Scény před odchodem do školky - předškolák

42
6.9.17 09:34

Sceny pred odchodem do skolky - predskolak

Mamky skolkovych deti, potrebuju radu ;) Dcera, 5 let, predskolak - od pondelka silene sceny, ze nechce do skolky. Loni bylo vse v pořádku, nechtela ani domu ze skolky, natoz aby musela zustat cely den doma. V pondeli sla do skolky s nadsenim, ale jak zjistila, ze tam jsou nove deti tak scena. Od utery uz vstava s tim, ze do skolky nechce, rve dokud neodejdeme a ve skolce tropi sceny, jak kdyby ji slo o zivot. Den ode dne je ta scena vetsi. Po chvili ve skolce je to ok, odpoledne uz skoro nechce domu a tvrdi, jak druhy den se do skolky tesi. Nic ji netrapi, ve skolce ji nikdo nezlobi ani ji neublizuje. Ja uz to ale rano nedavam, po hodine revu a zaseknute gramofonove desky uz jsem vazne na prasky. Nefunguje domlouvani, ani odvedeni pozornosti jinam, ani kdyz ignoruju tu jedinou vetu a komunikuju s ni o vsem jinem - normalne se se mnou chvili bavi a mezitím treba 5× opakuje, ze nechce do skolky.
Jsem tehotna, termin mam v listopadu. Do prace jsem nechodila ni loni.
Poradite, co zkusit dal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2621
6.9.17 10:02

Obrnit se trpělivostí a připravit si kopec trpělivosti po narození konkurence - to to bude ještě horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
795
6.9.17 10:07

Ja moc neporadim, ale mame za sebou prvni 3dny (syn 2,5roku a taky place). Ona jich tam ale place polovina…kazdopadne bych tam s ni nebyla hodinu. Pokud vite, ze se po vasem odchodu uklidni, tak bych ji pomohla jen s oblecenim, dala pusu, rekla ze brzy prijdu a odevzdala ucitelce. Tohle se osvedcilo vetsine rodicum (jsem take ucitelka). Nejakou chvilku to bude trvat a pak se s tim smiri, najde si kamarady ;) Preji at to jde lepe 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.9.17 17:43

Dobrý den také mám předškoláka a skoro stejný problém, akorát šel tet poprvé a celý týden pláče že tam nechce atd. Když odcházím tak stále brečí pak prý přestane taky. Už taky nevím jak mu vysvětlit že tam musí a že půjde zas po obědě domů. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.18 06:56

Nechat to být ?

Ahoj ( prosím anonym- nechci to řešit veřejně.. mám z toho nervy )
Náš 2,5 letý syn chodí do státní školky. Obecně ho moc chválí, že krásně papá a atd. Že se přidává do kolektivu… Ale o co jde.. že děti brečí ráno při odchodu to vím. Jenže ; on vždycky když ho odvádí manžel, tak jen tak pofňukává že nejde do školky. Ale když ho odvádím já tak řve jak když ho na nože berou, že se mu tam nelíbí a atd. Manželovi vůbec neřekne že se mu tam nelíbí. To jen mě.
Ale když se ho zeptá na školku někdo jiný, tak řekne že se mu tam líbí že tam mají děti a atd.. tak já nevím.. :roll: co by jste dělali?

• Citovat
  • Upravit
31278
19.4.18 07:22

Obrnit se a připomínat mu výhody? Že tam je ten a ten kamarád, že dneska půjdou na hřiště a budou mít k obědu takovou a takovou dobrotu, třeba.
Tobě bude dělat větší scénky asi proto, že se možná necháš víc oblomit, ukecat, že ví kudy na tebe, zatímco táta ne?
Jak dlouho už chodíte? Většinou se to poddá za pár dní/týdnů…
Jinak dvouapůlletý je ještě fakt bobíšek malej, tak je jasný, že odloučení bude zvládat hůř než třeba čtyřletý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
19.4.18 07:25

Taky je pro prťata fajn, když ví, kdy přesně ho vyzvedneš (nemají takovej pocit, že je tam necháš a už se nikdy nevrátíš).
Takže já malýmu vždycky říkala „přijdu si pro tebe, až budeš po obědě, až budeš po spinkání atd. a pak spolu budem dělat to a to“ (půjdem někam na návštěvu, na pískoviště, na pouť, ale až po školce, prostě aby se měl na co těšit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122351
19.4.18 07:26

A jsi doma? Nebo chodíš do práce? Možná v tomto může být zakopaný pes. Možná chce být s tebou a třeba miminkem? doma a k tomu období vzdoru, které všichni určitě známe. Rada je asi jediná -at ho vodí manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.18 07:34
@mrav píše:
A jsi doma? Nebo chodíš do práce? Možná v tomto může být zakopaný pes. Možná chce být s tebou a třeba miminkem? doma a k tomu období vzdoru, které všichni určitě známe. Rada je asi jediná -at ho vodí manžel.

Jsem doma na rizikovém těhotenství :,(. Sama to velmi špatně snáším že musí být ve školce.. ale hold se nedalo nic dělat.. jinak bychom o mimčo přišli. On právě tohle dělá jen mě.. manželovi fakt jen lehce kníkne. Mě řve že tam nechce.. že se mu tam nelíbí, že chce být s mámou a atd..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.18 07:36
@Mar__tanka1983 píše:
Obrnit se a připomínat mu výhody? Že tam je ten a ten kamarád, že dneska půjdou na hřiště a budou mít k obědu takovou a takovou dobrotu, třeba.
Tobě bude dělat větší scénky asi proto, že se možná necháš víc oblomit, ukecat, že ví kudy na tebe, zatímco táta ne?
Jak dlouho už chodíte? Většinou se to poddá za pár dní/týdnů…
Jinak dvouapůlletý je ještě fakt bobíšek malej, tak je jasný, že odloučení bude zvládat hůř než třeba čtyřletý…

To zkouším taky. Máš tam krásné hračky.. paní učitelku a atd.. ale prostě on čelí dobu tvrdí že tam nic není, že se mu tam nelíbí.. ale manželovi a ostatním říká něco jiného.. chodí tam 14 dní ( ale chodil 4 dny, pak byl týden nemocný a teď chodí znovu ). Je malý no.. ale hold chodit musí, jsem na rizikovém těhotenství.. :roll: a doktor si mě chtěl nechat až do porodu v nemocnici. To už mi přijde jako menší zlo, že chodí do školky.. ale pak jsme spolu..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.18 07:38
@Mar__tanka1983 píše:
Taky je pro prťata fajn, když ví, kdy přesně ho vyzvedneš (nemají takovej pocit, že je tam necháš a už se nikdy nevrátíš).
Takže já malýmu vždycky říkala „přijdu si pro tebe, až budeš po obědě, až budeš po spinkání atd. a pak spolu budem dělat to a to“ (půjdem někam na návštěvu, na pískoviště, na pouť, ale až po školce, prostě aby se měl na co těšit.

To mu taky říkám - až se sníš oběd, tak máma / babička / děda.. přijde a budeme spolu.. budete jezdit na zahrádce na kole a atd..

• Citovat
  • Upravit
122351
19.4.18 07:44
@Anonymní píše:
Jsem doma na rizikovém těhotenství :,(. Sama to velmi špatně snáším že musí být ve školce.. ale hold se nedalo nic dělat.. jinak bychom o mimčo přišli. On právě tohle dělá jen mě.. manželovi fakt jen lehce kníkne. Mě řve že tam nechce.. že se mu tam nelíbí, že chce být s mámou a atd..

Tak tady je opravdu jediné řešení manžel. U synka se může projevovat pár věcí - chce být s tebou doma, separační úzkost. Rovněž pro mimi to není dobré. Vím, co tito raraši dovedou. Mám stejně starou dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
19.4.18 07:47

Ignorovat. Taky nám dcerka dělaal scény a my jsme si jich prostě nevšímali, jako by se nic nedělo. Normálně jsme s ní mluvili, žádný vysvětlování, žádná reakce na pláč. Za týden to přešlo, protože zjistila, že to nemá odezvu. Dítě to dělá, protože chce vidět tvou reakci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.18 08:02
@Janli píše:
Ignorovat. Taky nám dcerka dělaal scény a my jsme si jich prostě nevšímali, jako by se nic nedělo. Normálně jsme s ní mluvili, žádný vysvětlování, žádná reakce na pláč. Za týden to přešlo, protože zjistila, že to nemá odezvu. Dítě to dělá, protože chce vidět tvou reakci.

To máš asi pravdu.. manžel nebo bratr když ho vedou tak ho prostě vezmou a jdou. Já jsem spíš taková že vysvětluju, odcházím ze školky se šíleným pocitem že jsem ho tam nechala a atd.

• Citovat
  • Upravit
69235
19.4.18 08:03

Je malinký a nezralý na školku. Musel tam a ví, že ty jsi doma. Hůř to snáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin