Radioaktivní látka

Anonymní
2.11.11 14:35

Radioaktivní látka

Ahoj ženy,chci se zeptat jestli máte zkušenosti s radioaktivní látkou.Tchýně byla na vyšetření a museli ji píchnout tuto látku do žil.Já jsem byla celý den s ní,a jelikož jsem 22tt,tak mám strach.Doktoři ji řekli,že nesmí být v kontaktu s dětmi 24 hod.Ale teď jsem četla,že to platí i pro těhu.Myslíte,že nás to může nějak ohrozit??Děkuji :-D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35351
2.11.11 14:37

No, rekla bych, ze tchyni meli upozornit i na tehotne… rozhodne bych se ted tchyni chvili vyhybala, jiste to pochopi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.11 14:42

Bylo to právě před týdnem.A mě to nějak nenapadlo,že je to škodlivé,chodily jsme po obchodech a seděly v autě vedle sebe.Nic mi nebylo,ale tak se ze zajímavosti ptám,kdyby náhodou.

• Citovat
  • Upravit
26093
2.11.11 14:50
mroe píše:
No, rekla bych, ze tchyni meli upozornit i na tehotne… rozhodne bych se ted tchyni chvili vyhybala, jiste to pochopi…

Stačí jen těch 24 hodin, prostě než se ta látka vyloučí… Ale to už je teď stejně fuk, když už je to týden stará záležitost… Nevím, co by se mohlo stát, ale manžel na tohle vyšetření chodil (měl by i teď, ale nějak to skrz děti a moje těhotenství fláká…) a vždycky ho upozorňovali na děti a těhotný… Ta radioaktivita je svinstvo no… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
2.11.11 14:51

Tady ti nikdo z nás neřekne co jí dali a kolik jí toho dali. Radionuklid který ye používá při vyšetřeních na toběsamozřejmě žádné viditelné známky nenechá (není vidět a nebolí), ale na miminko by vliv mít mohl. Vzhledem k tomu, že už jsi ve 22.TT tak by to nemělo zanechat následky. Nejhorší je to v 1. třech měsících. Nejlepší bude, když zvedneš telefon, zavoláš si na tu kliniku nukleární medicíny, kde byla tvá tchýně na vyšetření a oni ti řeknou podle druhu té látky jakou jí píchli, jak dlouho to má účinek a tak. Neboj, nikdo ti tam hlavu neutrhne. Každá ta látka co píchají na nukleárce je totiž jiná a má jiný poločas rozpadu.
Jediný co nechápu je, že když jde tchýně na toto vyšetření, proč tě tahala vůbec s sebou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.11 15:00

Nevěděla,že ji to budou pichat.Má rakovinu prsu,takže s ní chodím pořád někam.Dr ji řekli,že se má vyhýbat dětem,a mě ani ve snu nenapadlo,že i těhotným.Určitě se zeptám,zítra jdu k obvoďákovi,tak by mi mohl orientačně říct jaké to má vlivy.Ale vyloženě mě to nasralo,že jsem se to dozvěděla až dnes,a že ji to neřekli doktoři.Ale už se stalo.

• Citovat
  • Upravit
4780
2.11.11 15:20

Pochybuju že ti obvoďák něco řekne. Spíš si zavolej přímo tam do nemocnice a zeptej se co jí dávali. Miminku by se nemělo teoreticky stát nic.
Já pracuji na rentgenu a teď jsem ve 29. TT a dělám na evidenci, protože do záření nesmím. Taky to nemám ráda, když mi tam příjdou lidi z nukleárky, mají napíchnutou tuhletu látku a nic neřeknou. Jenomže u mě se tam ochomýtnou chvilku, kdežto s tebou byla tchýně celý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
3.11.11 10:08

Tak předně bych si zavolala na tu nukleárku jak radily holky a přesně se poptala na látku, kterou jí aplikovali. Pak s tím co ti řeknou šla za tvým gyn. dr. aby posoudil jaký to mohlo mít vliv na miminko.

Ale jestli ti mohu doporučit - jsem zdravotní sestra a vím, že např. chemoterapie se po aplikaci ještě určitou dobu vylučuje z těla - taky by v přítomnosti léčené osoby neměly být děti a těhotné ženy / v tu dobu /
Takže opravdu hodně zvaž kam s tchýní půjdeš. Vím je to těžké, chceš jí být oporou, ale zase aby to zbytečně nebylo rizikem pro miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
3.11.11 10:46
Navli píše:
Tak předně bych si zavolala na tu nukleárku jak radily holky a přesně se poptala na látku, kterou jí aplikovali. Pak s tím co ti řeknou šla za tvým gyn. dr. aby posoudil jaký to mohlo mít vliv na miminko.Ale jestli ti mohu doporučit - jsem zdravotní sestra a vím, že např. chemoterapie se po aplikaci ještě určitou dobu vylučuje z těla - taky by v přítomnosti léčené osoby neměly být děti a těhotné ženy / v tu dobu /
Takže opravdu hodně zvaž kam s tchýní půjdeš. Vím je to těžké, chceš jí být oporou, ale zase aby to zbytečně nebylo rizikem pro miminko.

Ta po chemoterapii to problém nebyl (ale tam asi taky bude záležet na té látce), aspoň u nás, i když je fakt, že mamka potom chtěla mít klidt, takže jsme se stejně den, dva neviděli, až když jí bylo líp… :think: Ale ona se teda vždycky ptala, jestli se spolu vidět můžem nebo ne… I potom při ozařování to řešila, jestli bude smět za dětma… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
3.11.11 12:21

Ahoj, já jsem tatínka vezla na PET vyšetření na Homoliku, také mu vstříkli radioaktivní látku, vezla jsem ho pak domuů a šla k němu na kafčo a „rozptýlit“ ho - byla jsem také těhotná a navíc jsem sebou měla tříletého synka - taťka se na to ptal 2 doktorů i sestřičky, všichni řekli, že to nevadí… Je to už 8 let, tenkrát to zakázané nebylo … Pak jsem asi 3 roky na to četla článek o 24 hodinovém vylučování, tak jsem se ptala naší doktorky i v poradně (na www.prozeny.cz) Mudr Honzíka, oba řekli, že to nevadí… Tak pak si vyber :-).. Ale těhotenství dopadlo dobře a syn už má dnes skoro 11 a taky dobrý :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
3.11.11 12:30
marmart píše:
Ahoj, já jsem tatínka vezla na PET vyšetření na Homoliku, také mu vstříkli radioaktivní látku, vezla jsem ho pak domuů a šla k němu na kafčo a „rozptýlit“ ho - byla jsem také těhotná a navíc jsem sebou měla tříletého synka - taťka se na to ptal 2 doktorů i sestřičky, všichni řekli, že to nevadí… Je to už 8 let, tenkrát to zakázané nebylo … Pak jsem asi 3 roky na to četla článek o 24 hodinovém vylučování, tak jsem se ptala naší doktorky i v poradně (na www.prozeny.cz) Mudr Honzíka, oba řekli, že to nevadí… Tak pak si vyber :-).. Ale těhotenství dopadlo dobře a syn už má dnes skoro 11 a taky dobrý :-)

Opravdu záleží na druhu látky, která je aplikovaná :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast