Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na r má ve 3,5 letech myslim jeste čas, známá řeší u dcery 5,5 teď a nebo většinou do té doby než jdou do první třídy. Melo by dle logopedky naskakovat mezi 5-6 rokem. Já se synem začala chodit na logopedii ve 3 letech ale to nemluvil více než 10 slov. Ve 3,5 letech sjem byla ráda, že řekl máma, táta, da/voda/. A pár spojení. Věty neříkal vůbec. To se mu daří teď v 5 letech mluvit ve větách. Řekla bych že ještě máte čas. Pokud chodí do školky, tam se rozmluvi.
Syn ve 3,5 letech neříkal žádné věty. R naskakuje až v šesti letech. Máte čas. Je malý.
S jednou z dcer jsem chodila na logopedii od 4-6 let, krásné jsme vše dotáhly a R bylo jako poslední, to jí naskočilo v čerstvých 6 letech a tím pro nás docházka skončila ![]()
Doporučuji hodně číst a povídat.
Ve vasem pripade bych logopedii zatim vubec neresila. Jak nemam rada, kdyz se rika, ze se dite rozmluvi ve skolce (protoze dite s vasim reci se podle me ve skolce fakt nerozmluvi), tak bych rekla, ze tvuj syn k tomu ma slusnou sanci. Nevidim zadnou vadu ve vyslovnosti, ani v skladbe vet. Mozna v slovni zasobe. A s tou skolka muze pomoct. Stejne tak spolecne cteni apod.
Můj syn ve 3,5 letech mluvil stylem „mome Bo ká“ to bylo jeho maximum a znamenalo to, „Mami, udělej Vojtíškovi kakao.“
Rozuměla jsem mu jen já. Používal 8 výrazů. U vás bych řekla, že v pohodě, počkejte, máte čas.
@Anonymní píše: Více
U nás dceři ve 3,5 letech velmi často rozuměly jen sestry (o 2 roky starší a o 15 měsíců mladší) a tlumočily nám. Vážně jsme se já i manžel snažili porozumět, ale často marně.
Jinak zakladatelko, ty máš mluvící dítě. Nemluvíci dítě bylo to moje. Rozmluvil se ve 4 letech po 2 letech logopedie. Uměl vyslovit asi tak 10 hlásek a do 9 let jsme řešili logopedii. Učili jsme vyslovovat i samohlásky.
Pokud by ve 3 letech neumel R a mluvil ve větách, tak bych juchala.
Nemáš nemluvicí dítě, ale jestli chceš tak můžes pořídit knížku “mluv se mnou”, nám jí doporučila klinická logopedka, když byly malému 3.
Nějak moc nechápu, kde je problém. Podle toho co píšeš má výslovnost hezkou, ty věty se doladí, musíte si více povídat nebo číst. Já chodím se synem od 4 let na logopedii, protože neuměl vyslovovat písmenka K, S, C, Z, Š, Č, Ž, CH, G,… o R a Ř ani nemluvím, na to má fakt čas. Mojemu synovi jsem kolikrát ani já nerozuměla.
U nás právě naštěstí ano. Výrazy jako pikana - princezna a pikaja - příšera jsem znala. Ale v jejích větách jsem se často ztrácela. A ani několikeré zopakování mi nepomohlo ![]()
Základ je jestli mluví. Složí větu podle me dobře. Tohle nedokáže náš ani v 5 po dvou letech logopedie.
K logopedovi můžete na vyšetření, nikde není řečeno, že tam pak musíte chodit každý týden
Nás poslal pediatr, protože dítě ve 2 letech nemluvilo skoro nic. Vyšetření proběhlo ve 2.5 letech, a kontrola za 2 měsíce. Dle logopeda je porozumění v pořádku, máme trénovat určité věci a případná diagnóza ve 3 letech.
Měli tam takový hezký leták, tak se zkuste najít.
Dobrý den maminky, chtěla bych se Vás zeptat jestli jste měli stejný problém jako my.

Mámě 3,5 starého chlapečka a stále špatně mluví. Říká spíš takové holé věty. „Kde je táty auto?“
„Mami půjdeme ven?“
„Chci papat, čůrat, kakat“
„Hrát s autama“
Jednou mi dokonce řekl i „mami a půjdeš se mnou taky do krámu?“
Když se ho zeptám, jak se jmenuje, kolik mu je, jak se jmenuje jeho sestřička, odpoví. Umí i barvy..
Jen špatně vyslovuje R.
Mudr. říkala, že nás pošle na logopedii až budou malýmu 4 roky. Prý že to tak hrozný není.
Všemu jinak rozumí, není žádná věta, které by nerozuměl. Jen všude čtu, že je to pozdě a na logopedii jsme měli jít dřív
Jak jste to měli s nemluvícími dětmi vy?