Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky holky mám jít zítra na ORL kvůli rýmě. Já mohu normálně smrkat ale mám bolesti na celé v těch dutinach myslíte že mi budou dělat punkci?
Jsem úplně hotová mám strach
Zánět dutin jsem si zanedbala /nechtěla jsem marodit,,jenom" s rýmou. Punkce obou nosních mi dělali opakovaně, už to tu někdo popisoval, nic příjemného to teda nebylo, ale nebolelo to. Horší je, že od té doby mě bolí hlava při změnách počasí, když jsem v průvanu, když si jdu zaplavat a neusuším si hned vlasy, zkrátka se těch potíží roky už nemůžu zbavit. A to je horší, než celé punkce. Chránit si hlavu, nesmět zmoknout, nelézt do větru, nezpotit se, nebýt dlouho na slunci, té hlavě vadí i přehřátí, vadí jí prostě všechno. Nevím, zda by toto nastalo, i kdybych měla jenom antibiotika a punkce mi neudělali. Ale byla jsem hodně hloupá, že jsem si na pár dní nelehla a chodila do práce. Pak mi rýma zastydla, já dostala čtyřicítky, a bylo to. Marodila jsem dva a půl týdne nakonec. To mi teda stálo zato.
Jo a na dutiny velice dobře tehdy před třiceti lety zabíral lék Disophrol, doufám, že si to pamatuju dobře. Ale byl to tedy uspávák. Lze i nakombinovat homeopatika, nepamatuji si jaká, rýma se spustí po nich dobře. Ale každá rýma chce hlavně teplo na čele. Jakmile rýma naráz přejde a člověk přestane smrkat a začne takzvaně huhňat, to je zlé.