Psychické zhroucení a problémy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.6.22 20:16

Psychické zhroucení a problémy

Ahoj, jdu si pro rady a asi i pro uklidnění. Je mi 18 a na začátku května se mi stala taková zvláštní věc…Prostě jsem ráno v klidu snídala a najednou mi probleskla hlavou příšerná myšlenka, v té jsem si vzala lano na trámě, dala ho kolem hlavy, a pak už jenom viděla svoje visící nohy…v ten moment jsem musela položit misku s jídlem a myslela jsem si, že se asi vyvrátím, taková šílená úzkost, že jsem nemohla pořádně dýchat a jenom jsem se klepala a brečela a to nemluvím o tom vnitřním neklidu. Nějak jsem zvládla jít do školy a asi 2 dny jsem o tom nikomu neřekla, no bylo to šílené, celé večery jsem probrečela a pořádně jsem nespala asi 2 týdny. 3. den jsem se z toho už kompletně sesypala a naši chtěli volat rychlou, ale nějak jsem to ustála. Probrali jsme to, byla jsem u kinezioložky, od obvodní lékařky mám Lexaurin, kdyby bylo zle, protože teď ty uzkosti pociťuju často, našla jsem si psychoterapeuta, ke kterému teď pravidelně chodím a k tomu se dopuju třezalkou a uklidňujícími čaji. Od té doby mám hrozné myšlenky, bojím se, že si ublížím, nebo že někomu blízkému ublížím, že ztratím kontrolu…mám pocit, že by mě měli někde zavřít, jedná taková myšlenka a už se klepu a nemůžu dychat. V mém případě byl asi spouštěčem stres, celý rok stresuju ve škole, protože protože učitelé chtěli všechno dohnat, v nedávné době mi zemřeli 2 rodinní příslušníci, z toho 1 velmi blízký, což mě taky dost dostalo, hlavně tedy jeho pohřeb, to jsem sebou taky málem švihla, když jsem viděla rakev, no a abych ten smutek zahnala, tak jsem si na sebe nandala tolik dalších věcí, že jsem byla od 8:00 do 19:00 v jednom tahu a domů jsem se vracela prakticky jenom vyspat. Nějak na tom pracuju a snažím se nebyt ve stresu, ale nejhorší jsou ty vtíravé myšlenky. Tak se chci zeptat…nezažil jste někdo něco takového? A za jak dlouho jste se z toho dostaly?
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě velmi citlivé.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9119
21.6.22 20:22
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu si pro rady a asi i pro uklidnění. Je mi 18 a na začátku května se mi stala taková zvláštní věc…Prostě jsem ráno v klidu snídala a najednou mi probleskla hlavou příšerná myšlenka, v té jsem si vzala lano na trámě, dala ho kolem hlavy, a pak už jenom viděla svoje visící nohy…v ten moment jsem musela položit misku s jídlem a myslela jsem si, že se asi vyvrátím, taková šílená úzkost, že jsem nemohla pořádně dýchat a jenom jsem se klepala a brečela a to nemluvím o tom vnitřním neklidu. Nějak jsem zvládla jít do školy a asi 2 dny jsem o tom nikomu neřekla, no bylo to šílené, celé večery jsem probrečela a pořádně jsem nespala asi 2 týdny. 3. den jsem se z toho už kompletně sesypala a naši chtěli volat rychlou, ale nějak jsem to ustála. Probrali jsme to, byla jsem u kinezioložky, od obvodní lékařky mám Lexaurin, kdyby bylo zle, protože teď ty uzkosti pociťuju často, našla jsem si psychoterapeuta, ke kterému teď pravidelně chodím a k tomu se dopuju třezalkou a uklidňujícími čaji. Od té doby mám hrozné myšlenky, bojím se, že si ublížím, nebo že někomu blízkému ublížím, že ztratím kontrolu…mám pocit, že by mě měli někde zavřít, jedná taková myšlenka a už se klepu a nemůžu dychat. V mém případě byl asi spouštěčem stres, celý rok stresuju ve škole, protože protože učitelé chtěli všechno dohnat, v nedávné době mi zemřeli 2 rodinní příslušníci, z toho 1 velmi blízký, což mě taky dost dostalo, hlavně tedy jeho pohřeb, to jsem sebou taky málem švihla, když jsem viděla rakev, no a abych ten smutek zahnala, tak jsem si na sebe nandala tolik dalších věcí, že jsem byla od 8:00 do 19:00 v jednom tahu a domů jsem se vracela prakticky jenom vyspat. Nějak na tom pracuju a snažím se nebyt ve stresu, ale nejhorší jsou ty vtíravé myšlenky. Tak se chci zeptat…nezažil jste někdo něco takového? A za jak dlouho jste se z toho dostaly?
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě velmi citlivé.

Ahoj, mrzí mě, co jsi prožila, je dobře, že jsi začala chodit k psychoterapeutovi. Není divu, že po tolika stresorech ses sesypala… Já zažila něco podobného na VŠ, taky šílený stres, úmrtí, úraz… a úplně jsem zkolabovala… Ale asi tě nepotěším, ale pak se mi rozjely různé psychické poruchy a plácám se v tom už 15 let. Ale asi by bylo fajn kromě psychoterapií zajít i k psychiatrovi, Lexaurin sice na chvíli uleví, ale je návykový… Psychiatr to lépe posoudí, než praktik. Moc ti držím palce, aby ses z toho ty dostala. Jinak možná by ti mohl pomoci nějaký denní stacionář, lázně atd. Nevím, odkud jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.22 20:35

@Lollitka no, musím říct, že snad díky mému vynaloženému úsilí se mi spanek zlepšil a teď se budím většinou kolem půlnoci a hned usnu, ale podruhé se zase budím kolem čtvrté hodiny a to už nemůžu zabrat a jenom se převaluju. Denní stacionáře ani lázně bohužel v okolí nemám. Psychiatra beru jako poslední možnost, ale v zásadě se AD nebráním, když mi někdo nabízí pomoc, tak jí příjmu, ale zatím to zkouším svépomocí. Taky zkouším praktikovat mindfulness a musím říct, že to trochu pomáhá. Ono je to zvláštní, myslím, že kdyby nepřišla ta přiblblá myšlenka, tak bych nebyla tam, kde jsem. Když jsem nad tím tak přemýšlela, tak jsem možná už měla takové myšlenky, kde ubližuju sobě nebo ostatním, ale vždycky jsem to nějak hned zahnala a zbagatelizovala, kdežto teď jsem se toho tak lekla a největší chybou bylo asi pátrat, kde se ta myšlenka vzala. Nechapala jsem to, jsem věřící, je to absolutně proti mým morálním hodnotám a vždycky jsem byla člověk, který si naplno užíval přítomnost a teď mě semele takováhle věc…

• Citovat
  • Upravit
2359
21.6.22 20:48

Vtirave myslenky jsou obsese a léčí se u psychiatra, antidepresivy a jinými léky. Lexaurin je sedativum, jako první pomoc na zklidnění, dlouhodobě se nebere.

Lázně se píší u psychiatra jako alternativa hospitalizace (nebo po hospitalizaci), na měsíc, Karlova Studánka, Jeseník, Lipova.

Máš v okolí větší město? Nějaký stacionář by tam měl být. Psychiatr bude vědět.

Jestli budeš potřebovat psychiatra…CDZ centrum duševního zdraví (je tam psychiatr pro rychlou ambulantní pomoc) nebo pohotovostní psychiatrickou ambulanci.

Obsese se tuším? léčí v rámci kbt terapie…fn olomouc, nudz klecany u Prahy, není nutné užívat psychofarmaka. Je to terapeutický pobyt na 6 týdnů, vikendy doma, odpoledne volné. Medikace se tam taky nastavuje…podle přání a stavu pacienta, když je to nutné.
Po této terapii je možné jet do lázní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.6.22 21:00

@jejjej bohužel nebydlím ani u většího města. Vím, že Lexaurin je pěkné svinstvo, ale beru ho opravdu minimálně. Po tom sesypaní jsem už zvládla být týden na pobytu v přírodě se školou a i jet na celý den do Krakova. Nevím, čím to je, ale když jsem někde na novém místě a zaměstnám všechny smysly, tak se cítím, tak jako předtím. Úzkosti zatím tak z 95 % zvládám rozdýchat, i když to někdy je fakt těžké, takže ten lexaurin jsem použila asi jenom 3× ze začátku a jenom po 0,75 mg, tak doufám, že je to na dobré cestě. Jo a taky se odtajňuju, asi není, za co se stydět, věřím, že tu situaci zvládnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
21.6.22 21:03
@Laugh Queen píše:
@jejjej bohužel nebydlím ani u většího města. Vím, že Lexaurin je pěkné svinstvo, ale beru ho opravdu minimálně. Po tom sesypaní jsem už zvládla být týden na pobytu v přírodě se školou a i jet na celý den do Krakova. Nevím, čím to je, ale když jsem někde na novém místě a zaměstnám všechny smysly, tak se cítím, tak jako předtím. Úzkosti zatím tak z 95 % zvládám rozdýchat, i když to někdy je fakt těžké, takže ten lexaurin jsem použila asi jenom 3× ze začátku a jenom po 0,75 mg, tak doufám, že je to na dobré cestě.

Správne dýchání a další…se učí na kbt terapii. Doporučení můžeš dostat od praktického lékaře. Léky užívat nemusíš, to není podmínka pro terapii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí