Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Poslední dobou trpím nespavostí. Sice jsem unavená, oči se mi klíží, ale ne a ne zabrat. Někdy usnu až třeba okolo 3 ráno, a to jen na 2-3 hodiny. Přes den se starám o děti, takže je nereálné si odpočinout. Vyzkoušela jsem už různé čaje, kozlíkové kapky ale i pivo, víno. Nic nezabírá. Máte prosím někdo nějakou zkušenost s jinými přírodními přípravky?
klarusa21 píše:
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Poslední dobou trpím nespavostí. Sice jsem unavená, oči se mi klíží, ale ne a ne zabrat. Někdy usnu až třeba okolo 3 ráno, a to jen na 2-3 hodiny. Přes den se starám o děti, takže je nereálné si odpočinout. Vyzkoušela jsem už různé čaje, kozlíkové kapky ale i pivo, víno. Nic nezabírá. Máte prosím někdo nějakou zkušenost s jinými přírodními přípravky?
Mě pomohly s nespavostí až antidepresiva
Měla jsem šílenou nespavost,pak to vyvrchodilo tím,že jsem asi 5 dní nespala ani sekundu(doma malé dítko,takže taky žádná šance si odpočinout) a pak to se mnou švihlo
Takže špitál a antidepresiva.Celý den jsem byla na nervy,co zas bude večer,že zase nebudu moct spát,byl to prostě začarovaný kruh.PO měsíci se to trochu zlepšilo,tak jsem antidepr. přestala brát,pila každý den večer meduňku a snažila se být v klidu.
A co děláš před spaním? Myslím, jestli nemáš třeba nějaký problém, který ti běží hlavou pořád dokola? Ve většině případů je nespavost problém pramenící z psychiky. Co zkusit nějakou relaxační nebo meditační praktiku? Úplně stačí lehnout si,vypustit všechno z hlavy, soustředit se na dýchání, prostě vypnout hlavu. Pokud řešíš nějaký problém, zkus automatický psaní nebo automatickou kresbu… Taky je důležitý, jestli nemáš v ložnici třeba přetopeno, špatný polštář, špatnou matraci.. Těch příčin může být spousta. A pokud nevyřešíš příčinu, můžeš pít meduňku na litry a nepomůže ti to… Já špatně spala kvůli matraci, pořídila jsem novou postel a i v osmém měsíci chrupu jako nemluvně…
Ahoj, mám to samý.Zjistili mi, že se mi fláká hypofýza a nevytváří tolik hormonu Melatoninu, kolik by měla. Prodávají v lékárně ( možná i v nějaké drogeriii ) syntetický Melatonin. Ten mi docela zabíral ( ne hned až tak po 7-10-ti dnech ). Když se mi to pak zlepšilo, užívala jsem kapky Fin Relaxinis. Pak to bylo docela dobrý. Teď teda zase blbě spím, tak na to zase najedu.
Taky to tak mám, pokud mám v hlavě nějaký problém, konflikt, kostlivce ve skříni, atd. Když jsem měla skluz v tiskárně, když jsem řešila dodavatele, atd. Kolikrát to můžou být jen dosud nepovolené nervy, když dávám spát děti a s tím hoňka okolo koupelny, kuchyně … prostě když douklidím kuchyni a jdu hned spát, tak vím, že je to špatně. Proto tak trvám aspoň na sprše (aspoňaspoňaspoň pět minut!!!), když nemůžu mít každý den relax ve vaně … prostě mít čas vypnout. Ono stačí v noci, když pak vstávám ke klukům a nemůžu spát, dokud si nejsem jista, že už aspoň deset minut fakt spí …
už kolikrát jsem si říkala, že tu tohle téma založím. Mám to taky tak. Já i vím, čím to je. Prostě jsem vynervená z malýho. Často se budí a já jdu spát s tím, že to ani nemá cenu usínat, když se za chvíli stejně vzbudí. A když se pak vzbudí a usne, tak začnu myslet na to, kolik toho stihnu naspat, než se zase vzbudí, a nemůžu usnout, jak pořád počítám. Pak už je hodně pozdě a já si začnu říkat, když usnu teď, tak třeba ještě 6 hodin celkem zvládnu naspat. A to už tuplem neusnu ![]()
ale mám to tak nějak střídavě. Třeba týden spim na prd a pak najednou přijde týden a já spim jako bůh…
teď když už nekojim, tak jsem zkoušela alkohol, jenže to pomůže tak akorát na ten první zátah. Když se pak poprvé vzbudim k malýmu, tak stejně usnout nemůžu…
přemýšlím, že bych zkusila se zeptat v lékárně, co by mi na to doporučili… jenže se obávám, že dokud budu mít plnou hlavu sra*ek, tak mi stejně žádnej preparát nepomůže ![]()
Jarka K píše:
už kolikrát jsem si říkala, že tu tohle téma založím. Mám to taky tak. Já i vím, čím to je. Prostě jsem vynervená z malýho. Často se budí a já jdu spát s tím, že to ani nemá cenu usínat, když se za chvíli stejně vzbudí. A když se pak vzbudí a usne, tak začnu myslet na to, kolik toho stihnu naspat, než se zase vzbudí, a nemůžu usnout, jak pořád počítám. Pak už je hodně pozdě a já si začnu říkat, když usnu teď, tak třeba ještě 6 hodin celkem zvládnu naspat. A to už tuplem neusnu
ale mám to tak nějak střídavě. Třeba týden spim na prd a pak najednou přijde týden a já spim jako bůh…
No jako bych to psala ja,jsem na tom uplne stejne
Zatim jsem zkousela jen nalejvat se medunkovym cajem,ale to nejak extra nepomaha.....mam tu doma cise prasky na spani,ale jeste jsem si ho nikdy nevzala,mam z toho docela strach,ze bych pak spala jak drevo a neslysela malyho ![]()
Pajule22 píše:No jako bych to psala ja,jsem na tom uplne stejneZatim jsem zkousela jen nalejvat se medunkovym cajem,ale to nejak extra nepomaha.....mam tu doma cise prasky na spani,ale jeste jsem si ho nikdy nevzala,mam z toho docela strach,ze bych pak spala jak drevo a neslysela malyho
jj meduňkový čaj taky piju každý večer… ale nepomáhá. Jakmile začne pracovat mozek, tak je meduňka krátká ![]()
a přesně jsem taky myslela na prášky, ale bojim se, že bych pak neslyšela nic. A taky se bojím, že bych pak už nikdy nespala normálně ![]()
Jarka K píše:Pajule22 píše:No jako bych to psala ja,jsem na tom uplne stejnejj meduňkový čaj taky piju každý večer… ale nepomáhá. Jakmile začne pracovat mozek, tak je meduňka krátkáZatim jsem zkousela jen nalejvat se medunkovym cajem,ale to nejak extra nepomaha.....mam tu doma cise prasky na spani,ale jeste jsem si ho nikdy nevzala,mam z toho docela strach,ze bych pak spala jak drevo a neslysela malyho
a přesně jsem taky myslela na prášky, ale bojim se, že bych pak neslyšela nic. A taky se bojím, že bych pak už nikdy nespala normálně
Ty prášky na spaní jsou návykové,takže to nic dobrého nebude.Vím,že jsem vyzkoušela i nějaké prášky na spaní-přírodní-a nepomohlo to vůbec.Mě teda nepomohly ani ty předepsané mudry.Vzala jsem si ho před spaním,usnout nemohla a když už jsem usla,za hodinu a půl byla vzhůru ![]()
Katka86 píše:Jarka K píše:Ty prášky na spaní jsou návykové,takže to nic dobrého nebude.Vím,že jsem vyzkoušela i nějaké prášky na spaní-přírodní-a nepomohlo to vůbec.Mě teda nepomohly ani ty předepsané mudry.Vzala jsem si ho před spaním,usnout nemohla a když už jsem usla,za hodinu a půl byla vzhůruPajule22 píše:No jako bych to psala ja,jsem na tom uplne stejnejj meduňkový čaj taky piju každý večer… ale nepomáhá. Jakmile začne pracovat mozek, tak je meduňka krátkáZatim jsem zkousela jen nalejvat se medunkovym cajem,ale to nejak extra nepomaha.....mam tu doma cise prasky na spani,ale jeste jsem si ho nikdy nevzala,mam z toho docela strach,ze bych pak spala jak drevo a neslysela malyho
a přesně jsem taky myslela na prášky, ale bojim se, že bych pak neslyšela nic. A taky se bojím, že bych pak už nikdy nespala normálně
co za hodinu a půl… já se občas vzbudim, jakmile si uvědomim, že jsem usnula… to je na budku, fakt ![]()
Dajdula píše:
Zkuste ten Melatonin. Mě pomohl. + ty kapky
Ten je volne prodejny??
Pajule22 píše:Dajdula píše:Ten je volne prodejny??
Zkuste ten Melatonin. Mě pomohl. + ty kapky
Jo, kupovala jsem ho v lékárně.
Hledala bych příčinu nespavosti. Při usínání má nad námi moc podvědomí a nevědomí a někteří lidé, kteří se pohybují hodně v racionální složce vědomí nechtějí tyto podvědomé(nevědomé) věci k sobě pustit a vlastně se jakoby bojí usnout. Pátrej ve svém životě, zaměř se zejména na silné emocionální zážitky a zkus je zpracovat vědomě, protože jsi je patrně odsunula, tzv. vytěsnila hlouběji. Např. jedna paní žije příjemným, klidným životem, ale dříve měla manžela alkoholika a už mnoho let nespí. Hrůzy, které zažívala má bohužel stále v sobě nezpracované, i když si myslí, jak to má už za sebou.
Držím palečky.
Jarka K píše:Katka86 píše:co za hodinu a půl… já se občas vzbudim, jakmile si uvědomim, že jsem usnula… to je na budku, faktJarka K píše:Ty prášky na spaní jsou návykové,takže to nic dobrého nebude.Vím,že jsem vyzkoušela i nějaké prášky na spaní-přírodní-a nepomohlo to vůbec.Mě teda nepomohly ani ty předepsané mudry.Vzala jsem si ho před spaním,usnout nemohla a když už jsem usla,za hodinu a půl byla vzhůruPajule22 píše:No jako bych to psala ja,jsem na tom uplne stejnejj meduňkový čaj taky piju každý večer… ale nepomáhá. Jakmile začne pracovat mozek, tak je meduňka krátkáZatim jsem zkousela jen nalejvat se medunkovym cajem,ale to nejak extra nepomaha.....mam tu doma cise prasky na spani,ale jeste jsem si ho nikdy nevzala,mam z toho docela strach,ze bych pak spala jak drevo a neslysela malyho
Já se za hodinu a půl vzbudila po tom co jsem snědla silný prášek na spaní
Jinak mi tvrvalo než jsem usla třeba i 7 h a pak po hodine spánku jsem už byla vzhůru,pak jen ležela no a za chvíli se budil prcek.Fakt je to otřes,když člověk nemůže spát.Nejvíc mě baví můj chlap,ten usne i kdyby mu po hlavě přejížděl tank
Lehne,po minutě mi řekne,že nemůže usnout a za další minutu už je tuhý,to bych fakt chtěla zažít ![]()