Psychomotorický vývoj devítiměsíční

1096
18.3.14 11:50

Psychomotorický vývoj devítiměsíční

Hoj maminky, chtěla jsem si jen tak ze zvědavosti ověřit, co říkáte na články, jako je tento. http://www.maminkam.cz/…ok-1-mesic-9 Podle mě mám moc šikovnou holčičku které bude za týden 9 měsíců, ale tady v tom článku mi přijde, že toho „požadují“ opravdu hodně. Juditka leze po čtyřech velmi pěkně a rychle cca 3 týdny, upuštěný předmět hledá, ke hračce se snaží dostat a začala si asi před třemi dni velmi neobratně pokoušet stoupat. ALE: nesedí, ani sama ani posazená (kácí se dozadu, nechápe co po ní chci, nechce ohnout nožky), rozhodně by chvíli nestála bez opory, má co dělat i s oporou, nechodí kolem nábytku, nedělá paci paci ani pápá, i když jí učím snad od narození, neukazuje. Slabikuje mnoho slabik, říká mimo jiné mamamama, poslední dobou hodně když je u mě, ale nejsem si uplně jistá souvislostí, občas to brebentní i jen tak. Umí teda poslat (spíš hodit) míček zpátky, což uváděj jako pokročilou schopnost, a zaznamenala jsem jakousi snahu postavit kostku na jinou, ale jako v tom sezení, stavění, paci paci…není nějak moc pozadu, co myslíte? Nebo mě uklidníte, že ten článek přehání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13837
18.3.14 11:54

Tak dcera podle článku uměla jen komunikovat prostřednictvím gest a zvuků, víc nic. Tehdy se mi zdála ok, dnes taky. ještěže jsem žádné články nečetla, by mne kleplo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
18.3.14 11:58

@Rezii Syn na 9,5 měs. chodil sám a přesto bych ho ve srovnání s článkem mohla považovat za opožděného :lol: (a to ve více jiných bodech). To chce klid, však uvidíš, děti se vyvíjí skokově, co neumí dnes, za týden už může být samozřejmostí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7022
18.3.14 11:59

V devíti mesících je duležité práve to lezení po čtyřech posiluje tím všechny duležité svaly pro zprávnou chuzi..stání a sezeni zatím neřeš to je jeste čas..ona nebude sedět hned prvne a vzpřímeně..ale prvne třeba na kolínkách pak jedna nožka dopředu jedna dozadu,,nebo šíkmým sedem a teprva až pak rovne

Příspěvek upraven 18.03.14 v 12:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
18.3.14 11:59

Ahoj! Vůbec se nenech znervóznět podobnými články.

Sedět samy děti začínají, až když natrénují lezení po čtyřech a z pozice na čtyřech se přes bok posadí.
Rozhodně ji do sedu ani do stoje nedávej, dokud to sama neudělá.

Nespěchej na ni, je moc šikovná! Každé dítě má své tempo, tak buď trpělivá a nech ji, ona sama to ve svůj čas zvládne. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14030
18.3.14 12:03

Zrovna dneska jsem se zamýšlela podobně u článku http://www.mamaaja.cz/index.cfm?…

Malé je 8,5m - neleze, ale plazí se jako drak, poslední cca dva týdny občas péruje na čtyřech. Nesedí, nestojí, nechodí. Míček posílá (hází) zpátky - kutálet si vydržíme pět minut :), říká bába, nenene, buuu atd., ale máma ani táta ještě nezaznělo. Paci paci dělá od cca 6m, ale jen když chce.
Za hračkou se vydá, když jí dám hrneček (učící), zvládne se napít, slovu „ne“ si myslím, že rozumí, klešťový úchop dělá, kostky nestaví, ale bourá bravurně :lol: Dle těch článků je moje dítě (taky) brzda :) Ale souhlasím s tím, že vývoj probíhá skokově, takže co je dnes, může být za týden úplně jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941
18.3.14 12:03

@Rezii Nenech se těmi tabulkami a články rozhodit. ;) Podle mě je tvoje malá moc šikovná. Každé dítko je jiné. Moje dcerka např. výborně mluví a chápe - v 8 měsících spojovala slabiky, říkala je vědomě, uměla pá pá a na paci paci věděla, že má tleskat do rytmu. V roce už používala slov asi 10, ukazovala „toto“ že něco chce, pila ze sosacího hrnečku, zkoušela sama jíst lžičkou, věděla jak dělá asi 5 zvířat a uměla to napodobit…ALE…nechodila, ba dokonce v 10 měsících jsme byli rádi, že vůbec lezla. Jí se prostě nechtělo. Sedět absolutně vůbec - to jedině obskládaná polštářema a i tak se nám hroutila do všech stran, lézt - jak jsem psala až od 10 měsíců, chodit za dvě ruce až od 11měsíců, samostatně chodila až v 15 měsících. ;)
Zkrátka v čem jedno vyniká, druhé pokulhává, ale zase exceluje v něčem jiném. ;)
Nedělej si hlavu, všechno je v pořádku. To, u čeho máš pocit, že by vám mohlo jít líp, dělej víc a to co malá zvládá nijak zvlášť dramatizovat nemusíš. ;)

Příspěvek upraven 18.03.14 v 12:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18259
18.3.14 12:04

Vubec takovyhle clanky necti, je to kravina, zachvilku budou nekde psat, ze dite v pulroce ma umet nasobilku… :roll: Je dobre, ze mala leze po 4rech, je to dulezite kvuli svalum a pateri a i na mozek a dalsi veci prijdou, treba ze dne na den…uvidis…tak klid :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
18.3.14 12:05

@Zizalka jsem už trošku na prášky z krmení na klíně:) špatně papá, zmítá s sebou, a když jsem to párkrát opravdu v nouzi vyzkoušela ve vysoké sesli, kde jí teda ale musím posadit, šlo to hned mnohem líp. ale vím že se nemá, tak jsem udělala jen opravdu asi tříkrát a čekám, než si sedne…ááách jo:) jinak díky za uklidnění!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14030
18.3.14 12:07
@Rezii píše:
@Zizalka jsem už trošku na prášky z krmení na klíně:) špatně papá, zmítá s sebou, a když jsem to párkrát opravdu v nouzi vyzkoušela ve vysoké sesli, kde jí teda ale musím posadit, šlo to hned mnohem líp. ale vím že se nemá, tak jsem udělala jen opravdu asi tříkrát a čekám, než si sedne…ááách jo:) jinak díky za uklidnění!

Proto máme polohovací židličku, takže ji mám v „lehátku“ spíše než v židličce, na klíně to musí být boj :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25406
18.3.14 12:09

Tak jsem si myslela, že mám šikovnou holčičku a teď koukám, že je nějaká zabržděná… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7022

@Rezii já krmila v houpátku v polosedu a hodne maminek co znám krmí ve vajíčku v autosedače

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518

:hug: S prvním dítětem jsem sice měla čas si občas něco přečíst, ale zase jsem doma neměla internet. Když se pak narodil druhý, net jsem měla, ale fakt ne čas. A mám pocit, že i přesto z nich vyrostli moc šikovní a hodní kluci (no ikdyž :roll: :cert: :mrgreen: ). Přestože - mimochodem - mladší syn byl již v půl roce dle neuroložky silně zaostalý (plně chodit a běhat začal až skoro ve 20 měsících.) CCa v roce a půl jsem jí vyměnila - druhý neurolog konstatoval, že syn je šikovný, že nevidí žádný neurologický problém - jen je holt líný - chodit. Vyměnili jsme Vojtovku za úplně jiné hravější cvičení (posilování) a týden od týdne byl lepší a lepší. Tuhle, když byl brácha u zápisu do školy, tak si bokem hrál - a zvládl drtivou většinu úkolů pro předškoláky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941

@Hřiběnka Jj, ty polohovací židličky jsou špička. :palec: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25406
18.3.14 12:11

@Rezii NAše malá, když ji posadím, tak sedí krásně, pevně… ale sama si taky ještě nesedla. Ale do jílední židličky ji posazuju už asi týden, prootže jinak nebylo možno ji nakrmit (nemáme polohovací). V autosedačce se tak propínala, že byla schopná vypadnout… a takhle se krásně nají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí