Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jkra píše:
Vždyť studuje, ne? To.bych chtěla pomoc, brigádu, ale ne příspěvky.
já to pochopila tak, že už dostudovala
pokud už nechce být dítě/student ale dospělá osoba a půjde do práce, tak by se měla podílet jak prací, tak penězi. Pokud půjde dál studovat, a jen brigádničí, tak bych po ni chtěla alespoň to pokračování v domácích pracech, které jak jsem pochopila do nedávna normálně dělala…
Zakladatelka psala, že pokračuje na VS? to se omlouvám, to jsem přehlédla…
@BohunkaP to jsou zase spekulace, jak víš, že to bylo v nervech a chaoticky a na poslední chvíli? A jestli madam není schopná a ochotná se ani postarat o svého psa, tak se zakladatelce vůbec nedivím, že už toho má dost.
@Freesia píše:
@BohunkaP to jsou zase spekulace, jak víš, že to bylo v nervech a chaoticky a na poslední chvíli? A jestli madam není schopná a ochotná se ani postarat o svého psa, tak se zakladatelce vůbec nedivím, že už toho má dost.
Nevím - proto jsem taky napsala „zřejmě“ ![]()
Dost toho klidně mít může - ale opět, to je její problém, že takovou situaci doma dopustí. Tahle pravidla měli mít doma nastavená už několik let, okamžikem osmnáctých narozenin by se na tom přece nemělo vůbec nic změnit… ![]()
@BohunkaP slova zřejmě, asi a nějaké negativní nebo zavádějící slovní spojení, to je takový zvyk bulváru, no. ![]()
Ale situace prostě taková je a zakladatelka se ptá, jak ji řešit, to je účel diskuse. Tím, že se poukazuje na to, že to tak neměla nechat zajít se přece nic nevyřeší, když už ten stav nastal.
Příspěvek upraven 21.07.23 v 10:24
@BohunkaP ale oni to nastavené měli. Dle toho co píšeš zakladatelka i dcera fungovala. Jen pak přišla nemoc, maturita a přítel a je to jinak.
@Keyllah ano, psala že jde na VŠ.
Pokud by na VŠ nešla a šla pracovat, tak je nejjednodušší cesta se osamostatnit se.
@Freesia píše:
@BohunkaP ale situace prostě taková je a zakladatelka se ptá, jak ji řešit,to je účel diskuse. Tím, že se poukazuje na to, že to tak neměla nechat zajít se přece nic nevyřeší, když už ten stav nastal.
No však ano - i to jsem napsala
Měla se s ní jasně domluvit předem - odjezd na dovolenou není žádná nečekaná událost, takže měla včas proběhnout domluva, co je potřeba udělat, kdo udělá co a do kdy to musí být hotovo.
@hani28 nás je doma 5-8, záleží kdo tady spí. A jen uvařit je na několik hodin. Pověsit prádlo 9kg pračky taky něco zabere ( máme minimálně 1 denně), sušička taky něco zabere, uklidit 5/6+ kk, 2× koupelna, 2× WC taky nějaký čas zabere. Jen nákup pro tuhle smečku pokud ho nenaklikám je na +- 2-3 hodiny na týden. Ono se to nezdá, ale naskoče to.
Zahrada, nemusí plet ale nějaká práce jako posekat, dřevo, hrabat listí se musí. Už jen proto aby si kam měli lehnout
venku.
@PaníBovaryová píše:
Vyrok " co kdybys aspon vytrela" totiz jasne indikuje, ze ji to zadavas naposledni chvili.
Tak takový výrok bych já i můj puberťák vyhodnotili, že zadavatel má s námi problém a snaží se nám jen narychlo znepříjemnit život, ne že je skutečně nutné vytřít.
@Freesia píše:
@hani28 no ale přece se nejedná jen o praní a šúrování bytu. Musí se třeba i nakoupit a rodinný nákup neuděláš za pět minut. Hele, já si to kdysi stopovala a plnou pračku na 7 kg prádla (prádlo pěti lidí) věším tak 15 - 20 minut. A nádobí po obědě opravdu neumyješ a neuklidíš za 5 minut. Ono se to naskládá. Copak je čas rodiče nějak méně cenný než čas 19 leté slečny? Jak bys tedy řešila takovéto zneužívání dobroty ostatních členů rodiny?
I v občanském zákoníku je paragraf, který to řeší - něco v tom smyslu, že každý člen domácnosti se na chodu domácnosti podílí podle svých možností a schopností.
Jasne ale porad musi ten cenik/rozpis rozdelit spravedlive vsem. Vcetne manzela. Ne ze dcera ma uklizet denne 90 minut aby si vydelala na to, ze tam muze bydlet - to by pak takto museli vydelavat i ti sourozenci co jeste nemeli 18.
@BohunkaP a jak víš že neproběhla diskuze?
Navíc i kdyby neproběhla, tak snad nejedou poprvé na dovolenou a člověk ví že před dovolenou dělají, musí se… pokud v té rodině 19 let žije. To asi v 19 letech nezažívá poprvé. Ono se taky stačí zeptat rodičů, jestli se to hodí vypadnout, nebo je potřeba něco…
Příspěvek upraven 21.07.23 v 10:32
@kaja00 píše:
Domluvila bych se s ní na jedné povinnosti, kterou bude dělat pouze ona (nebo více povinností, jak se dohodnete). Ona bude mít volnost to udělat kdykoliv během týdne např. (např. koupelna, wc) a udělá to až bude moci.
Přesně tak dala bych jí závazné povinnosti. Já nesnášela, když mamka zavelela a zrovna když se chtělo jí, tak se muselo něco dělat. Byla jsem pak mnohem radši, když jsem měla své povinnosti a plnila je, kdy jsem uznala za vhodný. Samozřejmě v rámci daného časového úseku nebo deadlinu.
@BohunkaP Odjezd na dovolenou byla jen jedna věc z mnoha. A mimochodem snad i dcerunka věděla, že se odjíždí na dovolenou, ne? V devatenácti snad už aspoň rámcově vím, co odjezd na dovolenou obnáší. Pokud chce požívat výhody dospělosti, tak ať také převezme zodpovědnost. I když chápu, že spousta lidí i v dospělosti čeká, až je někdo zaúkoluje. ![]()
Nicméně celý problém chápu tak, že slečna se celkově nepodílí na chodu domácnosti, parazituje na dobrotě ostatních a využívá domácí servis bez toho, aniž by sama byla ochotná se sama čímkoliv přičinit.
Jinak pokud by odmítala mít i ty své povinnosti, tak bych asi přistoupila na to, že nechceš pomáhat fajn, chceš žit jako v hotelu, tak ale prostě budeš dávat xy peněz za každou činnost, kterou odmítáš dělat a mladší sourozenci si můžou třeba přivydělat, když budou dělat její práci.
@hani28 pokud vím, tak mladší sourozenci se na chodu domácnosti podílí tím, že pomáhají. Těm není potřeba nic rozpočítávat.