Výpověď - má nárok na odstupné?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
rada ohledně výpovědi
Prosím o radu kdo rozumíte trochu zákonům. Sestra nastoupila do práce, má smlouvu na dobu určitou do 30.6.2013…nyní ji řekly, že byla záskok za mateřskou a že v únoru nastupuje po mateřské paní. Sestra musí odejít. Má nárok na odstupné, může pracovat za stejných podmínek až do 30.6.2013,nebo jí do tohoto datumu můžou nabídnot práci na jiné pobočce. MOOC děkuji… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No záleží, co má v pracovní smlouvě…má tam, že je záskok za mateřskou? Nebo jen, že je to pracovní poměr na dobu určitou?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě, že je v šoku že to byl záskok za mateřskou, má ve smlouvě na dobu určitou do 30.6.2013…zatím má smlouvu na dobu určitou není tam dva roky..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pak jí pracovní poměr končí uplynutím doby určité (může skončit i ostatních důvodů - dohodou, výpovědí, okamžitým zrušením, ale to by musely nastat podmínky, aby šlo tyto způsoby použít, což nepředpokládám)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže jí nemůžou vyhodit, když ta kolegyně nastupuje 1.3.2013 po mateřské?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro výpověď by museli mít důvody, a ty jsou přesně stanovené zákonem…tady mne tak jako důvod, co přichází v úvahu napadá, že zruší její pracovní místo - tedy z organizčních důvodů…ale stejně musí mít min. 2 měsíce výpovědní dobu, která začíná bežet první den měsíce, následujícího po měsíci, kdy jí byla doručena výpověď. Takže kdyby jí dali výpověď 28.2. tak od 1.3. běží dva měsíce, tzn. prac. poměr skončí 30.4.....ale pro zrušení jejího prac. místa musí mít důvod a musí ho specifikovat, nestačí, že se vrací kolegyně z mateřské, když v prac. smlouvě nemá uvedeno, že je záskok za mateřskou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@gjaskova Hlavně ať neodchází na dohodu, protože jestli má odejít, tak by jí měli dát výpověď z organizačních důvodů a k tomu náleží odstupné.
- Citovat
- Upravit
Ahojík holky,
dozvěděla jsem se, že od nového roku bych měla dostat výpověď
prý asi z nadbytečnosti a to dohodou a tedy bez odstupného. Jsem ZTP II stupně a doporučují mi abych šla na nemocenskou se zády, který mě doopravdy zlobí ale netroufla jsem si kvůli nim právě na tu nemocenskou jít. Říkám si, že když ale půjdu na nemocenskou budu mít zase nižší základ pro výpočet dávky od pracáku. Co by jste mi poradili. Čekám výpověď každým dnem. A musím uznat, že je to výborný dárek k vánocům
. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud se jedná o ukončení PP dohodou a je to z důvodu nadbytečnosti, tak i v tomto případě nemusíte přijít o odstupné-lze jej do dohody zahrnout. Při výpovědi máte nárok na výpovědní dobu (2 měsíce)+ odstupné. Co se týče ÚP: i když s vámi ukončí zaměstnavatel PP a dostanete odstupné, tak máte stále tzv. ochranou dobu ve které můžete nastoupit na nemocenskou (7 nebo 8 dní) Pokud dostanete odstupné, tak se posouvá výplata podpory o měsíce za které vám bylo poskytnuto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ekrovka píše:
Pokud se jedná o ukončení PP dohodou a je to z důvodu nadbytečnosti, tak i v tomto případě nemusíte přijít o odstupné-lze jej do dohody zahrnout…
Pokud je jako důvod ukončení pracovního poměru uvedena nadbytečnost, je na odstupné nárok ze zákona, a to jak při výpovědi ze strany zaměstnavatele, tak při dohodě.
Tj., nárok na odstupné nemusí být explicitně dohodnut: Plyne z důvodu ukončení PP a ze zákona.
Stejně tak nárok na podporu od úřadu práce: Záleží na důvodu ukončení PP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit