Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj už jsem to snad vyřešila t knám chodí jednou za týden tak jim dám punčošky a budu si myslet o p… a jinak si budu oblékat jak chci.Já jsem to taky přehnala protože jsem hrozně impulsivní a nevzdržim mlčet a pak řeknu taky co nemám, ale co řekla ona to se mě jako matky dost dotklo,protože si myslím,že se o děti starám dobře.U nich bylo vždy zvykem že chlapi mlčej a maminka rozkazuje.Mě se za deset let manželství nepodařilo aby na podobné věci měl manžel názor a myslím že už se to nezmění ZUZAN.
Zuzko, taky to znám ![]()
Určitě punčocháče pod tepláty nedávej, máme taky 22°, ale někdy i víc, jak pálí sluníčko do oken. Adam buď měl doma tepláky, nebo punčocháče, ale spíš tepláky. Teď doma běhá v tričku s kr.rukávem, boxerkách a ponožkách, máme plovoučky ![]()
Ven mu dávám tričko s kr.rukávem, boxerky, kraťasy pod kolena, ponožky a sandále ![]()
Jinak si stůj za svým názorem, ale nedohaduj se s nima, to fakt nemá smysl. Když někdo dítěti vrstvu oblečení přidá, sundej mu to. Ty jsi máma, tchyně a tvá máma jsou „jen“ babičky ![]()
Tak náš malej běhá v ponožkách, slipech a tričku s krátkým rukávem. Taky máme doma cca 22° C - ale taky máme všude koberce, takže fakt teplo. Jinak punčochy pod tepláčky bych rozhodně nedávala a tchýně si nevšímej. Nevím jak vaše děti, ale to moje se strašně potí, takže mu stačí, když má tepláky a triko s dlouhým rukávem, proběhne kolem otevřeného okna a hned má rýmu - prostě jak se zpotí, tak je zle. Určitě bych ho nějak nenavlíkala, řídím se tím, že ho obléknu stejně, jako jsem já. Nechci z něj mít citlivku
.
I když moje tchýně taky remcá, kdykoliv přijde na návštěvu - buď přijde v devět ráno a to má pusu plnou řečí, že je Marťa ještě v pyžamu a když přijde odpoledne, tak remcá, jak to, že je nahatej - taky by chtěla abych mu dávala oteplovačky
- ona je strašně zimoumřivá, ale už jsem si zvykla a obvykle její připomínky rovnou vypouštím a nevnímám je.
Prostě je to moje dítě, a ona mi do toho nemá co kecat
. Stačí mi bohatě, když mi dítko převychová pokaždé, když si ho vezme na pár dní na chatu - pak je z něj pěknej prevít a mně trvá dost dlouho, než ho zase naučim slušného chování ![]()
Já naší Janičce zatím doma dávám punčošky a tepláčky,protože máme hrozně studenou zem a malá bez tepláčků měla studené nožičky. Ven ji je ale nedávám.
Zrovna včera jsem si schytla od lidí z baráku (bydlí tu samej důchodce), že jdu s malou ven jenom nalehko -já v tričku s krátkým rukávem a Jani v bodýčku. Přeci nenechám malou pařit v bundě, když je venku teplo! A ještě ke všemu jsem venku potkala maminku,co měla zhruba stejně staré dítě vražené ve fusaku (řvalo jak pardál) ![]()
Jo a tchyně ať si řekne svůj názor, ale to je tak všechno
Mám naštěstí tchýni celkem v pohodě ![]()
Zuzko, kup tchýni punčocháče, tepláky a roláček a ať si to u vás oblíká.
U nás doma nemáme nijak teplo, ale nikdy mne nenapadlo dávat dítěti doma pod tepláky ještě punčocháče. To jsem raději přidala na punčocháče ponožky aby si zahřáli chodidla. To ouško nebude z nachlazení,ale spíš z nafoukání…my nosíme přes ouška ještě teď aspoň klobouček a děti jsou zdravé.
Ahoj tak díky za rady málem už jsem začala věřit že jim je fakt zima i když studený nejsou teda podle mě.To jsem ráda že je na tom někdo podobně co se týče rad babiček.Moje máma je v poho ta je takový sporovní typ a s ničim si neláme hlavu a co já řeknu tak většinou respektuje díky ZUZAN
U nás se většinou držíme zá:,–(y, že prcci mají mít o jednu vrstvu oblečení víc, než dospělí. Oblíkáme spíš míň než víc a nachlazení za těch 18 měsíců byli možná 2× - a to ještě po návštěvě bazénu.
Doma bych při 20-22°C punčocháče pod tepláčky rozhodně nedával, to tak maximálně ven, když svítí sluníčko, ale fouká (a i tehdy bych sáhl spíš po podkolenkách).
Zuzi, zkus si o tom s manžou promluvit, to že drží s tchýní není vůbec dobré. Měla bys mu asi víc vysvětlit, proč chceš děti oblíkat podle svého (ono mu asi taky není moc dobře, když vidí prcky marod).
No my štrample dáváme, malá je totiž kost a kůže, narozdíl ode mě. ![]()
je fakt, že domá máme většinou 19 stupňů. Ale je pořád nemocná, tak si říkám, co když není vůbec otužilá? No myslím, že je to na každé mamince, jak si dítě obleče a od tchýně se nedej. To udělala moje sestra a teď je v nadvládě tchýně: tchyně poroučí, co je dobré k doktorovi, kdy dát krátký rukáv atd… je jasné, že švagrová bude na straně matky. No a ouška jsou většinou od zvětšené nosní mandle, což neovlivní žádné štramle. Tak názorům tchýní ZMAR!!
Zuzan,
souhlasím s holkama, že by to bylo moc… ale obávám se, že tvé řešení, že oblíkneš dítě podle tchyně když tam bude, je docela krátkozraké…
Sice budeš mít pro danou chvíli klid, ale babě narostou křídla, jak tě zmákla.. a za chvíli ti bude kecat do všeho..
Takže bych vydržela, oblékala dle sebe, na babu nereagovala.. až bude léto, tak to řešit nebude a na podzim snad zas nezačne, když jsi na jaře nepovolila ![]()
Doktorovi bych také zavolala, to je super pomoc - s názorem lékaře se nemůže tchyně jakkoliv srovnávat (není-li úplně IQ tykve) ![]()
Takže bych to probrala s ním a jeho názor pak sdělila manžovi i tchyni s tím, že to nehodláš dál řešit…
Tak držím palce, ať je brzy klid a po tvém ![]()
E.
Ahoj díky za rady,ale v mém prípade asi nic nepomůže.S babičkou už bojuju šest let co se týče doktora,jídla oblíkání atd…Já se právě dost snažím pro:,–(it svůj názor jsem dost rázná až drzá,ale zjištuju že se to vždycky obrátí proti mě hned se začne vytahovat vše co jsem udelala špatně.Manžel vždycky mlčí i když se nadává jemu.Názor doktora nepomůže protože nesnáší naší doktorku.Punčochy mám dávat i v létě.Akorát mám perličku protože čtyři dny potý scéně nechali jiříčka s antibiotikama a píchaným uchem koupat na zahradě v bazenu,když byl u nich na návštěvě.Mám tet už dojem,že blázen nejsem já jak říkala bábička ZUZAN
chehe, tož to pak může mít i troje punčošky!! V tomto případě bych fakt poslala tchýni do háje a řekla jí,ať se stará o sebe. Dana Klaudie
Punčocháče v létě
Proboha, co to máš za tchýni, takovou jedobabu
Né, vážně, trošku to ta tvá tchýně přehání, to není její starost, jak své děti oblíkáš
Opakuji, je to „jen“ babička, máma jsi ty a tvůj manžel by měl stát při tobě. U nás se taky někdy stane, že jsem na své straně jen já, ale neustupuju, popřípadě s dítětem odcházím, když na něm někdo chce praktikovat něco, co já neuznám za vhodné a nikdo mě neposlechne že se nesmí ![]()
Fakt ji pošli někam, třeba se už u vás neobjeví
![]()
tak to je brutus teda … a nevím jestli je větší brutus tchýně nebo manžel že se tě vůůbec nezastane
v létě mi tu malej lezl jen v plince.jinak má buď punčošky,nebo tepláčky a fusky.V ziímě triko s dlouhým rřuk. teď s krátkým. A teď už má více méňe kraťasy. V zimě měl rukavičky asi 4 krát ..
bo si je pořád stahoval. A teď kolikrát lítá bez šátku, protože po 10 sundání to vzdám a už se s ním neperu. Oproti jiným bych řekla že ho moc nenavlíkám … ale za celý rok a půl měl párkrát takovou třídenní rýmu, kterou přičítám spíš k zubům, a jednou teda jako že nějakej kašel …a byl z toho hnedle venku. Švagrová zas na můj vkus malího oblíká až až, a už má teď antibiotika dokonce a to mu jsou 3m.
U našich v baráku teda měl slabší tepláčky, ale to proto, že tam hoodně studí podlaha i když jsou koberce. a přeci jen si pořád hraje na zemi.
Asi chce oblíkat akorát .. jinak myslím že záleží na každém, jak moc je náchylný na nemoci. Ale ta tvoje tchýně s manželem .. fakt super … přeju ať se oba umoudří.
Andělka