Psychicky nemocní - jak se učíte?

9304
24.1.22 16:56

Psychicky nemocní - jak se učíte?

Ahojte,
měla bych dotaz na ty z vás, kteří studují/studovali/chtějí studovat s psychickým onemocněním. Já kvůli psychickým problémům nedokončila VŠ (dřív pro mě bylo učení docela ok, protože jsem měla fotografickou paměť). Bohužel shodou okolností jsem o fotografickou paměť přišla. Teď bych chtěla jít ještě něco studovat, ale strašně špatně se mi učí, resp. si nepamatuji vůbec nic. Hrozně mě to trápí, protože mě i baví se dozvídat nové informace a ráda bych něco uměla.
Jak se tedy učíte? Čím si pomáháte? Máte nějaké osvědčené techniky? Zkoušela jsem Lecithin a Piracetam, ale bez efektu. Ginkgo biloba mi kdysi říkali v lékárně, ať ho ani nekupuji, že je to placebo. Chodila jsem kdysi i na trénink kognitivních funkcí.
Pokud tedy máte nějaké osvědčené tipy/rady, co vám pomáhá, tak budu moc vděčná.
Držím palce při studiu a přeji hezký večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.1.22 17:14

Ja jsem studovala s PTSD. Trapily me poruchy koncentrace a snadna unavitelnost. Jinak jsem zadne zmeny oproti stavu pred nepozorovala. Nijak extra jsem to neresila, proste se mi ucilo hur.

• Citovat
  • Upravit
9304
24.1.22 17:22
@Anonymní píše:
Ja jsem studovala s PTSD. Trapily me poruchy koncentrace a snadna unavitelnost. Jinak jsem zadne zmeny oproti stavu pred nepozorovala. Nijak extra jsem to neresila, proste se mi ucilo hur.

Díky moc za odpověď. Já mám právě taky veliké problémy se soustředěním a unavená jsem pořád strašně, i když spím dlouho. A s PTSD jsi studovala VŠ? Dostudovala jsi tedy? To jsi dobrá… Mně se právě učí opravdu o hodně hůř, než před nemocí, ale mám sen jednu školu jít studovat. Začala jsem se už trochu učit na přijímačky, ale je to zoufalé s mým mozkem nyní… Tak uvidím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.22 18:29

Informace získáš i četbou. Můžeš chodit na různé přednášky, konference… nemusíš hned studovat VŠ. Já to sice dala (2 VŠ), ale diagnózu jsem měla potvrzenou až po vystudování. Nepomohlo mi nic…jen to přežít. A to jsem studovala pro svůj zájem, nemusela jsem… Bavilo mě to, ale jen do chvíle, kdy přišla zkouška a nucené drcení informací.

• Citovat
  • Upravit
9304
24.1.22 18:34
@Anonymní píše:
Informace získáš i četbou. Můžeš chodit na různé přednášky, konference… nemusíš hned studovat VŠ. Já to sice dala (2 VŠ), ale diagnózu jsem měla potvrzenou až po vystudování. Nepomohlo mi nic…jen to přežít. A to jsem studovala pro svůj zájem, nemusela jsem… Bavilo mě to, ale jen do chvíle, kdy přišla zkouška a nucené drcení informací.

Díky moc. Já právě hrozně dlouho nic nečetla, ani časopis a teď s učebnicemi ze SŠ válčím. To jsi dobrá, že jsi dala 2 VŠ. Já bych studovat i potřebovala, kvůli nějaké normální profesi, gympl je mi na nic. A jak ti lezlo učení do hlavy, jestli se můžu zeptat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
24.1.22 20:40

@Lollitka Nemám ten problém, ale doporučuji kontaktovat centrum, které se na univerzitě stará o studenty se speciálními potřebami. Každá univerzita má. Pokud máte potvrzenou psychiatrickou diagnózu, můžete využít úpravy už přijímacího řízení, většinou se jedná o navýšení celkového času, přestávky(normálně se během zkoušek nikam odcházet nesmí), vytvoření příjemného klimatu, rozložení zkouškového období a to samé u zkoušek a potom u ukončování studia.
Mátě nárok na úpravy, které vám studium zpřístupní.
Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
24.1.22 20:44
@Pears206 píše:
@Lollitka Nemám ten problém, ale doporučuji kontaktovat centrum, které se na univerzitě stará o studenty se speciálními potřebami. Každá univerzita má. Pokud máte potvrzenou psychiatrickou diagnózu, můžete využít úpravy už přijímacího řízení, většinou se jedná o navýšení celkového času, přestávky, vytvoření příjemného klimatu, rozložení zkouškového období a to samé u zkoušek a potom u ukončování studia.
Mátě nárok na úpravy, které vám studium zpřístupní.
Držím pěsti.

Díky moc, diagnózy mám potvrzené, vím, že univerzita má centrum, kde pomáhají lidem se speciálními potřebami, kontaktovala jsem tam už jednu pracovnici s dotazem kdysi, ale jinak já na sebe moc nechci upozorňovat a nechci nějaké modifikace. I když celková doba navýšení času na přijímačkách by se mi hodila. Ale díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
24.1.22 20:47

@Lollitka Neboj se využít ty možnosti, na které máš právo. Není to upozorňování na sebe. Studentů se SVP je v dnešní době hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
24.1.22 23:35

Deprese se mi projevovala už na gymplu v lehčí podobě, hlavně v podobě trémy před písemkami z některých předmětů, mívala jsem výpadky a taky jsem měla tendenci panikařit před písemkama, dost jsem trpěla. Mívala jsem na vysvědčení dvojky a trojky, někdy i čtyřky, ale bylo to vydřené, nebýt deprese nebo kdybych ji začala dřív léčit, určitě jsem mohla mít lepší známky. Na VŠ to bylo lepší, stále jsem nebrala žádné léky, ale učení mi nepřišlo jako permanentní stres jako na gymplu. Akorát jsem teda nechodila na brigádu, to až ve 3. ročníku. Léky jsem začala brát pár dní před bakalářskými státnicemi. Na navazující studium už jsem šla v době léčby a známky se mi ještě zlepšily, dotáhla jsem to i na prospěchové stipendium a červený diplom. Žádný individuální plán kvůli speciálním potřebám jsem neměla, nenapadlo mě to. Pokud VŠ potřebuješ, můžeš to toho jít a využít ty možnosti lidí se speciálními potřebami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
25.1.22 17:44
@Pears206 píše:
@Lollitka Neboj se využít ty možnosti, na které máš právo. Není to upozorňování na sebe. Studentů se SVP je v dnešní době hodně.

Díky moc, já jen nechci, aby ve škole věděli, jakou mám diagnózu. Ale dnes jsem to řešila se sociálním pracovníkem, tak ještě uvidím, jestli zažádám, nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
25.1.22 17:48
@whitemirror píše:
Deprese se mi projevovala už na gymplu v lehčí podobě, hlavně v podobě trémy před písemkami z některých předmětů, mívala jsem výpadky a taky jsem měla tendenci panikařit před písemkama, dost jsem trpěla. Mívala jsem na vysvědčení dvojky a trojky, někdy i čtyřky, ale bylo to vydřené, nebýt deprese nebo kdybych ji začala dřív léčit, určitě jsem mohla mít lepší známky. Na VŠ to bylo lepší, stále jsem nebrala žádné léky, ale učení mi nepřišlo jako permanentní stres jako na gymplu. Akorát jsem teda nechodila na brigádu, to až ve 3. ročníku. Léky jsem začala brát pár dní před bakalářskými státnicemi. Na navazující studium už jsem šla v době léčby a známky se mi ještě zlepšily, dotáhla jsem to i na prospěchové stipendium a červený diplom. Žádný individuální plán kvůli speciálním potřebám jsem neměla, nenapadlo mě to. Pokud VŠ potřebuješ, můžeš to toho jít a využít ty možnosti lidí se speciálními potřebami.

Ahoj, díky moc. To tě tedy obdivuji, že jsi to s depresemi vše dala. Já na červený diplom měla najeto na minulé VŠ, ale teď se spokojím asi s čímkoliv, hlavně to udělat. Nesmím na sebe klást takové nároky. A s léky je ti tedy lépe? To mě mrzí, že ses tak dlouho trápila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
25.1.22 17:48
@Lollitka píše:
Díky moc, já jen nechci, aby ve škole věděli, jakou mám diagnózu. Ale dnes jsem to řešila se sociálním pracovníkem, tak ještě uvidím, jestli zažádám, nebo ne.

Tvoje diagnóza podléhá tajemství a máme poměrně přísné GDPR
Určitě se nikdo nedozví, proč máš konkrétní úlevy, pokud to sama neřekneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
25.1.22 17:56
@Lollitka píše:
Ahojte,
měla bych dotaz na ty z vás, kteří studují/studovali/chtějí studovat s psychickým onemocněním. Já kvůli psychickým problémům nedokončila VŠ (dřív pro mě bylo učení docela ok, protože jsem měla fotografickou paměť). Bohužel shodou okolností jsem o fotografickou paměť přišla. Teď bych chtěla jít ještě něco studovat, ale strašně špatně se mi učí, resp. si nepamatuji vůbec nic. Hrozně mě to trápí, protože mě i baví se dozvídat nové informace a ráda bych něco uměla.
Jak se tedy učíte? Čím si pomáháte? Máte nějaké osvědčené techniky? Zkoušela jsem Lecithin a Piracetam, ale bez efektu. Ginkgo biloba mi kdysi říkali v lékárně, ať ho ani nekupuji, že je to placebo. Chodila jsem kdysi i na trénink kognitivních funkcí.
Pokud tedy máte nějaké osvědčené tipy/rady, co vám pomáhá, tak budu moc vděčná.
Držím palce při studiu a přeji hezký večer.

Já studuju třetím rokem na přírodovědecké fakultě, je to dost náročné studium. První rok byla hračka, ale v druháku, během online výuky jsem začala pociťovat ztrátu motivace por pokračování ve studium, nemohla jsem se soustředit, odprokrastinovala jsem mnohé zkoušky. A teď to vypadá na ADHD, zatím na něj beru Elontril, ty změny v myšlení jsou úžasné. Sice mám pořád problémy s prokrastinací, ale soustředění je mnohonásobně lepší.

Bez léků doporučuji koukat na videa o učení, hlavně mind maps a zkusit se v tom zdokonalit. Jinak během čtení pomáhá se ptát na otázky, dávat si spoustu věcí do vztahů (proč to spolu souvisí, atd) a hlavně nákresy, ty mi pomáhají nejvíc. Když počítám do chemie, musím si kreslit i ty pitomé baňky, abych se v tom lépe zorientovala 😂 nevím, proč to tak mám, ale dost mi to pomáhá.
Snad tento sloh pomůže 🙂 kdyby cokoliv, piš, ráda poradím nebo si nechám poradit od jiných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
25.1.22 18:38
@Pears206 píše:
Tvoje diagnóza podléhá tajemství a máme poměrně přísné GDPR
Určitě se nikdo nedozví, proč máš konkrétní úlevy, pokud to sama neřekneš.

Díky, já vím, že se to např. spolužáci nedozví, pokud to neřeknu sama, ale bude to vědět někdo na studijním, nebo děkan, nebo proděkan pro studijní záležitosti, nebo tak někdo… To asi ano, že? Někde se ta diagnóza musí uvést, aby člověk měl nárok na úlevy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
25.1.22 18:42
@je_to_tamta píše:
Já studuju třetím rokem na přírodovědecké fakultě, je to dost náročné studium. První rok byla hračka, ale v druháku, během online výuky jsem začala pociťovat ztrátu motivace por pokračování ve studium, nemohla jsem se soustředit, odprokrastinovala jsem mnohé zkoušky. A teď to vypadá na ADHD, zatím na něj beru Elontril, ty změny v myšlení jsou úžasné. Sice mám pořád problémy s prokrastinací, ale soustředění je mnohonásobně lepší.Bez léků doporučuji koukat na videa o učení, hlavně mind maps a zkusit se v tom zdokonalit. Jinak během čtení pomáhá se ptát na otázky, dávat si spoustu věcí do vztahů (proč to spolu souvisí, atd) a hlavně nákresy, ty mi pomáhají nejvíc. Když počítám do chemie, musím si kreslit i ty pitomé baňky, abych se v tom lépe zorientovala 😂 nevím, proč to tak mám, ale dost mi to pomáhá.
Snad tento sloh pomůže 🙂 kdyby cokoliv, piš, ráda poradím nebo si nechám poradit od jiných.

Díky moc, tak to jsi dobrá a studuješ v Praze na PřF? Já ji taky zvažovala, zejména obor molekulární biologie a biochemie organismů… ale nejde to kombinovaně a já už nemám sílu chodit do školy každý den. A taky už jsem starší… Jinak Elontril jsem taky brala, ale zvláště mi nepomohl.
Díky moc za ty tipy na učení, myšlenkové mapy jsou super, to máš právu, to jsme se učili na jednom kurzu. Jinak ty obrázky jsou dobrý nápad, to zkusím. Protože já si dřív přečetla text a pak jsem ho celý přeříkala nazpaměť, to mi ale přestalo fungovat, tak musím hledat jiné techniky.
Díky a ať se daří ve studiu a nejen v tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze