Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Co chceš slyšet? Buď budeš platit vysoký nájem, nebo vysokou hypotéku. Mas nějakou jinou variantu?
Mne přijde nesmyslný platit cizím, když můžu platit sobě. Nájmy jsou navíc kolikrát vyšší než hypoteky. Jedina nevýhoda je ta, že když se člověk ocitne v nouzi, z nájmu může odejít do peněžního, z hypotéky ne. Ale od toho jsou pojištění, nějaké rezervy a taky finanční gramotnost… Jo, teď je situace spatna, ceny dost nahoře, ale ono to moc lepší nebude. Pokud na tu hypo máte, určitě bych do toho šla.
Záleží kolik máte příjem. My taky bydlime u rodičů a nešetřili jsme si na pozemek a máme hypo 3,5. Než jsme dostali stavební povolení (rok) tak jsme si stihli nasetrit ještě něco i na stavbu a to čekáme 3 dítě.
Záleží na tom, kolik pracující muž vydělá a jestli na takovou částku splňujete podmínky, pokud ano, šla bych do toho, lepší to dlouho nebude a taky byste se vlastního bydlení nemuseli dočkat nikdy, kdyby jste čekali, až se podmínky zlepší
Tak me to jako sebevrazda neprijde. Tam bude splatka nekde kolem 13-15.000 na 25-30 let. Ale je tam hodne promennych. Urokova sazba, vlastni prostredky, vas prijem. Jestli mate prijem 35.000, tak to sebevrazda je. Jestli 60.000, tak pro ne ![]()
Mně těch 3,5 mil připadá při současných cenách nemovitostí jako velmi nereálná cena.
Pokud máte příjem tak jděte do toho. Já si brala hypo loni a jsem ráda, že jsem do toho šla. Je to čím dál horší a ty ceny jdou raketově nahoru.
Dolů to už nikdy nepůjde. Sejdi se s finančním poradcem, řekne, jake a kde by byly splátky, uděláš si přehled.
Souhlasím s názorem, že dolů to jen tak nepůjde. Jsem na RD a další mne v dohledné době čeká. Máme hypo na 3 a něco, platíme 12tis. Vždy jsme byli toho názoru, že je lepší to platit do svého než někde za nájem. Zvládáme to v pohodě, ale intenzivně jsme se snažili o dostatečný finanční polštář v případě výpadku příjmů a samozřejmě jsme uzavřeli kvalitní pojistku jak na dům, tak i na nás v případě, že by se něco stalo a jeden z nás by s dětmi zůstal sám. U nás už jsou nemovitosti od 5milionu výše, ty na rekonstrukci a novostavby klidně za 10. Takže jsme velmi rádi, že jsme pořídili cca rok předtím než to tu začalo výrazně a velmi skokově růst.
Vzhledem k cenam nemovitosti je pujcka 3 miliony jeste mala. Lidi si musi pujcovat mnohem vic. Klesat ceny nebudou. Kupte radeji byt, protoze dle vaseho prispevku asi nemate penez zas tak moc a stary dum za tyto penize bude asi pekna dira na penize, do ktere se toho jeste hodne nasype.
@Anonymní píše:
Ahoj, řešíme už několik let vlastní bydlení. Zatím bydlíme u našich a snažíme se šetřit, ale…moc to s dítětem nejde a nevypadá to, že bychom byli schopní dát třeba za rok dohromady 1,5mil:DNe, teď vážně…cena nemovitostí je krutá. Byt nebo dům se nedostane pod 3,5mil (a to je ještě vesměs u rodinných domů potřeba docela fest rekonstrukce, byty jsou na tom „líp“ a bydlitelné hned).
Jaký máte názor na to, brát si půjčku v této době? (pracující muž, žena na MD). Navíc tak vysokou, která by byla okolo těch 3mil? Je to sebevražda nebo nevyhnutelné zlo? Půjdou ceny malinko dolů? Kdy?
Budu ráda za každý tip nebo vlastní postřeh ze splácení a tak…
3 je krása, za to je u nás garsonka 35 metrů.
@Anonymní píše:
Ahoj, řešíme už několik let vlastní bydlení. Zatím bydlíme u našich a snažíme se šetřit, ale…moc to s dítětem nejde a nevypadá to, že bychom byli schopní dát třeba za rok dohromady 1,5mil:DNe, teď vážně…cena nemovitostí je krutá. Byt nebo dům se nedostane pod 3,5mil (a to je ještě vesměs u rodinných domů potřeba docela fest rekonstrukce, byty jsou na tom „líp“ a bydlitelné hned).
Jaký máte názor na to, brát si půjčku v této době? (pracující muž, žena na MD). Navíc tak vysokou, která by byla okolo těch 3mil? Je to sebevražda nebo nevyhnutelné zlo? Půjdou ceny malinko dolů? Kdy?
Cokoliv je lepší, než bydlení s rodičema. Ty ceny, které uvádíš, jsou pro mě luxusní, ale já jsem z okolí Prahy. Já preferuju vlastní bydlení v každém případě. Jen nechápu, proč jste to neřešili dřív, než jste si pořídili děti. ![]()
@Kockazvysocan Nemáš pravdu. Pokud mají dobré vztahy a jsou schopni se domluvit a zejména pokud mají vlastní bytovou jednotku, nemusí nastat problémy. Záleží jen na lidech.
@jkra píše:
3 je krása, za to je u nás garsonka 35 metrů.
V Brně ani to ne
za chvíli to tady bude na krásnou dvou garáž nebo malou zahradu s chatkou ![]()
Ahoj, řešíme už několik let vlastní bydlení. Zatím bydlíme u našich a snažíme se šetřit, ale…moc to s dítětem nejde a nevypadá to, že bychom byli schopní dát třeba za rok dohromady 1,5mil:D
Ne, teď vážně…cena nemovitostí je krutá. Byt nebo dům se nedostane pod 3,5mil (a to je ještě vesměs u rodinných domů potřeba docela fest rekonstrukce, byty jsou na tom „líp“ a bydlitelné hned).