Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem ŠVADLENKÁM!!!☺️️. Chtěla bych se naučit šít, začít si třeba čepičkami, povlečením atd a později bych si chtěla umět ušít třeba i šaty, sukni na sebe…Když koukám na ceny materiálu, trochu mě to od toho koníčku odrazuje. Opravdu počítám správně, že takové šaty mě pak vyjdou třeba na 600,– a výše? Kolik materiálu takové šaty spolknou? Já odhaduji 2 metry při šíří 150cm?? Jde mi o představu, jestli bych se do šití pak skutečně dala a stroj by mi zbytečné nelezel ladem.
Záleží na střihu. Spotrebu spočítal jednoduše- na šaty potřebuješ délku šatů a délku rukávu. Pokud mají širokou sukni, tak víc. Povlečení potřebuješ na deku 4,20m a na polštář 1m. když k tomu připočteme knoflíky, nite, jsi s cenou výš než třeba v jysku, ikea apod. U šatů totéž. Pokud chceš pěkný materiál, a šaty levnější než u Vietnamců, tak určitě ne.
Siti není o tom, ze tím chceš ušetřit. Při současných cenách materiálu je levnější si oblečení koupit. Já teda hodně recykluju, kupuju látky z rusicich se dílen, xxl věci zesekace atp, takže šetřím dost, ale já jedu na funkčnost, ne vzhled. Pokud chceš něco na parádu, něco, čím ohromis, u čeho bude jasné, že je to tvůj výtvor atp, tak se to cenove nikdy nevyplatí.
Šití je drahý koníček. Zvlášť pokud tě to bude bavit, tak koupíš latku, pak k tomu galanterie, nitě…
Šití je koníček, ne šetření. Pokud chceš mít originální oblečení z kvalitních látek, pak začni šít. Nesmíš ale výsledek srovnávat s cenou oblečení v klasických oděvních řetězcích, ta je někde jinde. Zkus se zapojit do skupin na Facebooku, stačí zadat do vyhledávače „šití“ a najdeš je. Tam zjistíš vše, co tě bude zajímat..
První půlrok až rok to bude všecko na vyhození, než se naucis, s tím pocitej
ale jestli tím chceš ušetřit, tak to nevyjde. Ano, můžeš upcyklovat, to je taky super a také už mám par projektu v hlavě, ale stejne budeš chtít i něco nového. A nové látky jsou tak drahé… a čím hezčí, tím dražší ![]()
Na začátek si stačí nakoupit to nejlacinější nebo vzít od někoho přebytky, které už nechce. Já takhle sila cca ten rok jak jsem psala, měla jsem nejlacinější stroj. I tak to lezlo celkem do peněz. Vem si, že jen lepší nůžky na látku stojí třeba 500, další pětikilo podložka a dalších pár stovek řezák, když chceš dělat patchwork.
Po roce už mi ten stroj přestal stačit, tak jsem koupila lepší mašinu tehdy cca za 16000, a začala šít pořádně. Něco jsem i prodala, udělala jsem si na rodičáku IČO, a to mi zaplatilo celej ten drahej stroj i synovi soukromou školku na půl dne. Plus i ty materiály a všechno.
Teď s druhým dítětem už šiju opravdu jen za cenu materiálu, protože výbavu už mám a dikybohu ještě slouží. Investice se vyplatila.
A látka na saty? Tam je to tak, že kolik jsi ochotna dat, za tolik budou
hlavně směrem nahoru tím myslím ![]()
Já občas něco ušiju, někdy to je ušetření v tom když dělám postroje psum, tak to je materiál pár kaček. Nebo jsem nám šila s manželem funkční kalhoty do přírody ze softshelu jo tak to sem ušetřila protože jsem je šila dle kalhot které stály 3tis.
To mě vyšli ted plácnu 800včetně všeho materiálu, jako jsou zipy, a lepení švů.
Ale povlečení nešiju, to si radši koupím ve sleve bavlněný perkál a vyjde to levněji než látka
Šiju pro mých pět dětiček, manžela a už i pro mě(zatím bundy a trička).Moc mě to baví a je to pro mě obří relax..Ano látky jsou drahé
ale je to prostě muj výrobek a to mě těší, když mají všichni radost.Ted mám konečně nové stroje obyč. brother a vysněný overlock Lada, to je prostě uplně něco jiného…vypadá to hezky, rychle ušito…Za ty necelé 4roky co šiju, toho mám tolik ušito
.Miluju šití, protože krásné látky..dětem většinou dělám vlastní střih, který fakt sedí ne jak v obchodě koupím legíny a v pase padající, nebo po prvním vyprání jedna nohavice o 10cm menší
.
Nemají jen šité, to bych nemohla nic jiného dělat že
Takže každýmu něco ušiju a pak zase nic, prostě postupně ![]()
Jinak mužu doporučit pár eshopu, kde ráda nakupuji…klidně sz..a teda třeba zrovna ted dum látek. cz má slevy..80kč /metr uplet apod.to je pěkná cena, kdysi sem koupila uplet s pejsky(zatím jsem ani nestřihla)
na mamilátky. cz 1m/69kč prostě pecka, chce to hledat ![]()
Pokud budete chtít šít i softshellové kalhoty nebo bundu, koupit jednobarevný a ktomu třeba jen 40cm vzorovaného a nakombinovat ![]()
Bavlna se dá taky sehnat za dobrou cenu, jinak já ted vzala v sekáči dvoje povlečení..podle deky pro prcka sem ustřihla(využité zapínání),na overlocku sešila a pecka..má dvoje povlečení za pár kaček a jedno bylo s medvídkem pu…tak sem ty zviřátka vystřihla a ušila dětem polštářky..pu a tygřík ![]()
Vyhledej si několik jednoduchých střihů a začni s nimi. Levněší látky se dají sehnat na internetu. Třeba Látky Mráz nebo docela pěkné úplety na Látkobraní. Ale počítej s tím, že něco pokazíš, to je normální.
Docela dobrá je taky knížka pro začátečníky Láska na první steh a Láska na první streč. Jsou tam opravdu jednoduché střihy na kalhoty šaty, sukně a mikiny. Tak držím palce. ![]()
Osobně jsem začínala s výbavou pro miminko pak zkracování a zaobrubovani. Teď naposledy jsem dělala hráči deku a výbavu do postýlky včetně zavinovačky. Ta je asi nejednoduzzi.