Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Ppawlusha píše:
Holky, oživuji diskuzi. Dneska jsem byla na pohotovosti na punkci skrz zánět dutin, který mě trápí již přes měsíc a žádná ATB nezabrala. Navíc jsem v 8.tydnuzítra jdu na další punkci a ani když to nezabere, tak potom na operaci. Dle RTG mám ty dutiny ucpané všechny na pravé straně. Když jsem odcházela, tak mi doktor říkal pomalu, že mám nos prokapávat a uvolňovat. Mě ale z té pravé strany smrkat skoro nejde. Dělal mi proplach, ale vše odcházelo ven hadickou. Navíc mi tam našel i cystu. Měl jste někdo podobně?
Optej se zítra doktora, jestli si myslím, že by Ti pomohlo pravidelné domácí vyplachování nosní konvičkou nebo nosní sprchou. Preventivně to funguje výborně, ale při akutním zánětu bych to bez konzultace s lékařem rozhodně nedělala.
Mě na dutiny pomohlo teplo. Doma jsme měli Horské slunko, ale šlo z něj pustit jen teplo, to bylo super. Teď se nahřívám u krbu, když mě začnou zlobit.
@Jeremi konvickou jsem dělala, ale ta se nedostane tak hluboko, jak by bylo třeba. Na tu sprchu se zeptám
@měsíční svit mě už i právě včera na pohotovosti u nás nasadily hodně silná ATB spolu s kortikoidy, ale měla jsem obrovské bolesti, v noci skoro nespala, tak jsme dnes jeli na Homolku, kde mi punkci udělali. Byly toho 4 ampule plné ![]()
@free333 ahoj, taky jsem to už někde četla. Určitě zkusím, díky za tip ![]()
@Ppawlusha píše:
@Jeremi konvickou jsem dělala, ale ta se nedostane tak hluboko, jak by bylo třeba. Na tu sprchu se zeptám
Nepotřebuješ, aby se tam dostala ta konvička, ale aby se tam dostala voda.:-)
A mně teda ještě hodně pomáhá nahřívání rukou (předloktí) a nohou v teplé vodě.
@Ppawlusha píše:
@měsíční svit mě už i právě včera na pohotovosti u nás nasadily hodně silná ATB spolu s kortikoidy, ale měla jsem obrovské bolesti, v noci skoro nespala, tak jsme dnes jeli na Homolku, kde mi punkci udělali. Byly toho 4 ampule plné
A ulevilo se ti po té punkci? Ta atb by měla snad začít brzy působit.
@měsíční svit jojo, ulevilo. Z té včerejší bolesti je tak 80-90% pryč. Teď navečer jsem to začala malinko cítit víc, vzala jsem si paralen a v pohode. Jen mi teda nejde z té nosní dírky od punkce moc smrkat ![]()
@Jeremi to mi je jasné, že tam nemám rvát celou konvicku
já se možná i trochu bojím, jak to tam mám rozšťouraný. Zítra se zeptám. To nahřívání předloktí mi tam taky psali, ale k tomu jsem se už dneska nedostala. Přijela jsem ve 2, padla vyčerpáním a teď už jdu spát
Omlouvam se zakladatelce, radu nemam, ale mam dotaz. Nahrivat predlokti se ma proc a jak se to dela? Letos jsem mela zanet dutin uz 2×. Diky.
@tulipán píše:
Omlouvam se zakladatelce, radu nemam, ale mam dotaz. Nahrivat predlokti se ma proc a jak se to dela? Letos jsem mela zanet dutin uz 2×. Diky.
Urbanovy reflexní koupele se tomu říká. Ruce do vody teplé co nejvíc snesete, ponořené až k lokti. A pokud možno zároveň do horké vody i nohy. Uvolňuje to sekret z nosu.
@Jeremi píše:
Urbanovy reflexní koupele se tomu říká. Ruce do vody teplé co nejvíc snesete, ponořené až k lokti. A pokud možno zároveň do horké vody i nohy. Uvolňuje to sekret z nosu.
To si budu pamatovat, diky. Zanet dutin je strasna nemoc.
Dobrý den, také mě punkce čeká. Jen mám malou technickou - jsem na paragrafu s malou. Můžu ji vzít s sebou? Resp. dá se to zvládnout s tříletým dítětem za zády?- nemám možnost žádného hlídání…
@M.ohlidalova no,nevím. Také mám tříletého syna a s ním bych to tedy absolvovat nechtěla. Nebude dcerce vadit, že mamince něco dělá někdo cizí? Ono před samotnou punkcí ještě dávají umrtvovací roztok na takový drát, který Vám bude koukat z nosu, cca 15 minut než začne působit. Záleží na ditku, můj syn by se zbláznil, taky mu jsou 3 roky. Opravdu nemůže nějaká kamarádka pohlídat? Zákrok není žádná hitparáda samo o sobě, natož s prckem, ale jestli to opravdu nejde jinak, tak zkusit poprosit sestřičku, aby malou na chvíli rozptýlila nebo ji vzít něco s sebou na hraní nebo cokoliv, co jí rozptýlí pozornost
Pokud vám nezabírají atb má zánět dutin, nemůžete spát kvůli migrénám jako já tak snad budete mít štěstí a narazíte na tohle forum.
Vatova tyčinka-namočit do sinupretu-postupně strkat do nosu-já ji tam strčil celou více méně-opakoval sem to asi 10×behem dne no a dneska sem se KONECNE VYSPAL, DEKUJI ![]()