Puberta v 19 letech - pomáhání doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21381
21.7.23 11:27
@Freesia píše:
@PaníBovaryová myslím, že to není zcela přesný příměr, protože slečna si nedělala žádnou svou práci nebo alespoň jsem pochopila, že šla ven za zábavou. Jinak v začátcích v zaměstnání, pokud jsem měla svou práci hotovou, tak ano, normálně jsem šla za nadřízeným a řekla, že mám hotovo, co mohu dělat dál. Na tom přece není nic ponižujícího. A vždycky to přinejmenším udělá dobrý dojem, když nic jiného. Postupem času jsem už obvykle tolik vytížená, že se už téměř nestává, že nemám co dělat. A pokud taková situace nastane, aspoň si konečně uklidím na stole. Nicméně, pokud se stane, že někde něco hoří a je potřeba zabrat, tak klidně kolegyni nabídnu, že jí pomůžu. A ona pak zase někdy pomůže mně. Pokud by mě ale kolegyně využívala jednostranně, to bych určitě nijak vstřícná nebyla. Nebo když přijde s něčím nečekaným nadřízený, tak se určitě snažím vyjít vstříc.

promiň, ale popisuješ úplně jiné situace v práci, a tady mi vkládáš něco o ponižujícím pomáhání, co jsem nikdy neřekla.
Vyštěknout na někoho úkol na poslední chvíli, co běžně není jeho náplní práce, a pak se rozčilovat, že ho to samo nenapadne, je manažerské selhání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
21.7.23 11:35

@PaníBovaryová dcera je dospělá, nebo se tak chce chovat a je součástí té domácnosti, takže by mohla fungovat i na bázi zeptám se, sama udělám.

Ono to pak i záleží na dítěti.
Nedávno jsme byli pryč. Doma dítě s drahou polovičkou. Nejen že je napadlo udělat ( i nám) večeři, sundat prádlo ( večer ),.tak ještě volali v kolik to jako přijedeme. Dítě nám šlo naprosto se psy, je venčit.
Prostě jsou součást a já nejsem generál ( dráp). Ne u dospělých dětí, které se dospělé chtějí chovat a jsou součástí celku.

Příspěvek upraven 21.07.23 v 11:37

• Citovat
  • Upravit
zmrzlik
21.7.23 11:36
@Anonymní píše:
Tohle byla výjimečná situace než jsme jeli má dovolenou, me čekalo vaření pečení, nákup a úklid, praní a balení a ona vstala v 10 a řekla že jde pryč. Tak už mi ruply nervy..protože ono se to fakt samo neudělá.
A jo beru ji jako dospělou, jen se tak poslední dobou nechová.

Já ti rozumím. :hug: Mám to doma podobný. Drž se a vyžaduj po dceři at pomáhá. U nás se to teď taky řešilo, nejsem otrok :cert: A umýt nádobí nebo zamést je neznici. Kdyby bydleli sami platili by najem a stejně by si po sobě museli uklidit.Ta malá pomoc doma jim neublíží.

• Citovat
  • Upravit
21381
21.7.23 11:41
@kocourGarfield píše:
@PaníBovaryová dcera je dospělá, nebo se tak chce chovat a je součástí té domácnosti, takže by mohla fungovat i na bázi zeptám se, sama udělám.

Nedávno jsme byli pryč. Doma dítě s drahou polovičkou. Nejen že je napadlo udělat ( i nám) večeři, sundat prádlo ( večer ),.tak ještě volali v kolik to jako přijedeme. Dítě nám šlo naprosto se psy, je venčit.
Prostě jsou součást a já nejsem generál ( dráp). Ne u dospělých dětí, které se dospělé chtějí chovat a jsou součástí celku.

je to dráb, ne dráp :D Však v pořádku, nejspíš se ke svým dětem a jejich volnému času chováš s respektem a tak to má být :nevim: Tady u zakladatelky to ale nevidím. Jak tady psal matt - každá si z té dceřiny dospělosti vybírá, co se jí hodí. Včetně zakladatelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
21.7.23 11:41
@kocourGarfield píše:

No ono to ty deti odkoukaji od rodičů, a tady zjevně otec k ničemu, matka mu posluhuje, jediné co mohla dcera odkoukat je že stačí ležet na gauči a jsi v pohodě, angažuješ se a jsi na nervy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
21.7.23 11:46

@PaníBovaryová z drab mám x te Drábek;) měla jsme to lépe napsat. Máš
pravdu.

Moje reakce byla na to, že to dítě v 19 nenapadne.

• Citovat
  • Upravit
3998
21.7.23 11:51
@Anonymní píše:
Ano přestala..protože nemá čas.. 8o
Dřív úplně zlaté dítě. Fakt tomu nerozumím.

Synovec měl v tomhle věku taky takovej šílenej zásek. Došlo to tak daleko, že ho ségra na tři měsíce vyhodila z baráku a mohl se vrátit jen za jasně daných podmínek. Ještě rád se vrátil a od té doby sekal latinu. Před tím ale žádné domluvy nepomáhaly a dodnes nebyl schopen říct, čím to vlastně bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
21.7.23 14:09
@Freesia píše:
@Sisika9 ano, to je přesně ono. Pokud bychom se bavili, že jedna osoba má vše v domácnosti organizovat a druhý dělá jen úkoly, přičemž ty úkoly dělá padesát na padesát s osobou, která organizuje, tak ta organizující osoba fakticky dělá 75 % práce a neorganizující osoba pouze 25 %. Můžete si procentuálně rozpočítat na kolik osob chcete. Je to takové zjednodušení a každý ať si to napasuje na sebe. A pokud dcera nemá nic organizovat, tak by měla být alespoň ochotná a vstřícná se doma nějak přičinit alespoň tolik, kolik využívá zázemí domova. To je ten problém. Zakladatelka psala, že dříve to fungovalo, pak nastaly určité situace a je to jinak. Dcera neplní ani ty povinnosti, které dříve dělala jaksi automaticky nebo o kterých ví, že se dělají a že je prostě někdo udělat musí a které byly již rozdělené.
Jak už jsem psala, je potřeba v klidu si sednout, vyjasnit si, co kdo očekává, jak co ne/funguje, jak co fungovat bude a jak toho dosáhnout.
Ale to je jen jedna věc, druhá věc je, aby se dohody dodržely a když ne, co potom s tím, co navrhuješ, když dohody nefungují?

Nezapomen, ze dcera organizuje taky - zmanegovala dalsi podrizene (sourozence), a prevedla na ne ukoly, aby se mohla venovat rozvoji svych soft love skills :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
21.7.23 14:48

@PaníBovaryová ty jsi začala příměry s prací a můj příspěvek byl o tom, že se i v práci se mohu zajímat o to, co je potřeba udělat, byť moji práci mi zadává a organizuje můj nadřízený. To je celé. Se zaměstnancem, který nic nedělá a jen využívá výhody zaměstnání, by se pravděpodobně v jakékoliv firmě brzy rozloučili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56113
21.7.23 15:04
@kocourGarfield píše:
@hani28 nás je doma 5-8, záleží kdo tady spí. A jen uvařit je na několik hodin. Pověsit prádlo 9kg pračky taky něco zabere ( máme minimálně 1 denně), sušička taky něco zabere, uklidit 5/6+ kk, 2× koupelna, 2× WC taky nějaký čas zabere. Jen nákup pro tuhle smečku pokud ho nenaklikám je na +- 2-3 hodiny na týden. Ono se to nezdá, ale naskoče to.
Zahrada, nemusí plet ale nějaká práce jako posekat, dřevo, hrabat listí se musí. Už jen proto aby si kam měli lehnout ;) venku.

Jo, moji kluci vytírají, perou, vaří, sekají, čistí bazén. Když přijedu z nákupu autem, vynosí to. Nejsem služka… Ale člověk je to musel naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
21.7.23 17:51

90 minut denně, pokud to někomu připadá moc, ok tak 60. Hodinu denně pomáhat doma je fakt minimum.
Nemusí jít jen o práci s úklid, může pomoct mladším sourozencům, nakoupit, uvarit..

Rozpocitavat to i na ostatní členy domácnosti je hloupost, prostě jen vydělit částku nákladů počtem členů.
Manžel platí, finančně to táhne, žena platí, obstarává domácnost, ostatní sourozenci jsou nezletilí a doma pomáhají. Tito členové nepotřebují ceník služeb, potřebuje jej ta devatenáctiletá vyžírka, protože je zletilá, nepřispívá a nepomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5134
21.7.23 21:09
@Big boss píše:
90 minut denně, pokud to někomu připadá moc, ok tak 60. Hodinu denně pomáhat doma je fakt minimum.
Nemusí jít jen o práci s úklid, může pomoct mladším sourozencům, nakoupit, uvarit..Rozpocitavat to i na ostatní členy domácnosti je hloupost, prostě jen vydělit částku nákladů počtem členů.
Manžel platí, finančně to táhne, žena platí, obstarává domácnost, ostatní sourozenci jsou nezletilí a doma pomáhají. Tito členové nepotřebují ceník služeb, potřebuje jej ta devatenáctiletá vyžírka, protože je zletilá, nepřispívá a nepomáhá.

A manzel si to umi zaridit nejlip, ten chodi do prace a doma uz nemusi maknout :palec: manzelka po praci a deti po skole ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
22.7.23 06:02
@hani28 píše:
A manzel si to umi zaridit nejlip, ten chodi do prace a doma uz nemusi maknout :palec: manzelka po praci a deti po skole ano

Neříkám, že to tak je, je to příklad. Ale ano, většinou to tak bývá, chlap je živitel. A ano, často tráví v práci čas úměrný výdělku. Takže už netráví tolik času doma.
Ovšem tady se neřeší rozdělení rolí v péči o domácnost mezi mužem a ženou, nýbrž to, že dcera není ekonomicky aktivní a ani se nepodílí na péči o domácnost.
Já reagovala na příspěvek, že se poměr podílu péče o domácnost rozdělit i na manžela a ostatní členy.
To však přispívají, buď prací nebo finančně. Jediný problém je s dcerou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí