Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj..má půlroční dcera se asi týden staví na nožičky, začala s tím úplně sama, nevím jestli jí v tom nemám zabránit, je ještě malá…nesedí, neleze…jen se otáčí ze zad na bříško a zpět, mám strach, aby si nějak neublížila ![]()
Mně se stavěl taky v tom půl roce, kdy ještě neuměl sedět. Jak jí v tom chceš zabránit? Dělá to sama od sebe, je to její přirozený vývoj.
Kdyz to zvlada sama, tak ji nech, dcera se zacala stavet v 7m, korigovane ji bylo 5,5m a kratce na to se rozlezla. akorat davej pozor na pady, jak jsou jeste v tomto veku hloupoucci, tak mi mala padala jak prkno primo na hlavu.
@ncc1701 Mám v okolí chlapečka který v 7 měsících chodil za ručičku. My sme taky z plazení přešly do stoje a obcházení. Sedla si až teď a po kolínkách zatím skoro nelozí a to jí bude rok.
Každý dítě je jíný. Pokud to dělá sama od sebe tak ji nech, stejně ji nezabráníš ![]()
Nepomahaj jej. Ona sama si neublizi, robi to, na co uz jej telicko staci.
Moja to tiez robila… a ked mala 9 mesiacov a tyzden urobila prvy krok bez drzania. Teraz pretape tak dva metre a spomenie si ze po styroch je to rychlejsie
Mimochodom, uplne vynechala plazenie a chodenie po kolenach, ako som to poznala u starsej.
Nebraň jí, můj malej začal na 7 měs., též neseděl, jel si prostě na přeskáčku tak, jak jemu to vyhovovalo, jinak byl silák neskutečnej už od mimina, oni vědí na co mají a na co ne ![]()
Nám doktorka řekla, že máme melou dělat všechno, o co se sama snaží, že jí v tom stejně nezabráníme ![]()
I my jsme začli stoupat kolem 5až 6 měsíce, já jsem mu nic nezakazovala, spíš jsem měla z toho i radost
V 8 měsíci už udělal sám pár krůčků, a ted? Je divokej jak čert, utíká jak splašenej, dělá kotrmelce, skáče ![]()
Děti nejsou úplně hloupé, zpravidla nedělají nic, na co by jejich tělo nebylo připravené:) Nech to tak a radši se zaměř na zaslepení rohů a odklízení věcí ze stolů, poliček a podobně, člověk by někdy nevěřil, kam až je schopný takový trpaslík dosáhnout ![]()
Ahoj, ptala jsem se na to zrovna minulý týden fyzioterapeutky kvůli kamarádce, které se malá postavila v půl roce a chtěla jí nechat zkontrolovat, jestli není něco špatně. Paní mi řekla, že by se neznepokojovala, když to udělá sama, tak na to má..hlavně jí nechat a v ničem nepomáhat. jo a taky jí nesedí a plazit se teprve začala.
Adámek taky začal v půl roce stát na nožičkách a ted v 8m už tape kolem nábytku a za ručičky už doslova lítá..dr.mi včera na 8m prohlídce říkala, ať mu v ničem nebráním, je o měsíc dřív narozenej, takže by mu bylo teprve sedm měsíců a on lítá jako čert
každé miminko je fakt jiné, byla tam s námi na 8m kontrole holčička a ta se zatím jen otáčela na bříško a taky nad tím nikdo hlavou nekroutil, že můj plašan tam obcházel čekárnu a jiná, stejně stará holčinka si jen ležela a koukala..
@dendule4 píše:
Ahoj..má půlroční dcera se asi týden staví na nožičky, začala s tím úplně sama, nevím jestli jí v tom nemám zabránit, je ještě malá…nesedí, neleze…jen se otáčí ze zad na bříško a zpět, mám strach, aby si nějak neublížila
a můžu se zeptat, jaks e dcerka, která se otáčí ze zad na bříško, což je tomhle věku úplně jak podle tabulek
dostane SAMA na nožičky? to si teda ěnjak nedokážu představit
protože jestli to je takové to stoupání, když člověk drží dítě na klíně v podpaždí, tak to ale přeci žádné „stoupání“ není
to ej prostě chůzový reflex…takže za mě nepodporovat, vůbec příležitosti k takovému „stoupání“ nenabízet ![]()
@zolycka mne moja robila sklapovacky. A ked som ju obliekala, a dvihla aby som dala svetrik pod chrbat, tak sa hned postavila na nozicky, dobre mi hlavou zuby nevybila ![]()
@zolycka já si zase nějak nedokážu předtavit, že bych jí držela na klíně v podpaží…už je přece jen trochu větší
…jinak ne, neboj..chůzový reflex znám…prostě to začalo klasicky sklapovačkama a ted už když jí chci pochovat, mě čapne za ruce a zvedá se na nohy…sama-já jí fakt nepomáhám, to bych tuto diskuzi nezakládala…občas má snahu se zvednout na nohy i v postýlce, když se chytne špruslí
@dendule4 díky za odpověď
tak to je pak malá úplný pepek námořník
nedáváš jí náhodou špenát?
já mám 4měsíční a na klíně ji chovám tak, že jí mám opřenou zády k sobě „v kolíbce“ takže nesedí na zadečku, ale má kulatá záda… jinak se teprve začíná přetáčet na jeden bok a chování si naštěstí „nevynucuje“ (zatím
, takže nejvíce času stráví ležením na zádech nebo na bříšku ![]()