Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pokud si sama neuvědomuje, že má problém (vcelku velký), tak s tím nehnete. Ideální by byla návštěva psychiatra a možná i léky, i psycholog by nebyl od věci. Jinak zrovna obsese se občas popisují jako „přetlak“. Na vaši mamku toho může být hodně viz. práce, případně rodia, přátelé, nebo by to mohlo způsobovat i dlouhodobé popírání vlastních potřeb (např, mám hodného manžela, dobrou práci, a i když toužím po tom být single a cestovat, tak nikdy nic nezměním). Pokud máte pocit, že něco z toho může být problém vaší mamky, můžete se pokusit ji nenápadně nastínit vlastní zrcadlo. Jinak nevím, to leda by měl člověk za kamráda právě toho psychiatra, či psychologa a ten by si s ní mohl promluvit tak, aby nevěděla, že se ve skutečnosti snaží odhalit příčinu (ale i tak by to bylo zřejmě průhledné). Přeju hodně sil a držím palce
Sry, psychickou nemoc musí někdo diagnostikovat. Podle toho, co píšeš by musela být nemocných většina matek. Spousta mužů bude mít řadu otazníků s tím, jak s nimi matky naložily v dětství. To také souvisí s psychickými nemocemi, deviacemi, fetišemi nebo „dokonalou“ čistotou. Jak je na tom tvůj bratr? ![]()
@Sexynohy píše:
Pokud si sama neuvědomuje, že má problém (vcelku velký), tak s tím nehnete. Ideální by byla návštěva psychiatra a možná i léky, i psycholog by nebyl od věci. Jinak zrovna obsese se občas popisují jako „přetlak“. Na vaši mamku toho může být hodně viz. práce, případně rodia, přátelé, nebo by to mohlo způsobovat i dlouhodobé popírání vlastních potřeb (např, mám hodného manžela, dobrou práci, a i když toužím po tom být single a cestovat, tak nikdy nic nezměním). Pokud máte pocit, že něco z toho může být problém vaší mamky, můžete se pokusit ji nenápadně nastínit vlastní zrcadlo. Jinak nevím, to leda by měl člověk za kamráda právě toho psychiatra, či psychologa a ten by si s ní mohl promluvit tak, aby nevěděla, že se ve skutečnosti snaží odhalit příčinu (ale i tak by to bylo zřejmě průhledné). Přeju hodně sil a držím palce
To co popisujes je naprosto presny. V praci toho ma hodne, prijde domu a musi se postarat o velky dum se zahradou. Ma tedy velmi hodneho manzela, tata je bezvadny. Bratr je chytry. Ma sikovnou vnucku a doufam, ze i me. Pomaham ji, jak jen muzu.
@Tomášek8 píše:
Sry, psychickou nemoc musí někdo diagnostikovat. Podle toho, co píšeš by musela být nemocných většina matek. Spousta mužů bude mít řadu otazníků s tím, jak s nimi matky naložily v dětství. To také souvisí s psychickými nemocemi, deviacemi, fetišemi nebo „dokonalou“ čistotou. Jak je na tom tvůj bratr?
Nemusim byt psycholog, abych poznala, ze neni oki. Znam ji dost dlouho a mam ji prectenou. Opravdu neni normalni prijit domu, svleknout se v predsini a jit se cela umyt. Nakup taky musi projit vodou, vse musi projit vodou nebo otrenim a to si u toho jeste pocita.
Bratr je pohode az je na ni kolikrat hnusnej a ta mi potom vola a stezuje si, jak jsou na ni s tatou zli. Oni ty vyslechi jsou, ale fakt na hlavu no.
@Anonymní píše:
Bratr je pohode …
Já myslel, jestli bratra nenechala matka v dětství kosmeticky upravit, když nesnáší špínu
Ale tehdy to asi nešlo tak snadno…
Pokud bratr přežil dětství vcelku a bez psychických traumat, tak to s tvou matkou tak hrozný nebude a můžeš to pustit z hlavy ![]()
@Anonymní píše:
To co popisujes je naprosto presny. V praci toho ma hodne, prijde domu a musi se postarat o velky dum se zahradou. Ma tedy velmi hodneho manzela, tata je bezvadny. Bratr je chytry. Ma sikovnou vnucku a doufam, ze i me. Pomaham ji, jak jen muzu.
A dokázala by si s tebou udělat hezký večer, třeba víno/čaj a prostě jen tak poklábosit? Popovídat si třeba o snech, třeba říct něco jako, co bys ráda kdyby bylo vše možné… S velkou námahou a hodně častými debatami toho rázu by jí mohl její problém dojít. Kdyby ještě v tomto duchu dokázal občas něco říct tvůj taťka je ta šance opět větší. Zkrátka mluvit o všem co by chtěla, ale vy byste se museli vyhnout veškerým negativně hodnotícím reakcím, Případně ji naprosto vytrhnout z prostředí - to je tedy trochu vabank, někoho ta změna může dorazit, někomu může otevřít oči. Delší dovolená na neobvyklém místě… Ale je fakt, že to je hodně těžké bez toho odborníka. Má vůbec nějaké koníčky, schází se s přáteli? Nebo už ji ta obsese natolik straší, že se nechce „zbytečně vystvait“ nebezpečí špíny apod.?
Je skoda ze tvoja mama neberie lieky. OCD sa da velmi dobre korigovat a pokial je terapia spojena s medikaci, tak clovek moze viest vcelku plnohodnotny zivot bez toho aby likvidoval vsetkych okolo seba.
Jaký náhled na to matka má? Určitě jste o tom mluvily. Dala jste jí najevo, jak vás to ničí a snažila jste se ji přesvědčit k léčbě? I ji musí nesmírně vyčerpávat, jak na tyto věci myslí a provádění těch rituálů, které jí zaberou strašnou spoustu času. Nedala by se motivovat právě tou únavou? Případně vzdalováním se rodiny, kterou tím obtěžuje? Možná si neuvědomuje, jak vás to obtěžuje, děsí a doléhá to na vás a bojíte se, že to propukne u vás nebo to odkouká i vaše dítě.
Je docela dobrá příručka, kterou napsal psychiatr Praško - OCD a jak ji zvládat, viz http://obchod.portal.cz/…e-ji-branit/
Zkuste si to přečíst.
Psychicky nemocných matek, co i zanedbávají a týrají děti jsou tisíce. Pokud třeba mají na emiminu desetitisíce příspěvků, tak se to zanedbávání může projevovat i takto. ![]()
Ahoj. Mam psychicky nemocnou maminku a po dnesku mam pocit, ze se zblaznim taky. Moje mama ma asi obsedantne kompulzivni poruchu. Cely moje detsvi bylo v umyvani vseho, pocitani. Nejvic se boji azbestu a hliny. Je to vycerpavajici, asi ten kdo nezna nepochopi. Nejhorsi jsou debaty, jetli nahodou jsme nebyli tam a tam. Jestli jsme si umyji ruce atd atd. klidne i stokrat denne. Pise to i do zprav na mobil. Nejhorsi je, ze je velmi chytra a pred ostatnima se drzi. Dela narocnou praci, prijde domu a uz to jede. V nedeli jsme byli na veceri a jeste dnes resime, jestli jsem dceru vykoupala a vyprala ji obleceni, protoze tam byl azbest. Uz jsem dospela nemusela bych to resit, mam svou rodinu. Ale je mi mamy lito, koneckoncu i taty a bratra. Jenze ona nic s tim delat nebude, nic ji podle ni neni. Tohle neni vse je toho mnohem vic, ale nemam uz silu to psat. Taky se bojm, abych takhle neskoncila jednou taky. S vekem se zhorsuje. a nebo vsichni skoncime v blazinci.