Puberta v 19 letech - pomáhání doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22051
21.7.23 10:42
@kocourGarfield píše:
@BohunkaP a jak víš že neproběhla diskuze?
Navíc i kdyby neproběhla, tak snad nejsou porpve na dovolenou a člověk ví že před dovolenou dělají, musí se… To asi v 19 letech nezažívá poprvé. Ono se taky stačí zeptat rodičů, jestli se to hodí vypadnout, nebo je potřeba něco…

Spoléhat na to, že druhého samo od sebe něco napadne, protože „by mělo“, je cesta do pekel… ;) Nevím, jak to probíhá u vás, ale že se před dovolenou nebo jinou společnou akcí domluvíme, kdo-co-kdy, to je třeba u nás samozřejmé i s dosud neplnoletými dětmi… natož s dospělými.

A že by tady taková konkrétní domluva předem proběhla, to nemám důvod předpokládat - protože kdyby ano, zakladatelka by o tom napsala. Z jejího popisu situace je víc než jasné, že neproběhla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
21.7.23 10:46

@BohunkaP že slečnu samo od sebe nenapadne, že by měla vyvenčit svého psa a spoléhá, že to udělá někdo jiný, je taky v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21397
21.7.23 10:54
@Freesia píše:
@PaníBovaryová ale tak není jí deset, že? Devatenáctiletá slečna by už taky mohla sama přiložit ruku k dílu a nebo se přinejmenším matky zeptat, zda s něčím nepotřebuje pomoct.Zakladatelko, já bych si s dcerou v klidu sedla promluvila si s ní. vysvětlit jí, že s dospělostí přicházejí nejen výhody, ale také zodpovědnost. Vyjasnit si, co od ní očekáváš a nechat ji třeba navrhnout řešení, jakým způsobem se toho ujme. Už je dospělá a pokud chce, aby se s ní jako s dospělou jednalo, musí tomu odpovídat i její chování.

no ne, v tomto konkrétním případě byl management na matce a ona selhala. Představ si, že by tě takovýmto stylem úkolovali v práci - děláš si svou práci, máš to naplánované, a najednou přiletí managerka, že támhle na druhém oddělení něco hoří a mohla bys aspoň…! :cert: A pak tě pomluví, že nic neděláš a mohlo tě to napadnout samo. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
21.7.23 10:57

@BohunkaP a když se s nima nedohodneš, tak se seberou a vypadnou pryč, protože máma mlčela?

• Citovat
  • Upravit
22051
21.7.23 11:01
@Freesia píše:
@BohunkaP že slečnu samo od sebe nenapadne, že by měla vyvenčit svého psa a spoléhá, že to udělá někdo jiný, je taky v pořádku?

Není to v pořádku… nechápu, proč se mi pořád pokoušíš podsouvat tenhle typ úvah, já přece neobhajuji to, jak se slečna chová ;)

Ale takto si ji zakladatelka vychovala - sama jí takové chování umožnila (byť v dobrém úmyslu kvůli nemoci a maturitě)… no tak toho děvče prostě využívá, jako každý takto rozmazlený potomek, když je mu dána možnost. Nemá smysl očekávat, že ji něco najednou začne napadat samo… pravidla se musejí znovu jasně nastavit a přidělit konkrétní povinnosti (včetně toho, jaké bude jejich neplnění mít důsledky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
21.7.23 11:02

@PaníBovaryová no pokud na dovolenou nejedou poprvé, tak dcera jiste ví, jak to u nich probíhá. Čili může vycházet ze zkušenosti. :nevim:
Pokud ji nenapadne se mami zeptat a raději naplánuje přítele ok, ale není to chyba zakladatelky. Dcera se chce chovat dospěle.

Ty když pojedeš po osmé jako každé léto ke kamarádce na prodloužený víkend, tak taky víš jak to chodí. Přeci tam nepřijedeš letos s prázdnou, protoze letos nic neřekla, když jindy vozíš guláš pro všechny. Ale asi se jí před zeptáš, zda máš něco dovést ne?
Případně jako dospělý účastník akce se budeš zajímat o svůj podíl pomocí i kdyby jsi nemusela vozit nic.

• Citovat
  • Upravit
862
21.7.23 11:06

@PaníBovaryová myslím, že to není zcela přesný příměr, protože slečna si nedělala žádnou svou práci nebo alespoň jsem pochopila, že šla ven za zábavou. Jinak v začátcích v zaměstnání, pokud jsem měla svou práci hotovou, tak ano, normálně jsem šla za nadřízeným a řekla, že mám hotovo, co mohu dělat dál. Na tom přece není nic ponižujícího. A vždycky to přinejmenším udělá dobrý dojem, když nic jiného. Postupem času jsem už obvykle tolik vytížená, že se už téměř nestává, že nemám co dělat. A pokud taková situace nastane, aspoň si konečně uklidím na stole. Nicméně, pokud se stane, že někde něco hoří a je potřeba zabrat, tak klidně kolegyni nabídnu, že jí pomůžu. A ona pak zase někdy pomůže mně. Pokud by mě ale kolegyně využívala jednostranně, to bych určitě nijak vstřícná nebyla. Nebo když přijde s něčím nečekaným nadřízený, tak se určitě snažím vyjít vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
21.7.23 11:08

@BohunkaP hlavně je špatně dětem pořizovat psa. To že zamilovaný adoloscent péče na psa není taková výjimka.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
21.7.23 11:09

Mě by zajímalo kolik nás tady ma ty zamilované adoloscenty ve věku 17, 18, 19 má doma ;)))

Příspěvek upraven 21.07.23 v 11:09

• Citovat
  • Upravit
2519
21.7.23 11:09
@Freesia píše:
@BohunkaP Odjezd na dovolenou byla jen jedna věc z mnoha. A mimochodem snad i dcerunka věděla, že se odjíždí na dovolenou, ne? V devatenácti snad už aspoň rámcově vím, co odjezd na dovolenou obnáší.

Tak záleží na rodinných zvycích, u nás odjezd na dovolenou znamená zabalit si do společných zavazadel umístěných na příslušné místo obvykle 1-2 dny před odjezdem. Všichni se balíme převážně odpoledne před odjezdem, případně dopoledne, pokud jedeme až odpoledne. Pro potomka dopolední odjezd znamená ještě budíček pro něj v nekřesťanskou hodinu :mrgreen: To je vše, nic z toho, co psala zakladatelka, takový masochista nejsem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
21.7.23 11:11

@kocourGarfield 17 jeden kus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
21.7.23 11:13
@Freesia píše:
@BohunkaP Odjezd na dovolenou byla jen jedna věc z mnoha. A mimochodem snad i dcerunka věděla, že se odjíždí na dovolenou, ne? V devatenácti snad už aspoň rámcově vím, co odjezd na dovolenou obnáší. Pokud chce požívat výhody dospělosti, tak ať také převezme zodpovědnost. I když chápu, že spousta lidí i v dospělosti čeká, až je někdo zaúkoluje. :roll:
Nicméně celý problém chápu tak, že slečna se celkově nepodílí na chodu domácnosti, parazituje na dobrotě ostatních a využívá domácí servis bez toho, aniž by sama byla ochotná se sama čímkoliv přičinit.

Já zase problém chápu tak, že zakladatelka je doma za služku, neschopná cokoli zorganizovat. A místo toho aby si s manželem!!! a dcerou rozdělili dlouhodobé povinnosti, tak náhodně štěká po dceři rozkazy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
21.7.23 11:18
@kocourGarfield píše:
Mě by zajímalo kolik nás tady ma ty zamilované adoloscenty ve věku 17, 18, 19 má doma ;)))Příspěvek upraven 21.07.23 v 11:09

Za mě to dítě vyřešilo, blíží se mu 17, ale za měsíc ho na 2 roky stěhujeme na internát. Když budeme mít štěstí, tak párkrát do roka přiletí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21397
21.7.23 11:23
@kocourGarfield píše:
@PaníBovaryová no pokud na dovolenou nejedou poprvé, tak dcera jiste ví, jak to u nich probíhá. Čili může vycházet ze zkušenosti. :nevim:
Pokud ji nenapadne se mami zeptat a raději naplánuje přítele ok, ale není to chyba zakladatelky. Dcera se chce chovat dospěle.Ty když pojedeš po osmé jako každé léto ke kamarádce na prodloužený víkend, tak taky víš jak to chodí. Přeci tam nepřijedeš letos sprazdnou, protoze letos nic neřekla když jindy vozíš guláš pro všechny. Ale asi se jí přes zeptáš, zda máš něco dovést ne?

Ne, devatenáctiletou dceru to fakt samo napadnout nemusí, protože to není její domácnost. Ona má plnit úkoly, co jí přidělí - i dlouhodobě - úplně bez debaty. Ale nemůže domácnost řídit. Při odjezdu na dovolenou bych do kolonky „však víš, jak to chodí“ zařadila sbalení kufru, uklizení svého pokoje, pomoct s nakládáním do auta, pomoct třeba udělat svačiny… Ale umytí zemi teď hned okamžitě bych zařadila do kolonky „zapomněla jsem říct, že je potřeba a teď bublám na všechno“. Pořád v tom vidím chybu „projektové manažerky“ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
21.7.23 11:24

@Sisika9 ano, to je přesně ono. Pokud bychom se bavili, že jedna osoba má vše v domácnosti organizovat a druhý dělá jen úkoly, přičemž ty úkoly dělá padesát na padesát s osobou, která organizuje, tak ta organizující osoba fakticky dělá 75 % práce a neorganizující osoba pouze 25 %. Můžete si procentuálně rozpočítat na kolik osob chcete. Je to takové zjednodušení a každý ať si to napasuje na sebe. A pokud dcera nemá nic organizovat, tak by měla být alespoň ochotná a vstřícná se doma nějak přičinit alespoň tolik, kolik využívá zázemí domova. To je ten problém. Zakladatelka psala, že dříve to fungovalo, pak nastaly určité situace a je to jinak. Dcera neplní ani ty povinnosti, které dříve dělala jaksi automaticky nebo o kterých ví, že se dělají a že je prostě někdo udělat musí a které byly již rozdělené.
Jak už jsem psala, je potřeba v klidu si sednout, vyjasnit si, co kdo očekává, jak co ne/funguje, jak co fungovat bude a jak toho dosáhnout.
Ale to je jen jedna věc, druhá věc je, aby se dohody dodržely a když ne, co potom s tím, co navrhuješ, když dohody nefungují?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí