Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
V malych nemocnicIch hO nedelaji, nemuzes zajit do vetsi? ja bych teda kOncem panevnim nerodila, zkusila bych najIt jinou nemocnici, kde udelaji cisar nebo ho otoci.
Ahoj ja jsem delala takovy ten klasicky cvik tedy na ctyři a hlavu dolu, takze vysledna poloha je jako kdyz delas kocičku- hlava ruce dole a zadecek vyšpuleny nahoru, asi pate cviceni se mala otocila:) poznala jsem to podle toho, ze se mi udelalo zle a bylo mi divne a maradka to mela stejne, udelalo sr ji šoufl
jinak mala se otocila v 38+ 5 5 dni pred porodem a kamaradce v40+ 1 den pred porodem ![]()
@manuska25 No tak to asi neni rady… V takovem tydnu uz se samo malokdy otoci… Ja osobne bych si zkusila zavolat do velke nemocnice, jestli mi to neudelaji, rodit pak muzes, kde chces, si myslim. Jedna kamoska porodila normalne a druhou to roztrhalo. Je to dost riskantni i pro mimco, peclive bych to zvazila, co je pro me dulezite.
@manuska25 Jsi prvorodicka? Ja jsem zastance vaginalniho porodu a muzu ti rict, ze bolest, kterou jsem zazila u druheho porodu, byla hrozna a to sla zaverecna faze hladce. Kazdy porod je jedinecny, to, ze nekomu to slo bez obtizi, mi bude naprd, pokud se zrovna moje mimco pridusi, zatlacila bych na ne…
Říká se, kleknout si na 4 a položit se rameny a hlavou na zem, aby byl zadek výš. Já to dělala a malá se otočila, ale bylo to kolem 35.tt. Já rodila v Chomutově a bylo to dost hrozný i tou hlavičkou, KP bych určitě rodit nechtěla, radši bych si vydupala císaře někde jinde, a to rozhodně nejsem zastáncem císařů na přání.
@manuska25 no ja mam zrovna kvuli tomu plánovanou sekci tuto stredu. Dali mi ale na vyber jaký typ porodu chci, ale jak gynekologicka, tak vrchní lékařka na rizikovem v nemocnici kam jsem byla v 38tt odeslana doporucili zejména pro prvorodicku sekci. Je treba si uvědomit, ze poslední jde největší cast, ze ty porody trvají mnohem déle a ze stejne muzou končit akutní sekci. Nemuzes zvážit jinou porodnici? Proč nechtějí abys rodila císařem?
Mně se otočil syn v 37.tt, tou dobou měl min.4kg (dle gyn už nepřetočitelný), a to pomocí akupunktury. Předtím jsem zkoušela všechny babské rady a byla už zoufalá. Mně teda řekli císaře hned kvůli velkému váhovému odhadu. Syn měl 4,5kg po narození v termínu.
U nás v porodnici dávají na výběr, znám 2 ženy, které rodily KP přirozeně a bez problémů.
Dělali váhový odhad miminka?
@manuska25 Někteří dr.jsou na porod kp odborníci a umí to, pro mimčo je přirozený porod lepší jak císař, ale v případě, že ty se na to necítíš, šla bych do porodnice, kde by císaře udělali.
A nebo promluvit ve stávající porodnici přímo s primářem.
Presne tak, kamaradka si prirozeny porod vydupala, nebala se a probehl v poradku. ale jakakoliv nejistota muze zkomplikovat porod, stres muze zhorsit, zpomalit prubeh.
Měla jsem malou taky KP a gynekolog mi řekl, že mám na výběr: rodit přirozeně, nechat zkusit mimčo otočit nebo císař a že on by mi jako prvorodičce doporučil císaře, že je to pro mimčo nejbezpečnější. Souhlasila jsem a on mi rovnou objednal termín v porodnici. Co tvůj gynekolog?
Já měla koncem pánevním páté dítě, měla jsem z toho neskutečný strach a chtěla císaře, ale to mi odmítli udělat. Znám právě případy kdy dítě u KP bylo přidušeno a skončilo v ústavu, nechtěla jsem dopadnout stejně. Na kontrole jsem se sesypala tak mi nabídli obrat, byla jsem již ve 40 týdnu ale povedl se a druhý den jsem porodila přirozeně holčičku. U prvního bych neriskovala vůbec-buď obrat a pak přirozeně nebo sekci.
@manuska25 Určitě ke své doktorce zajdi. Gynekolog mi právě napsal doporučení na císaře z důvodu polohy KP a toho, že jsem prvorodička. Je běžné, že toto doporučení píše tvůj gynekolog a ne, že si o tom rozhodují až v porodnici.
@manuska25 a otočení v porodnici ti nenabízeli?? Asi bych to nějakých babských rad nešla…