Chlapec 3,5 roku, špatně mluví

Anonymní
27.9.24 04:20

Chlapec 3,5 roku, špatně mluví

Dobrý den maminky, chtěla bych se Vás zeptat jestli jste měli stejný problém jako my.
Mámě 3,5 starého chlapečka a stále špatně mluví. Říká spíš takové holé věty. „Kde je táty auto?“
„Mami půjdeme ven?“
„Chci papat, čůrat, kakat“
„Hrát s autama“
Jednou mi dokonce řekl i „mami a půjdeš se mnou taky do krámu?“ :lol:
Když se ho zeptám, jak se jmenuje, kolik mu je, jak se jmenuje jeho sestřička, odpoví. Umí i barvy..
Jen špatně vyslovuje R.
Mudr. říkala, že nás pošle na logopedii až budou malýmu 4 roky. Prý že to tak hrozný není.
Všemu jinak rozumí, není žádná věta, které by nerozuměl. Jen všude čtu, že je to pozdě a na logopedii jsme měli jít dřív :zed:
Jak jste to měli s nemluvícími dětmi vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2096
27.9.24 05:06

Na r má ve 3,5 letech myslim jeste čas, známá řeší u dcery 5,5 teď a nebo většinou do té doby než jdou do první třídy. Melo by dle logopedky naskakovat mezi 5-6 rokem. Já se synem začala chodit na logopedii ve 3 letech ale to nemluvil více než 10 slov. Ve 3,5 letech sjem byla ráda, že řekl máma, táta, da/voda/. A pár spojení. Věty neříkal vůbec. To se mu daří teď v 5 letech mluvit ve větách. Řekla bych že ještě máte čas. Pokud chodí do školky, tam se rozmluvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24323
27.9.24 05:30

Syn ve 3,5 letech neříkal žádné věty. R naskakuje až v šesti letech. Máte čas. Je malý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22918
27.9.24 05:39

S jednou z dcer jsem chodila na logopedii od 4-6 let, krásné jsme vše dotáhly a R bylo jako poslední, to jí naskočilo v čerstvých 6 letech a tím pro nás docházka skončila ;)
Doporučuji hodně číst a povídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
27.9.24 05:52

Ve vasem pripade bych logopedii zatim vubec neresila. Jak nemam rada, kdyz se rika, ze se dite rozmluvi ve skolce (protoze dite s vasim reci se podle me ve skolce fakt nerozmluvi), tak bych rekla, ze tvuj syn k tomu ma slusnou sanci. Nevidim zadnou vadu ve vyslovnosti, ani v skladbe vet. Mozna v slovni zasobe. A s tou skolka muze pomoct. Stejne tak spolecne cteni apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.24 06:25

Můj syn ve 3,5 letech mluvil stylem „mome Bo ká“ to bylo jeho maximum a znamenalo to, „Mami, udělej Vojtíškovi kakao.“
Rozuměla jsem mu jen já. Používal 8 výrazů. U vás bych řekla, že v pohodě, počkejte, máte čas.

• Citovat
  • Upravit
14727
27.9.24 06:30
@Anonymní píše: Více

U nás dceři ve 3,5 letech velmi často rozuměly jen sestry (o 2 roky starší a o 15 měsíců mladší) a tlumočily nám. Vážně jsme se já i manžel snažili porozumět, ale často marně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.24 06:39
@Janča6 píše: Více

U nás nerozuměl ani sourozenec.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.9.24 06:43

Jinak zakladatelko, ty máš mluvící dítě. Nemluvíci dítě bylo to moje. Rozmluvil se ve 4 letech po 2 letech logopedie. Uměl vyslovit asi tak 10 hlásek a do 9 let jsme řešili logopedii. Učili jsme vyslovovat i samohlásky.
Pokud by ve 3 letech neumel R a mluvil ve větách, tak bych juchala.

• Citovat
  • Upravit
13993
27.9.24 07:23

Nemáš nemluvicí dítě, ale jestli chceš tak můžes pořídit knížku “mluv se mnou”, nám jí doporučila klinická logopedka, když byly malému 3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
27.9.24 08:41

Nějak moc nechápu, kde je problém. Podle toho co píšeš má výslovnost hezkou, ty věty se doladí, musíte si více povídat nebo číst. Já chodím se synem od 4 let na logopedii, protože neuměl vyslovovat písmenka K, S, C, Z, Š, Č, Ž, CH, G,… o R a Ř ani nemluvím, na to má fakt čas. Mojemu synovi jsem kolikrát ani já nerozuměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
27.9.24 10:13

U nás právě naštěstí ano. Výrazy jako pikana - princezna a pikaja - příšera jsem znala. Ale v jejích větách jsem se často ztrácela. A ani několikeré zopakování mi nepomohlo :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35857
27.9.24 11:36

Základ je jestli mluví. Složí větu podle me dobře. Tohle nedokáže náš ani v 5 po dvou letech logopedie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
4.10.24 09:27
@Krizakovna píše: Více

To má být šifra??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.10.24 11:55

K logopedovi můžete na vyšetření, nikde není řečeno, že tam pak musíte chodit každý týden

Nás poslal pediatr, protože dítě ve 2 letech nemluvilo skoro nic. Vyšetření proběhlo ve 2.5 letech, a kontrola za 2 měsíce. Dle logopeda je porozumění v pořádku, máme trénovat určité věci a případná diagnóza ve 3 letech.

Měli tam takový hezký leták, tak se zkuste najít.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML