Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mamastelinkyasamika píše: Více
O tom vůbec nemusíš vědět, to mohla být jedna poznámka, třeba od babičky, ve stylu: “budeš mamince pomáhat s přebalováním brášky, bude mít pindíka jako ty”, nebo něco takového, nemuselo to být ani určené jemu a ani to nemuselo být myšleno ve zlém. Ale dětem kolikrát utkví v hlavě věci, které by nás ani nenapadly. Moje dcera se třeba začala stydět poté, co se převlékala před gymnastickými závody v šatně se staršími holkami a jedna z nich říkala své kamarádce, ať zavře dveře na chodbu, aby je neviděli ostatní rodiče, hlavně teda asi tatínci. A jí to utkvělo v hlavě a když viděla, že se stydí starší holky, začala se stydět taky, před všemi dospělými. I před maminkami holčiček od nás z oddílu, které zná. Do té doby se byla schopná převléknout kdykoliv, kdekoliv, před kýmkoliv. A to, že to odstartovala tato situace jsem zjistila až o měsíc později, když jsem to z ní na několikrát tahala. Ona sama napřed nebyla schopná říct, co se stalo, dostali jsme se k tomu postupně, když jsem se jí vyptávala, jestli jí někdo něco neřekl, něco neviděla, neslyšela…
Připadal si výjimečný, protože byl jediný kluk. Teď by měli být dva a jeho výjimečnost je ohrožená. Zkuste ho už teď učit, jak hrozně důležitá role je být starším bratrem nejen vůči mladší sestře, ale i vůči mladšímu bratrovi. Jak pro něj bude vzorem a jak jste ráda, že zrovna on bude starší bratr, protože víte, že bude ten nejlepší starší bratr na světě… Nevymlouvejte mu jeho obavy, ale podsouvejte mu pozitiva téhle změny. On se jen cítí ohrožený. Když to řeknu blbě, tak pokud si váš manžel najde nejlepšího přítele, nebudete se cítit ohrožená, protože je jiného pohlaví než vy. Nebude si nárokovat váš post manželky. Pokud by si ale našel nejlepší přítelkyni, tak to bude mít poněkud jinou příchuť a troufnu si tvrdit, že většina žen by minimálně znejistěla. Syn to má s budoucím bráškou stejně. Sestřička v tomhle konkurence není…
Druhé dítě jsem měla opravdu jen kvůli tomu, že syn vysloveně toužil po sourozenci. Jsou od sebe pět let. Žárlení jsem nezažila. Měli se rádi odmala. Tady u vás to vypadá opravdu, že ten malý něco zaslechl, vyložil si to nějak špatně a má to v hlavě. Většinou se děti na miminko těší, berou ho jako živou hračku, jako něco, co jim zpestří život. Bála bych se, že syn v tomhle případě se usadí v té opozici natolik, že bráchu bude odmítat hodně dlouho. Pomohlo by, kdyby mu vybral jméno…?
Dcera (cca tříletá) nám navrhovala „nechat (novorozeného) bráchu v porodnici a jenom ho chodit navštěvovat“
![]()
Může se cítit ohrožený v prvotním postavení. Sestru nemusí tak vnímat, nedělají se v rodině rozdíly v důležitosti dětí? Prarodiče, tatínek dětí, chovají se k oběma dětem stejně?
Tak můj syn to má úplně naopak. Bude mít 5, má 2 letou sestřičku, v listopadu čekáme třetí. A syn vůbec nepripousti, že by to mohla být holka. Všem vykládá, že to bude kluk, i jméno má vybráno a všem to říká jako jasnou věc a přitom on neví, co čekáme 😃
Fakt s ním zkoušet mluvit a mluvit
Hele, je to takové těžké období pro všechny.🤷♀️ Možná zkus dát synovi pocit, že budeš potřebovat jeho pomoc a důvěru, až přijde prcek na svět.👶 Udělat z toho takové cool tajemství mezi kluky, víš jak? Možná se jeho názor změní, až malého pozná.💙