půl hodiny ), že neví proč by měl syn dostat asistenta, že nevidí takový problém a že to snad zvládnou. že tam mají asistenta děti, které jsou na tom podstatě hůře, než ten náš co stihly vypozorovat.
Prý máme počkat tak cca dva měsíce jak jim to s ním půjde a požádat můžeme prý dodatečně. Jak to vidíš? Dokážeš s půlhodiny s dítětem odhadnout tohle? Nevím teda zda volat do ppp a odvolat to, nebo si zažádat a když tak pak přejde k jinému dítěti, ten asistent, nebo počkat na nějakou info schůzku a třeba už tam ve třídě bude nějaké dítě které bude mít asistenta, tak že by když tak na začátku zvládal i našeho syna
![]()
Tak adhd není zas tak hrozná diagnóza, ale chápu tě, každý chce pro své dítě to nejlepší do života, já měla adhd také, žádní asistenti neexistovali, akorát mi chtěli dát ještě jeden odklad, to matka nepřipustila, v první třídě jsem nechápala třeba, proč nesmím opisovat od spolužáků
ještě jsem měla dyslexii, tak jsem chodila na doučování dyslektické odpoledne, domácí příprava trvala hrozně dlouho, ale
mám výuční list, a státní maturita mi utekla o 2 body z matematiky, právě proto, že jsem kvůli těm diagnózám seděla sama ve třídě a dohlížel na mne cizí profesor, ostatní spolužáci si poradili a i co byli hloupější, maturitu mají - dohlížel na ně profesor z naší školy
@Anonymní píše:
@hanka.br.
tak jsme přijati.
Na zápise byli dvě učitelky a obě se vyjádřili za tu dobu ( zápis cca půl hodiny ), že neví proč by měl syn dostat asistenta, že nevidí takový problém a že to snad zvládnou. že tam mají asistenta děti, které jsou na tom podstatě hůře, než ten náš co stihly vypozorovat.
Prý máme počkat tak cca dva měsíce jak jim to s ním půjde a požádat můžeme prý dodatečně. Jak to vidíš? Dokážeš s půlhodiny s dítětem odhadnout tohle? Nevím teda zda volat do ppp a odvolat to, nebo si zažádat a když tak pak přejde k jinému dítěti, ten asistent, nebo počkat na nějakou info schůzku a třeba už tam ve třídě bude nějaké dítě které bude mít asistenta, tak že by když tak na začátku zvládal i našeho syna![]()
Já bych o asistenta požádala, a pak se uvidí, jak bude syn zvládat. Pokud by zvládal sám, může pomoci učitelce nebo i ostatním dětem, to už záleží na domluvě. Během roku žádat o asistenta by byl problém, tady je třeba nedostatek asistentů a potom i peněz na ně.
Učitelky ho viděly, ale to byl ve třídě sám. Když bude plná třída dětí, tak může být zase jiná situace.
Ahoj, určitě bych o asistenta požádala. Sama jsem teď dělala asistentku v první třídě u žáka, který má poruchu chování. Asistenty platí škola a myslím si, že ve většině škol, jsou rádi, že asistenta ve třídě mají.
Během roku o asistenta požádat lze, ale špatně se asistent hledá, protože v první třídě mají asistentky většinou půl úvazek.
Kdyby si měla jakékoliv otázky, tak se klidně ozvy a ráda odpovím. =)
Ahoj.
Chtěla jsem se zeptat jak to funguje s asistentem přiděleným dítěti ve škole..v první třídě?
Syn měl odklad, dneska poslední vyšetření u psychologa s tím že má adhd. Sociálně i mentálně věkově cca 4-5 let. Pod dohledem pracuje, samostatně mu to dělá problémy, dělá více chyb, případně si nepamatuje zadání. Doporučení psychologa, že si máme přes pedagogicko-psych. poradnu vyžádat doporučení pro učitele jak s ním pracovat, případně požádat o asistenta..Maminky dětí s adhd s přiděleným asistentem..jak to děti ve škole zvládají? Akceptují to učitelé? řídí se doporučením? co ostatní děti - nemají s tím problémy ( šikana atd )…Bojím se, aby mu hned první třída neznechutila celé učení, celou školu..
Nečekám od něho zázraky, nečekám samé jedničky, netlačím na něho..ale už ted není ze školy nadšený a to tam ani nechodí..nevím jak ho motivovat..nechce se učit číst, nechce se učit počítat, nechce sedět v lavici - nebude to dělat..už nevím jak se s ním nám bavit, aby se do školy těšil, nebo alepson bral v úvahu že tam prostě musí..