Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Mum , já bych spíš půjčila na ozkoušení a pak zainvestovala.
Já měla půjčenou Manducu a nešlo to, přitom spoustě holek vyhovuje. Teď mám Bondolino.
Předtím jsem měla elasťák Medley a i když tam byl uvázanej všelijak, tak tam byl občas spokojenej a občas ne.
S nosítkem nepřišel najednou zázrak, že by tam kdovíjak chtěl být, občas je řev, občas tam vydrží tak hodinku a pak je řev.
Důležitý je chodit a to ne pomalu, ale jít s nějakým cílem, rázně, ne se někam vycházkovým tempem blemcat.
Troufla bych si tvrdit, že pokud vysloveně nechce být v šátku, tak v nosítku nebude šťastnější.
A jaký vážeš úvaz? Všeobecně nosnice chválí kříž s kapsou uvnitř, když se to dotáhne na těle, tak je tam mimčo správně a nehroutí se.
čič. kříž s obracenou kapsou..(se to menuje?)to jak nejdřív strčíš decko a pak utahuješ..jiny jsem nikdy snad ani nedala..pri tom obyč. křížu řev jak kdybych ho píchala vidličkou do..třea nohy..no prostě řval jako když bolí..
m.
Já nedám dopustit na šátek. Ale je pravda, že podle návodů jsem ho také nedokázala uvázat. A tak jsem na šla na kurz. Poprvé ještě v těhotenství a pak ještě jednou i s malým. Doporučuji zkusit. S nosítky zkušenost nemám.
mum , tak snad poradí zkušenější šátkařky, já měla ten samý problém, jen X s kapsou ven a hroutil se mi tam na stranu. ptala jsem se na to, a prý je to nedotaženým šátkem. Jenže s tím elasťákem to zkrátka dotáhnout nešlo.
To je v nosítku dobrý, že je (alespoň to Bondolino) vytvarovaný pro zadeček, takže mám jistotu, že má správně podsazený zadeček a kolínka výš. A dotahuje se jako šátek, jsou tam popruhy, proto mi nevyhovovala Manduca, bylo tam na mě moc přezek.
A můžu jen doporučit návody na vázání na salatky.cz, jsou super zpracovaný a popsaný.
Mum - můžu se zeptat, co přesně máš za šátek? (Jestli stojí za to ho zachraňovat.)
A nemáš někde fotku navázaného dítka? Jo a jak je staré?
Alpino nosítko - nemám zkušenost, ale je to vlastně MeiTai, že?
Patapum je v podstatě za tu samou cenu.
Nestačí ti zajít si vyzkoušet různé typy? Jinak půjčovné ti spousta obchodů vrátí, pokud se rozhodneš si to nosítko koupit, anebo vrátí část/celé půjčovné (druhá verze nevím jestli někde takhle platí, ale ta částečná vratka určitě), když si vezmeš jiné.
Mum, a nemas moznost si nejake to nositko pujcit na vyzkouseni od kamaradky nebo maminky treba v materskem centru? Ono kazdemu vyhovuje neco jineho jak uz tu psaly holky, naslepo kupovat je risk. Osobne mam Manducu, pani co mi ji prodavala, mi vse predvedla s mym prckem, no a nez jsme se domluvily, mrnous mi v nositku spokojene usnul, tak bylo vybrano ![]()
lentilko: šátek vatanai, fotku bohužel nemám, dnes ráno jsem to opet zkoušela a proste nemuzu prijit na ten figl, malý je práve už trochu větší (5m) a jaksi nechce držet ty nožičky roztažený - prostě mu je musím roztáhnout a než utáhnu tak je má zase sklaplý nějak jinak. Jako bojovat s ním pochopitelně nehodlám.
Fidlo na začátku jsem psala, že si pujdu do brány vyzkoušet ze 3 (manduca, ergo,beco) jeden snad vyberem a ten si vypujcim. Ale pujcovne je 250/10dni - není to až tak velká částka samozřejmě ale za 2-3krat víc bych měla nošené alpino I když ted mne napadá, že u nosítek asi nebude takový vhoda druhá ruka,že (myslím na rozdíl od šátků..)no nevim..
Lentilko . jeste ohledně nosítka : jde hlavne o to, aby bylo ergonomické,ne? (nožicky do stran a jakoby kolinka nad zadkem, že?), nebo záleží i na něčem jiném (krom pohody nosnice ovšem:)
aha, lentilko : pěkný stránky. Alpino je kanafas (jsem zjistila - takže asi nee) ale tak nejak pocitově se mi nejvíc líbí (napohled) to bondolino..ale nemas k nemu koment. v bráně ho bohužel nemají..
Mum - hmhmhm, Vatanai má dost velkou vůli, spoutat s ním živé dítko není jen tak. Tak to chápu.
Ergonomická nosítka - ano, všechna jsou široká mezi nožičkami a dál už se to liší.
Ergo je hodně polstrované a má měkký bederní pás, suprovně se dotahuje s dítětem na těle. Zádová opěrka je nižší, takže to není ideální nosítko pro vysoké chronické vykláněče. Nám ale vyhovuje moc.
Manduca má uvnitř vložku pro miminka - všité plátýnko, kterým se prostor nosítka jakoby zmenší, takže se tam dítě nebortí a tělo nosítka netlačí do nožiček, které jsou zatím tak krátké, že samotné nosítko je pro ně moc široké… taky se u ní dá rozepnutím zipu prodloužit zádová opěrka, to je velké plus. Bederní pás je proti Ergu tvrdší, masivní, vykrojený do obloučku. Mně ale třeba ramenní popruhy nejsou zdaleka tak pohodlné jako u Erga, jsou o dost tužší.
Patapum mi přijde takové nejsubtilnější, má velmi specifickou kapucku-síťku na fixaci hlavičky v době spánku, dá se srolovat do bederního pásu, takže nikde neplandá.
Bondolino - to je úplně extra kategorie, protože to je jediné nosítko, kde se něco váže - ramenní popruhy jsou vlastně dloooouhé cancoury, se kterými se pracuje podobně jako s cípy šátku. Je dost polstrované a měkoučké (materiál stejný jako u šátků Hoppediz), v pase na masivní suchý zip - všechna ostatní nosítka mají přezky.
Jenom já si nejsem jistá, jestli mi to Bondolino sedí střihově, musím to víc pozkoušet.
Beco jsem viděla, ale ještě nezkoušela.
A pak jsou různé MeiTaie, tam hodně záleží na polstrování ramenních popruhů. U nás jsou celkem málo rozšířené, zato v zahraničí je to takové oblíbené kapesní nosítko, které se všude vejde. Ale na dlouhé nošení to pohodlí není tak dobré, jako u klasických nosítek. Všechno má svá pro a proti.
Ono se to vážně těžko radí, já si myslím, že to nepotřebuješ ani na deset dní, jestli máš tak vhodné místo bydliště, tak si do té Brány zajdi a podle mě zjistíš velmi rychle, co sedí a co ne. Ještě ti pošlu SZ… aha, asi nepošlu, jestli se nepřihlašuješ
.
Len-til-kah píše:Beco jsem viděla, ale ještě nezkoušela.
Já jsem se pro Beco nadchla po netu, ale když jsem ho vyzkoušela naživo, tak jsem z něj tak nadšená nebyla. Vadilo mi složitější nandávání dítěte - musíš prostrkávat nožičky mezi popruhy. To mi vadilo. Manduca byla o moc jednodušší. Nejlepší je to vyzkoušet i s dítětem v obchodě. Zkoušela jsem Ergo, Manducu a Beco a mně i malé nejvíc vyhovovala Manduca. Byla jsem tam dva dny po sobě a zkoušela tato tři nosítka (prodavačky měly asi velkou radost) a Hany se v Manduce smála a líbilo se jí tam. V ostatních nosítkách brečela. Tak jsme do ní šli. Ale každý to má jinak. Navíc Haňule už bylo 10 měsíců, když jsme nosítko kupovali.
Přeji šťastnou ruku při výběru!!!
hoj, nakonec jsme si pujcili dnes manducu. Mám úzká ramena seděla mi jaksi líp bež ergo a navíc ergo meli takovy hnedy divny..
Verim, ze šatkařům může víc vyhovovat Ergo, páč na mě pusobilo tak víc bio (takový přirodní vzhled), Manduca je „hamatějsí“ a pro outdoorové typy jako dělaná. Kdo je zvyklý zapínat a utahovat si na treku baťoh, nebude mít s manducou problém.
I když je pravda že ergo mělo „intuitivnější“ to přitahování ramen. pokud by mi seděly popruhy, bylo by to těžší rozhodování.
První výlet s Mandou dopadl dobře, akorat jsem si málem vykloubila zápěstí pri zapínání prsáku (který je ted vzadu..) to bylo blbé. Příště cvaknu do kříže.
Beko jsem vůbec nezoušeli - nějak mě nezaujalo.
Všem děkuji.
Zakladatelka
Ahoj, řeším totok : chci nosítko (šátek asi e-e, mám ho, jsem levá ) a nevím zda mam dat radeji peníze za vypujceni drahého (brána 250/10dní - mají manducu,ergo,beco)či rovnou koupit levnější (např Alpino). Možná je to trochu blbý dotaz
ale když si vezmu že v bráně si stejne pujcim nosítko jen jedno - teda s tím, že mi (věřím)poradí které bude nejvhodnější..
achjo..co myslíte?nebo mám ještě vzít na milost šátek? Můj problém s šátkem je ten, že jsem, řekla bych, disvazač..dítě navážu tak, že mi vždy blembá na jednu stranu a je to přes strašný řev - což zvyšuje teplo a je to jedno s druhým..prostě to nevydržím a vytáhnu ho.
Díky za názory..
Mum