Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Anonymní píše:
Ahoj holky,tak jsi jdu zas pro radu.Už nevím co mám dělat.Začalo to tak před 2 měsíci:když mám jít někam ven z bytu,začne mi být špatně,zpočátku jsem venku chytala průjem,teď už došlo i na zvracení.Prostě sotva co vytáhnu paty z baráku,je zle.Cesta autobusem byl horor,myslela jsem že tam všechny obhodímPořád jsem si říkala,že to bude nějaký přechodný stav,že to bude lepší.Ale dneska už mi došla trpělivost.Naplánovala jsem si s dcerkou doktora a ještě před tím došla na poštu,která je od baráku minutu.Samozřejmě se doktor nekonal,protože mi zas začalo být zle,sotva jsem doletěla z pošty domu
Zažily jste to někdo?Moc díky za odpovědi
Taky jsem to měla, skončila jsem u psychiatra s diagnozou panická porucha… ![]()
a kde bydlíš?U fukušimy?
(to byl samozřejmě vtip)
Nejsi na něco alergická?Co ovzduší jaké u vás je?Nebo tlak?Doma s otevřenejma oknama nemáš problém?
A jak ti byva spatne? Jakoze opravdu na zvraceni, nebo se ti sevre cely hrdlo strachem? Mota se ti hlava, zalehaji usi?
Regulérně bliju,ale doma mi takhle není,jenom venku,už si fakt připádám jak nějaký blázen
Anonymní píše:
Regulérně bliju,ale doma mi takhle není,jenom venku,už si fakt připádám jak nějaký blázen
a nemáš z něčeho strach?
No a bojíš se venku, nebo prostě jdeš normálně bez strachu ven a je ti špatně z ničeho nic?
No těsně před tím než vyjdu mi začne být divně a pak už to jede.Já nevím,spíš už mám strach z toho abych se nepoblila před lidma a pak když už teda někam mám jít,tak si to vsugerovávám,že mi zas určitě bude špatně,fakt děs
No většinou to je, že máš třeba strach z lidí, z bakteríí, z mhd, z otevřeného nebo naopak uzavřeného prostoru, z něčeho a je taková panika, že může být i špatně. Nestalo se ti něco před těma 2 měsíci, nějaký negativní zážitek? Nejsi těhotná, nemocná? Alergická, nesmrdí ti třeba autobus?
Nechci hned malovat certa na zed a preju ti, at je to pouze fyzicky problem, ale podle me je to panicka uzkostna porucha - agorafobie a socialni fobie, atd., priznaky k tomu ukazuji..
Nejhorsi je dostat se do zacarovanyho kruhu, kdy se bojis, ze ti bude blbe a ohodis ty lidi a uz se ti zacne delat blbe PREDTIM nez ti vubec blbe je
A pak uz z toho fakt nejde ven…
Pokud je to tohle, neni to sranda, ja mam PUP uz 9 let, s vetsim ci mensim zlepsenim, nenech to dojit daleko a opravdu navstiv psychiatra a psychologa, nejlepsi je na krizovku nejake krizove centrum, kde te seznami s tim, co to je a daji ti popr. neco na uklidneni a pak doporucuju psychoterapii…
Spoustece jsou opravdu ruzne, neco z minulosti, z detstvi, blby zazitek, nebo opravdu normalni stav, kdy se ti venku udelalo blbe (mezi lidma, v autobuse, v tehotenstvi, drogy…) a ty se ted bojis, ze se to stane znova a uz si to vsugerovavas a samozrejme se to stane.....
Takze drzim palce AT TO NENI TOHLE a at to brzo prejde!!!!!
teď mi spíš dochází,že to mám v uzavřených prostorech,kde jsou lidi.nemám problém s navazováním vztahu ani nic podobného.Těhotná ani alergická nejsem
No tak to klidne muze byt ono, ja nesnasim proste prostor, ze ktereho nemam uniku (zacalo to metrem a pokracovalo tramvaj, bus, CSAD bus atd, vlak neva, tam je chodbicka a zachod a muzu se projit
)..
Nesnasim, ze jsem mezi lidma, ktery na me cumej a ja pred nima muzu omdlit/pozvracet se/spadnout atd.. Proste jsem magor
![]()
Pruser prave je, kdyz se mi to z toho metra (ja mela blbej zazitek v metru za povodni v Praze) rozsirilo na vsechno a z tech uzavrenych prostor i treba do restaurace plny lidi, na koncert plnej lidi, na postu (kde ceka hodne lidi, zadnej vzduch a musis stat ve fronte) a do supermarketu, to byly chutovky …
Takze fakt doporucuju pokud se z toho nedokazes dostat sama (cviceni, dychani, nejake „odvadeci“ techniky, jako ze myslis na neco, ctes si, pises sms…), tak vyhledat pomoc…
Anonymní píše:
No těsně před tím než vyjdu mi začne být divně a pak už to jede.Já nevím,spíš už mám strach z toho abych se nepoblila před lidma a pak když už teda někam mám jít,tak si to vsugerovávám,že mi zas určitě bude špatně,fakt děs
Tohle se dá léčit u psychologa či psychiatra. Četla jsem hezkou knížku od Viktora Frankla, kde popisoval podobné případy a jejich léčbu paradoxní intencí. Držím palce ať tě to brzy přejde ![]()
ZelvaVeruna:
Přesně,fronta v obchodě,na poště,v hospodě to přechází po 2 pivech
Ale už mě to fakt otravuje,už jsem přemýšlela,že jestli by to takhle mělo pokračovat napořád,radši si hodím mašli.Je to hrozné,kdo nezažil,nepochopí
Nevím, jestli poradím, ale maminka kamarádky musela kvůli podobným stavům opustit zaměstnání a zůstat jako žena v domácnosti. Prý se opravdu může jednat o panickou poruchu nebo druh fobie…Není to žádná hanba se svěřit psychologovi. Je lepší věc podchytit hned v začátku, ať víš, na čem jsi a pracovat na zlepšení stavu. Držím paleček ![]()
Ahoj holky,tak jsi jdu zas pro radu.Už nevím co mám dělat.Začalo to tak před 2 měsíci:když mám jít někam ven z bytu,začne mi být špatně,zpočátku jsem venku chytala průjem,teď už došlo i na zvracení.Prostě sotva co vytáhnu paty z baráku,je zle.Cesta autobusem byl horor,myslela jsem že tam všechny obhodím
Pořád jsem si říkala,že to bude nějaký přechodný stav,že to bude lepší.Ale dneska už mi došla trpělivost.Naplánovala jsem si s dcerkou doktora a ještě před tím došla na poštu,která je od baráku minutu.Samozřejmě se doktor nekonal,protože mi zas začalo být zle,sotva jsem doletěla z pošty domu
Zažily jste to někdo?Moc díky za odpovědi