Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
malý se objevila pupeční kýla, ale opravdu malinkatá. Pupeční pás mi paní doktorka řekla ať nekupuji, že miminko dýchá do bříška a proto to není dobré. Nerada bych aby se to zhoršilo a museli jsme na operaci. Proto se ptám nemáte nějaké tipy, babské rady, cokoliv to by malé mohlo pomoci? Naší paní doktorce věřím, ale bohužel mi žádnou alternativu pásu nenabídla, tak proto se ptám zde…
Moje dvojčata měli oba pupeční kýlu fakt velikou. Dostali jsme i ten pás, ale moc jsme ho nepoužívali, protože stejně vždy sklouzl mimo pupík. Fyzioterapeutka mi pak poradila, že se pupík dá lepit - zamáčknout a přelepit (třeba i tejpem), ale to zase bylo nepříjemné pak sundávání, takže jsme to také moc nepraktikovali. Oběma dětem se pupíky s věkem zatáhly a operace potřeba nebyla.
@Popokatepetla
Děkuji moc. Já ani u jednoho u starších kýlu nezažila. Já sama ji měla ve 3 letech operovanou, takže jsem z toho špatná.. Tak snad se sama zatáhne… ☹️
Dcera jí má také, je jí 9 let, zatím čekáme, akutní to není, ale jednou na operaci bude muset jít..
@Evi129 píše:
Ahoj,malý se objevila pupeční kýla, ale opravdu malinkatá. Pupeční pás mi paní doktorka řekla ať nekupuji, že miminko dýchá do bříška a proto to není dobré. Nerada bych aby se to zhoršilo a museli jsme na operaci. Proto se ptám nemáte nějaké tipy, babské rady, cokoliv to by malé mohlo pomoci? Naší paní doktorce věřím, ale bohužel mi žádnou alternativu pásu nenabídla, tak proto se ptám zde…
Syn měl také pupeční kýlu. Pás nepomohl. Babské rady také nepomohly. Ve 13 měsících byl na operaci. Operace se neboj. Trvá chvilku. Nemá žádné následky. Šití není vidět.
@Evi129 myslím, že jsme to začali pozorovat až okolo 2 let třeba, ale už nevím přesně..je to dlouho. Zatím je to v klidu, čekáme až dcera povyroste, zatím to odkládat můžeme.
(Dělá závodně karate a na nějaký ten týden jí to vyřadí, zatím nechce)
@topazio
Přijde mi to šílené. Takhle malé miminko a už na sále.. ☹️ ☹️ ☹️ zkoušíme teď posilovat břišní svalstvo podle fyzioterapeutky nejlepší cesta se operaci vyhnout. Tak snad se nám to povede.
@lucynka25
Ty jo, to mě tedy doktorka řekla, že když to nezmizí, tak operovat co nejdřív, právě kvůli pohybu, sportu atd. aby se ta kýla neustipla či co…
@Evi129 píše:
@topazio
Přijde mi to šílené. Takhle malé miminko a už na sále.. ☹️ ☹️ ☹️ zkoušíme teď posilovat břišní svalstvo podle fyzioterapeutky nejlepší cesta se operaci vyhnout. Tak snad se nám to povede.@lucynka25
Ty jo, to mě tedy doktorka řekla, že když to nezmizí, tak operovat co nejdřív, právě kvůli pohybu, sportu atd. aby se ta kýla neustipla či co…
Musel jít na operaci. Opravdu jí zvládl dobře.
Dobrý večer, mám 6 týdenního chlapečka a dnes jsme byli na kontrole, pupicek má vystouply a taky mi poradila ho zalepit, stlačit lehce gazou a prelepit. Dnes jsem to udělala po koupání, máme hypertonii, tak je možné ze si ho silou vytlačil nebo kyla, doktorka kýlu nezminila, ale vypadá to na ni.
Dcera ji mela také, od cca 3 týdnu. Pediatr nechtěl řešit, že operace je nejdříve od 2 let a že musíme počkat.
Začali jsme to ale tejpovat dle videa na youtube a šli jsme na osteodynamiku. Měla v té oblasti blokády - kiss syndrom. Byli jsme tam celkem 4× a po kýle ani památky.
Určitě to rešte co nejdřív. Malá ji měla nejdříve maličkou a ve 3 měsících uz měla 4×4 cm.
@Evi129 píše:
Ahoj,malý se objevila pupeční kýla, ale opravdu malinkatá. Pupeční pás mi paní doktorka řekla ať nekupuji, že miminko dýchá do bříška a proto to není dobré. Nerada bych aby se to zhoršilo a museli jsme na operaci. Proto se ptám nemáte nějaké tipy, babské rady, cokoliv to by malé mohlo pomoci? Naší paní doktorce věřím, ale bohužel mi žádnou alternativu pásu nenabídla, tak proto se ptám zde…
Měli jsme pupeční kýlu od 3 měsíců, lékařka nám řekla neřešit, nelepit, zmizne sama a když ne, tak se vyřeší operativně až v adolescenci, že žádné omezení není nutné ani ve sportu. Že to je běžná věc.
Měla jsem strach, když měl koliky a plakal vypadal ten pupík hrozivě. Ale pak jsem si zvykla, nic jsme nedělali a jak rostl, kýla se zmenšovala a zmenšovala. Má 10 měsíců, zůstala malá branka. Na fyzio jsme chodili chvíli kvůli něčemu jinému a tam mi bylo řečeno, že nějaké lepení je zbytečné. Že to je jen pro pocit, že člověk něco dělá. Že ho mám nechat být
Na bříško jsme cvičili pri každém přebalování dva tři cviky a řekla bych, že to trochu pomohlo - no ale kdo ví. Každopádně opravdu mu to v ničem nepřekáží, roste a vyvíjí se úplně normálně, určitě bych se na sál nehnala, u pupeční kýly není riziko uskřinutí zdaleka tak velké, jako u té tříselné
Chodíme s dcerou 1× za rok na sono a sledují to. Teď se nás zase ptala na 9 letce a ještě jsem to odložila. Nic jí prý nehrozí, je to malinké..jen kvůli budoucímu těhotenství by mohl být problém..
Když na to měla dcera tehdy jít, myslím, bylo jí asi 5 let, nesnášela doktory a byla neosetritelna. V Motole provedla takovou scénu, nenechala si sáhnout ani na břicho
tak jsem s ní šla na to sono, kde zjistili, že to můžeme odložit. Teď už je samozřejmě s lékaři v pohodě, ale zatím čekáme..
Někdy se desim toho, že co doktor to jiný názor… Komu pak věřit.
@Evi129
Jo to je hrozný no. A to je to,,jen " kýla. Teď si vezměte, kdyby šlo o něco vážnějšího