Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
potřebovala bych pomoc. Náš malý poslední dobou dělá při krmení v židličce /i u mně na klíně / naprosté kraviny. Mává rukama, snaží se srazit lžičku s jídlem a hlavně prská jídlo široko daleko ![]()
Jedlík je to veliký, nakonec stejně vždycky všechno sní. Prostě ho během jídla chytne „blbá“. ![]()
Naprosto nepomáhá nechat ho, zkusit to za chvilku. Po dobrém, po zlém. Nic. Hlad v tu chvíli jsem si jistá, že má. Sní spořádaně 5 lžiček, pak si vzpomene, že může dělat blbiny a začne. A tak zase dokola.
Máte to taky doma? Děkuju za rady.
Jitka
Ahoj
my to mame podobne. Fifa ma 10m a u jidla dela vse mozne. Ve vysledku jsem spinava ja, on a vse okolo. Oproti vam s tim rozdilem, ze neni zadnej jedlik a je tak problem cokoliv do nej dostat. Co vetsinou zabira je pujceni nejake neobvykle veci, se kterou si normalne nehraje a ktera ho zabavi a jidlo nevnima-napr. varecka, vicko od presnidavky…
jsem zvedava, co napisou ostatni. Alca
Ahojky,
tak to je úplně přesné
Malý má 8 měsíců, velký jedlík sice moc není, ale taky zjistil, že se dá u jídla prskat a přije mu to jako veliká sranda
, když se k tomu přidá tříletá dcera, tak máme u jídla veselo, ale nikdo se moc nenají
a jídlo je úplně všude a bohužel na to nemám radu, snad to přejde, naštěstí pár lžiček se mi do něj vpravit vždycky podaří. Včera pomohlo krmit i tu starší, zkrátka byli jak dva ptáčci a otevírali pusinky ![]()
Jitka
Vítek tohle naštěstí zatím v takové míře nedělá, vždy prvních pár lžiček hltá šíleně rychle, jak má chu=t a hlad na jídlo, pak se mi občas snaží lžičku z ruky vyrazit, či nabírat si jídlo sám atd…většinou mu to „rozmluvím“ a v klidu dojíme, když dělá moc velké blbiny, tak naštvaně vstanu a jídlo se lžičkou „odnáším“. On vidí, že konec srandy a většinou pak v klidu dojíme. Na konci má rituál, že tu silikonovou lžičku dostane do ruky a ožužlá ji a smí si „zamíchat“ tou lžičko v prázdné misce od jídla:) to ho baví. Když někdy prudil moc, dala jsem mu druhou lžičku do ruky a k tomu plastový nerozbitný hrneček, ve kterém si on míchal a nabíral a já ho v klidu nakrmila…
no jen doufám, že jsem to nezakřikla ![]()
Kristýna
Asi tě zkouší
- tak jestli jseš si opravdu jistá, že to jídlo má rád a že má hlad, tak mu při jeho počínajícím blbnutí při jídle zkrátka přeruš krmení (příště si rozmyslí, jestli je lepší zůstat hladový nebo blbnout) ![]()
Petra
Ahoj,
dcera jedla buď „šama“ nebo vůbec. Byla celkem šikovná takže kolem toho roku tak polovina obsahu končila v pusině, druhá holt všude kolem. Se synáčkem je to krapet horší. Taky by chtěl sám, ale ikdyž už je mu 1,5 roku, naprostá většina jídla končí všude jinde než v puse. A to měl naprosto šílené období, že jedl zá:,–(ně NA STOLE
Ale kdovíjaký jedlíci nejsou ani jeden tak jsem ráda, když aspoň něco pozřou. Míša teda docela dobře jí ve školce v kolektivu nebo u babičky se sestřenkama.
Hodně trpělivosti!
Katka
Já dávám do ruky víčko od přesnídávky, druhou lžičku, apod. Ještě před měsícem jsme měli jídlo až ve vlasech, teď se to lehce zlepšuje. L.
přesně, jak začne dělat vylomeniny, tak s jídlem končím. Zatím to zabírá. Má-li hlad, jí. Když dělá voloviny, tak vím, že to s tím hladem není tak horký…
Neřeším to, hlady ještě žádný dítě neumřelo. Dobrovolně tedy ![]()
NiKi
Holky, že má hlad vím. Jakmile ho přestanu krmit a začnu dělat něco jiného tak prostě řve a řve. Přijdu k němu, dám mu 2,3 lžičky a začínáme nanovo ![]()
U prskání si mě vyloženě prohlíží, čeká co bude. Mám pocit, že provokuje, je-li to u tak malého dítěte vůbec možné ![]()
Když mu dám něco do ručičky, tak s tím mává a snaží se trefit lžičku s jídlem, takže toto taky není východisko. Už jsem to zkoušela.
Jídlo mu chutná, u každého sousta spokojeně pomručává a pomlaskává. U něčeho víc, u něčeho míň. Prostě podle toho, jaká je to pro něj mňamka.
Děkuju za odpovědi, snad se to zlepší. Ještě prosím něco poraďte!
Jitka