Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, potřebuju poradit.
Naše malá nastoupila minulý týden do školky, v lednu jí budou 3roky, první 4 dny bez problémů, poté každodenní scény, že do školky nejde nechce, že jí bude smutno, že pro ní nepřijdu
Můžu slibovat hory doly nic nepůsobí stejně do školky nechce, chvilkové scény mívá už i k večeru, že tam nepůjde, dneska než jsem odešla ven ze školky, slyšela jsem jak běží a pláče, strašně mi to trhá srdce.
Mluvila jsem s učitelkou a ta říkala, že včera poplakávala celý den, nejradši bych si jí nechala doma, ale nastoupila jsem do práce, chodím tedy 2-3/týden, ale když si jí mezi tím budu nechávat doma, tak se to asi stejně nezlepší nebo jo? fakt nevím jak dál a přemýšlím zda jsem udělala dobře, že už šla do školky
![]()
Dej tomu tak 3 měsíce. Dcera nastoupila přesně ve 3 letech, já se vracela na plný úvazek. Od prvního dne tam byla 07 - 16.30. Řvala 3 měsíce, než si zvykla. Bylo mi jí líto, ale jinak to nešlo.
Já bych ji stáhla jestli to jde..když to nejde tak se nedá nic dělat
zvyknout si zvykne určite ještě bych tomu asi chvíli dala..hodně sil
Držím pěsti, můj malý také dělal scény, ale postupem času si zvykl.
Zlepsi..davala bych ji jen dny kdy musite do práce..
Vysvetleni ja jdu do prace, ty do školky..
Ukazat ji na hodinach kdy prijdete a v tolik prijit..a domluvit se, ze když budete doma vy, bude taky..ale ze kdyz doma nikdo neni musi do školky..no..
Neni proste jeste zrala na skolku..to je vsechno..
Po prvnich 4 dnech bych to asi nehodnotila… dej tomu tak aspon dva mesice a zkuste si o skolce treba kazdy den povidat, co se tam stalo, koho potkala, ty ji zase rekni, jak ses mela v praci apod. a vysvetli ji, ze je to priprava na skolu, ze se nauci mit nejaky rezim, socializuje se apod… ja treba prvni rok, co sem byla ve skolce, odmitala komunikovat se vsema krome pani reditelky a zadne trauma z toho myslim nemam ![]()
My zazili scenu dnes rano, poprve, dcera chodi zkracene do jesli. Pomohlo, ze jsem volala s pani ucitelkou, ktera se divila, kde jsme. Dceru to zarazilo (To byla Janicka?!), vzchopila se a kdyz jsem ji rekla, ze na ni cela skupinka ceka, ze jsou nervozni, kde je a ze se tam „musi“, tak hned sla. Treba Ti to pomuze. Ale dcera tam jinak chodi moc rada. Nicmene budeme dodrzovat tento pristup - nekde musime byt (skolka, krouzek, navsteva), protoze na nas cekaji a pocitaji s nami. Podle me je hledani alternativy (dnes vyjimecne doma atd., coz by u nas i slo) nevychovne a kontraproduktivni. I pro pozdejsi pristup k povinnostem.
Příspěvek upraven 13.09.17 v 09:11
@Markéta456 určitě se to zlepší, ale je možné že čas od času se „sceny“ znovu projeví. Nechala bych ji chodit celý týden a ve dnech, kdy jsi doma bych ji brala po obědě. Ráno bych ji řekla, kdy ji vyzvednu - po obědě, po spaní apod. Syn, když začal chodit do jeslí, tak chvíli to bylo dobré, pak zase scény, pak zase dobré a pak zase scény. Ale byl mladší. Teta v jeslích mi říkala, že se to takto střídá v důsledku toho jak si uvědomují, že je to „konečné, neměnné“. Že prostě každé ráno tam přijdou. Musí si to v hlavičce srovnat.
A opravdu je nutné, abys chodila do práce? Mně přijde fakt malá a evidentně není na školku tolik zralá… Zkusila bych to od toho ledna, za těch pár měsíců zas víc vyroste, vyspěje.
Já z tohoto důvodu syna ze školky stáhla, ale on tam brečel celé dopoledne, vraceli mi ho ochraptělýho. Jinak školka byla fajn, učitelky v pohodě. Ovšem neměla jsem práci, tak to šlo snadno. Teď o rok později-jsou mu skoro 4 a asi to bude stejné, ale to je povahou, není prostě typ do stáda. Jen teď už ho stáhnout nemůžu, do práce budu muset.
Nestahovala bych, protoze si to bude pamatovat a az ji tam das znovu treba z odstupem casu(mesic, pul rok) bylo by to to same a co pak? Zvykne si, je to nove, za cvili ji dojde ze ji tam nenechas a ja bych davala kazdy den a v den kdy mas volno bych brala poo… ale pak je horsi to odvykani
vlastni zkusenost jinak syn nastoupil jeste mladsi, prvni mesic probrecel cela dopolka na ktere tam byl
ja brecela taky, mohla jsem si ho nechat doma, ale po dvou mesicich jsem nastupovala do prace a co pak pak by to bylo nanovo
ano ten prvni rok byl u nas opravdu tezky a to se do skolky tesil, vodili jsme tam starsiho a to tam chtel zustavat, ale pak kdyz prislo na nej
ted chodi uz tretim rokem a chodi tam nadseneji nez ten starsi ![]()
Tak ono pokud je celý den ve školce, je to na ni hodně dlouho tolik hodin bez maminky. Já jsem malého 3,5 roku dala od září taky do školky a každé ráno brečí že tam nechce. Ale on musí mezi děti, je stydlivý, bojí se dětí, tak i dospělích. Ale není tam zase celý den, chodí jen na 3 hodinky, já jsem doma, tak těch pár hodin ve školce vydrží.
Našemu trvalo skoro půl roku ( šel ve třech letech), než si zvykl…
První den celý probrečel, pak poplakával přes den, pak byly scény jen ráno a sotva se za mnou zavřely dveře, tak přestal…Začal ho vodit přítel, protože se nám narodilo mimčo a ranní scény ustaly úplně. Dnes vyžaduje tatínka, nervózně poskakuje u dveří a popohání jej, ať už jdou, že se těší…asi byl na mne moc fixovaný a tak to odloučení hůře snášel.
Rozhodně bych ze školky nestahovala, o to by to při dalším pokusu bylo horší, protože by pak spoléhala na to, že když bude plakat, nebude muset zase jít. Chce to čas, i když vám to rve srdce, musíte vydržet. Nakonec se tam bude těšit a uvidíte ty pokroky, kolik se naučí písniček, básniček a,,sprostých slov" ![]()
Příspěvek upraven 13.09.17 v 15:21
Osobne bych davala jen na ty dny, kdy jsem v praci. A vysvětlila dítěti proč.
Taky pracuju jen některé dny v týdnu, malý chodí do školky od necelých tří let.
Určitě ho tam teda dávám i dny, kdy jsem doma.
Nedokážu (nebo i dokážu, ale nechci) si představit, jak by to bylo, kdybych ho tam dávala nepravidelně… To by si nezvykl snad nikdy.
A myslím, že tříleté dítě nepochopí „Zlato, zítra jsme měli být doma, ale volala Mařka, že musí akutně k zubaři a nepřijde, tak vezmu její směnu a ona půjde místo mě příští týden ve středu, tak školku taky prohodíme, OK?“
Prostě po-pá se chodí do školky, pak dva dny doma - ukazujeme na prstech.
Bavila jsem se o tom s učitelkou a i ona říkala, ať ho dávám každý den. Že děti mají rády rutinu, režim, řád.
Zakladatlky prcek je malý, ta adaptace bude trvat déle… a o dny, kdy bude doma, se to ještě prodlouží ![]()
Ideál by byl ještě do školky nechodit, ale to nejde.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.