Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mám dotaz, byla jsem v porodnici, kde mi naměřili 4 kg miminko. Jsem prvorodička a chtějí mi porod vyvolat nebo udělat císařský řez. Máte někdo zkušenosti s přirozeným porodem při velkým mimču nebo je lepší ten císař? děkuji
@winicek já taky měla velké miminko 4060 a porod mi vyvolavali
A skončili jsme akutnim císařem. Ale to posraly doktori.Raci císař hned.Ale někdo porodi i velké miminko bez problémů. ![]()
@dalmati píše:
A jsi vysoká?
Výška s tím nemá nic společného. Důležitá je stavba těla a pánev.
Jinak je to jen odhad, můžou se seknout i o půl kila. Do sekce bych nešla, do vyvolání ano.
4 kg není tak moc- taky se klidně mohli švihnout a bude to míň. Kvůi tomu bych do císaře nešla, pokud tedy nejsi velice drobné postavy. Ale např. moje kamarádka v době porodu vážila něco přes šedesát kg a dala čtyřkiláka líp než já, vysoká a při těle.. a rozhodne radši nevyvolávat, pokud to není nutné!
@winicek ahoj já jsem rodila 15.5. 3350 g…a hruza a kamarádka @Namby měla vyvolávaný porod a porodila 4kg chlapecka a v pohode…hlavu vzhuru
![]()
4200, narodila se po termínu přirozeně, měla jsem teda epidurál. Bez nástřihu a šití.
4090g vaginálne bez nástrihu, hráz to prežila, ja tiež
miminku trochu trvalo, než zostúpilo do pôrodných ciest, celkovo mi pôrod prišiel dlhší a pomerne intenzívny, ale myslím, že by som dala aj väčšie dieťa. Držím palce!
U syna byl odhad pres 4 kila, vyvolávali na den termínu. Za 4 hodiny byl venku, ale musel klestema.3430g
Paradoxně kamarádka co rodila mimino nad dvě kila tak dopadla hodně špatně, pak rodila obra a říkala, že se jí rodil mnohem lépe, ale pokud si malá udělají ti císaře.
Na váhu dítěte bych tak nekoukala, já jsem třeba měla 3,3kg syna, ale obvod hlavy měl největší ze všech dětí na 6nedělí - 38cm + 2 pupečníky + ruka u hlavy, takže odhadem kolem 42 cm. Měla jsem jen 2 stehy, po porodu jsem seděla, chodila, normálně fungovala i doma.
Moje máma měla první ségru 4,5kg, další 4,3 kg a nikdy neměla ani nástřih. Rodila ve 20 a 23 letech. Hodně dělá pružnost a kvalita kůže, pak taky strašně moc psychický stav rodičky (jestli se už předem bojíš, budeš „umírat“ i při porodu 2kg prcka) a vedení porodu (nespěchat, pomalu, aby nedošlo ke zbytečným i trhlinkám na hrázi).
PS. odhad je jen odhad, ikdyž u mě se trefila doktorka úplně přesně ![]()