Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, prosím radu jak s tím pracovat. Mám skoro pětiletého syna a čtyřletou dceru. Teď jsem ve 20tt, čekáme chlapečka. Ale problém je s dětmi, hlavně s tím starším, pláče, že pokud to bude kluk, bude se prý stydět, nevím čeho, to mi nedokáže rict. A prý ho nebude mít rád, když to bude kluk. Brečí kvůli tomu. Bojím se příchodu z porodnice..
@Mamastelinkyasamika píše: Více
Necítí se být ohrožen? Že to bude druhý kluk v rodině a ty ho tak už nebudeš mít tak ráda?
@izabe píše: Více
Přesně to jsem chtěla napsat. Taky bych řekla, že se cítí ohrožený, že mu ten malý sebere jeho místo. Chce to s ním asi hodně mluvit a vysvětlovat, co bude. Že ho budete mít pořád stejně rádi atd.
@izabe říkám mu, jak ho moc miluju a že ho vždy budu milovat… ![]()
Typická sourozenecká žárlivost. Syn si musí prostě zvyknout že přibyde nový člen rodiny a bude vyžadovat větší péči. To je život. ![]()
@Lu66 no, ségra by mu prý nevadila, ale když to bude kluk tak je problém.. no..
Své mladší sestry.
potřebuje mit ochranitelský pocit. Já jsem stáří brácha, holky se mají chránit. Třeba má pocit, že ho brácha nebude potřebovat. Že bude hrát sám za sebe? Špatná zkušenost se spolužáky? Nějaký špatný vzor v rodině? Žárlivost?
Potřeba je to jen tím, že na to mít sestru si zvyknul a je to něco co zná. Mít bráchu mu může přijít jako něco nového, neznámého. Boji se?
@Anonymní píše: Více
Prý se stydí, že bude mít pindíka jak on, ale více to popsat nedokáže.. brečí mi kvůli tomu, absolutně to nechápu.
Rozpor dzendeeru? Nebo špatná zkušenost že spolužáky.
Ahoj,
bojí se, že se bude muset dělit o tebe, o hračky a o svůj klučičí svět. Když to bude holka, bude to „problém“ sestry, kluk je „problém“ jeho. Věřím, že s příchodem miminka se vše spraví. Teď je to pro tak malého kluka poměrně dost abstraktní pojem. Ale rozdíl 5-6 let bude dobrý a budou nakonec partáci. Určitě se dalších 20týdnů nestresuj z příchodu z porodnice. Je to předčasné a zbytečné ![]()
Připravovat na partáka, ale ne na konkurenci. Že si popláče - proč ne. Nakonec uvidí, že mít dalšího pindíka v rodině není vůbec špatné. Hlavně to nehodnotte jako hloupost, blbost apod - přeci jen je to dost intimní.
@Mamastelinkyasamika Ten důvod mi přijde docela zvláštní, jako by před ním někdo něco nevhodného řekl a on si to takhle přebral. Tomu by odpovídalo i to, že ti to nedokáže víc vysvětlit, tomu důvodu sám nerozumí, protože nejspíš není z jeho hlavy. Aspoň u svých dětí mám takovou zkušenost.
@Hoa Mai no, vůbec nic si nevybavuju, od malička mu je jen od všech říkáno, že je to cely táta, už je na to alergický a nechce to slyšet. Teď zas nechce slyšet i dalším chlapečkovi, který by se nám měl narodit..
Nemůže jít o tatínka miminka? Třeba ho syn moc nemusí a bijí se, že i bráška bude stejnej jako táta takže jako in a jeho táta. Není mezi muži a dětmi něco?
zkus bráchu pezentovat jako partáka na hry, na fotbal atd. Unas syn teda chtěl hlavně mladšího bráchu, aby si měl s kým hrát ![]()